Кредитирането пак се забавя, проблемните заеми минаха 9%

Темпът на прираста на лошите заеми в системата също намалява

Кредитирането пак се забавя, проблемните заеми минаха 9%

© АСЕН ТОНЕВ
Най-осезаемо е нарастването на лошите жилищни заеми

Кредитирането отново забави ръста си на месечна база, показва статистиката на БНБ. Според данните към края на октомври увеличението в общия обем на отпуснатите от банките заеми за бизнеса и физическите лица се увеличава с близо 145 млн. лв. спрямо септември или 0.29%.
Месец по-рано пазарът регистрира известно раздвижване и отчете покачване с 1.7% - стойност, сходна с регистрираните преди година. Тогава обаче от БНБ отбелязаха, че изменението е повлияно от обратното изкупуване на кредити от страна на банките. Продаването на портфейли със заеми беше широко разпространена практика в сектора преди кризата, но през последните месеци се наблюдава обратната тенденция.


През октомври обратно изкупените заеми са 176.5 млн. лв. при продадени 2.6 млн. лв. Месец по-рано БНБ не отчете продадени портфейли, но обратно изкупените бяха 880 млн. лв. Именно това оказа влияние върху отчетеното нарастване на общия кредитен портфейл на банковата система в края на деветмесечието. Нетните покупки на заеми оказват влияние върху изменението в размера на кредитите и през октомври, посочват от БНБ.
Към края на октомври увеличението на кредитите за корпоративния сектор (без овърдрафтите) е със 17.5 млн. лв., или 0.08% спрямо месец по-рано. Потребителските заеми нарастват с 92.3 млн. лв., или с 1.23 на сто, а жилищните - с 82.3 млн. лв., или 1% повече. В категорията "Други кредити" за домакинства обаче се забелязва намаление с 8.9 млн. лв., или 0.89%, спрямо септември.
Основното предизвикателсто пред банковата система остава ръстът на лошите и преструктурирани заеми, чийто обем се увеличава с 371 млн. лв. и към октомври достига 3.48 млрд. лв. Месечният им темп на прираст обаче се забавя леко. Така за последния месец обемът им се увеличава с 11.9% в сравнение с отчетените 13.2 на сто през септември и 10.6 на сто през август.


Делът на проблемните кредити спрямо общия обем на предоставеното в сектора финансиране (без овърдрафтите) достига 9.08% в края на октомври при отчетени 8.15% за третото тримесечие. За последния месец най-осезаемо е нарастването на лошите и преструктурирани жилищни заеми, които се увеличават с 15.3%. Влошаването на портфейлите по корпоративни и потребителски заеми е с почти еднакъв темп – съответно 11.3% и 11.2%. През октомври най-малък е месечният ръст на проблемните заеми в категорията "Други кредити" на домакинства – с малко под 9% на месечна база.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK