Банковото кредитиране в САЩ с най-голям спад в историята

Американската банкова система отчете най-големия тримесечен спад в обема на отпуснатите кредити през третото тримесечие, сочат данни, публикувани от Федералната корпорация за защита на депозитите (FDIC). Показателят се свива за трети пореден период, като отчетеният спад е от 210.4 млрд. долара, или 2.8% на тримесечна база - най-голямото свиване от началото на водене на статистиката през 1984 г. "Банките трябва да отпускат повече кредити към своите корпоративни клиенти", призова председателят на организацията Шийла Беър.


Това обаче не е единствената лоша новина от последния доклад за състоянието на банковия сектор, публикуван от корпорацията. Данните официално потвърждават изказването на Беър, която заяви още в средата на октомври, че организацията ще е на червено до 2012 г. Прогнозите на корпорацията са банковите фалити да изтрият 100 млрд. долара от средствата й до 2013 г. Отрицателният баланс на FDIC се равнява на 8.2 млрд. долара към края на септември. От организацията обаче уверяват, че депозитите на американците са предпазени, тъй като по-голямата част от тези средства е предварително заделена именно за гарантирането им.


Въпросът, който притеснява анализатори, е какво очаква сектора в краткосрочен план. Броят на проблемните банки в страната нарасна с 33% до 552 само за едно тримесечие, след като за предходния период увеличението беше от 36%. Фалитите сред близо 8.1 хилядите представители на бранша също растат. Към 20 ноември затворените от FDIC кредитни институции достигнаха 124, което е и 17-годишен пик. Основен фактор са растящите лоши кредити в сектора и тежкия удар, който те нанасят на по-малките институции в бранша. Необслужваните заеми към търговските банки са достигнали 26-годишен пик от 4.94% от кредитния портфейл, сочат данни на FDIC.
Нарастващият дял на лошите кредити принуждава банките да увеличават и провизиите срещу загуби. На годишна база повишението е  22% до 62.5 млрд. долара, показва докладът на FDIC. От корпорацията все пак уверяват, че фондът вече е заделил 38.9 млрд. долара за евентуални загуби през 2010 г.


За покриване на отрицателния баланс на корпорацията банките в САЩ се съгласиха да изплатят предсрочно застрахователните си премии към фонда за три години напред. Предложението на FDIC за прилагане на тази мярка срещна одобрението на сектора и в бюджета на организацията ще бъдат налети 45 млрд. долара в края на 2009 г. При песимистичния сценарий фалитите да продължат да се увеличават и изчерпване на тези средства FDIC ще бъде принуден да се обърне към финансовото министерство във Вашингтон за кредитна линия до 100 млрд. долара. Ако и този пакет се окаже недостатъчен, корпорацията има право на временен заем до 500 млрд. долара до края на 2010 г., но от агенцията успокояват, заявявайки, че не очакват да се стигне до този последен вариант.

Ключови думи към статията:

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на marin_marinov_75
    marin_marinov_75
    Рейтинг: 0 Весело

    трябва да дойдат у нас на стаж да видят кък се правят нещата не ги разбират американците тази материя

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK