"Инса ойл": Ваньо Танов иска да ни съсипе

В последните месеци дружеството ни е обект на безпрецедентна и мащабна кампания от директора на Агенция "Митници" Ваньо Танов, която може да ни доведе до фалит. Това алармираха от производителя и търговеца на горива "Инса ойл" ден след като шефът на митниците обвини компанията в неплащане на 59 млн. лв. задължения към държавата.


"Обвинени сме в нещо, което тепърва предстои да се случи. Има назначена ревизия, която няколко пъти е удължавана със заповед на Танов и ще приключи на 18 декември. Шефът на митниците нарушава законовата забрана за разпространение на данъчната и служебната тайна", обяви днес на пресконференция собственикът й Георги Самуилов, като категорично отрече изнесената от директора на Агенция "Митници" информация.
"Целта на Танов е да съсипе компанията. Компанията е обречена. 450 души ще останат на улицата. Ако на него това нищо не му говори", обясни собственикът на "Инса ойл". Той допълни, че дружеството е претърпяло загуби за над 650 хил. лв. за един месец.


От компанията са сезирали за случая премиера Бойко Борисов, когото молят за съдействие атаките на бившия шеф на ГДБОП да бъдат преустановени. Копие от писмото до министър-председателя е изпратено и до финансовия министър Симеон Дянков.


Георги Самуилов не можа да обясни защо Танов атакува точно "Инса ойл", като призна, че проблемите между фирмата и митническия шеф датират още от 2006 г., когато последният беше директор на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП). Още тогава ГДБОП проверяваше Самуилов за контрабанда с горива. От компанията са завели граждански иск срещу Танов.


"Компанията ни се развива много сериозно и това вероятно пречи на някого. По думите на шефа на митниците нашите дистрибутори са цигански компании. Сред нашите клиенти обаче са Министерството на вътрешните работи, детски градини и училища, общини, дори самата Агенция "Митници", заявиха още от компанията.


Самуилов е бивш финансов директор на "Мултигруп". Заедно с бившия шеф на Шесто управление на Държавна сигурност и издател на в. "Земя" Димитър Иванов са били в ръководството на компанията за горива "Арес", част от "Мултигруп"."Инса ойл" е основана през 2001 г., като от ръководството й оценяват пазарния си дял на 3% от общото количество горива, търгувано на българския пазар.  Пред "Дневник" Георги Самуилов съобщи, че сред клиентите й са както водещи дистрибутори като "Петрол", OMV, Shell и "Лукойл", така и малки бензиностанции в рамките на 1500-те, които съществуват самостоятелно на пазара и за които големите твърдят, че са основен канал за продажба на контрабандни нефтопродукти, върху които не се начисляват акцизи и ДДС. Компанията изнася свои продукти в Румъния, Гърция, Сърбия и Косово и търгува със средно над 150 000 тона нефтопродукти годишно. "Инса ойл" разполага със собствен петролен танкер, 34 автомобилни цистерни и 35 жп цистерни. За 2008 г. внесените от нея данъци в бюджета са 23 млн. лв., а за първите девет месеца на 2009 г. 19 млн. лв., по данни на самото дружество. Инвестициите й до момента надхвърлят 200 млн. лв., твърди още Георги Самуилов. 

Ключови думи към статията:

Коментари (44)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на леко учуден
  *****
  Неутрално

  "шефът" на митниците прав ли е за дължимия данък или не, аз това не разбрах от думите на другия шеф.

 2. 2 Профил на 37
  *****
  Неутрално

  "Инса Ойл"-Чисти ли са ?

 3. 3 Профил на Браво на Танов !
  *****
  Неутрално

  Щом сте далавераджий е редно да Ви проверят както трябва. Генерала, до сега е доказал, че защитава правдата и закона !

 4. 4 Профил на вай
  *****
  Гневно

  Верно е лошо, че 450 човека ще останат на улицата, ама защо се сещате за тях, само когато държавата ви дири сметка.

 5. 5 Профил на Един Градинар
  Един Градинар
  Рейтинг: 1140 Неутрално

  А дано успее!

  Small scale, decentralised, decriminalised, sustainable, responsible biz ASAP!
 6. 6 Профил на tim
  *****
  Неутрално

  Танов - дължат 60 млн. лв. Инса - ама защо говорите такива работи.
  Танов - дистрибуторите ви са фантоми (цигански фирми). Инса - ама наши клиенти са държавни фирми.

  За какво става въпрос. Разговор между глухи и неми. Аз лично вярвам на Танов.
  А вие?

 7. 7 Профил на инж. Филип
  инж. Филип
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Георги Самуилов наследи петролния бизнес на Мултигруп. Ваньо Танов два пъти му праща барети докато беше шеф на ГДБОП, но Инса-та оцеля. Явно проблема е личностен и продължава от едно време. Какви си истинските причини само можем да гадаем. Истината е че Ваньо Танов получи доста власт за последните 8г, а преди това така е не можа да сложи ръка на контрабандата през Дунав мост, която се състоеше и състои предимно от горива, защото Румъния освен находища на нефт има и 7 рафинерии. Георги Самуилов, като бизнесмен, освен да е отказал да плати по някое време на Ваньо Танов, който цял живот е бил полицай, не виждам каква друга може да е причината. А че в горивата се правят далавери е ясно на всички. На първо място по далавера за Лукойл, след тях са Ромпетрол и т.н. до 'Инса ойл'. Само че зад Лукойл е Русия и никой не ги закача тях, зад Ромпетрол е Румъния и Казахстан, а зад Георги Самуилов е никой, затова него могат да го скубят, ама явно нещо не се справят добре и има дразги. Да ви припомня че половината от цената на горивото е акциз и ДДС. В САЩ акциза е 3цента на галон.

  Гледам доста народ се ориентира към летищата днешно време. Пожелавам им успех!
 8. 8 Профил на Любопитен
  *****
  Неутрално

  По професия съм химик силикатчик. Никъде по света не съм виждал рафинерия, която да не е нито на пристанище, нито поне на тръба като виенската.

 9. 9 Профил на Йордан
  *****
  Неутрално

  Прав е. те на няколко пъти ги хващаха за нелегални продажби, неплащане на акцизи и ДДС

 10. 10 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1515 Неутрално

  еорги Самуилов не можа да обясни защо Танов атакува точно "Инса Ойл", като призна, че проблемите между фирмата и митническия шеф датират още от 2006 г., когато последният беше директор на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП).

  Аха мишена на ГДБОП , ама вие сте чисти като сълза - я у лево - сигурен съм ,че 90% от българите в това число дори и червените отрепки подкрепят Танов

  15.02.1989 - 07.02.2018
 11. 11 Профил на бла
  *****
  Разстроено

  Не мога да си обясня едно нещо - при положение, че това е фирма, която плаща десетки милиони за данъци годишно на държавата, инвестира непрекъснато в България! (което си е предизвикателство, откъдето и да го погледнеш) и т.н. - защо се позволява на един властимащ чиновник да безчинства и да се саморазправя по такъв начин?
  И после - защо в България било такова положението...
  Не виждам изобщо как ще се оправи някога.
  И не, не съм черноглед - реалист съм!

 12. 12 Профил на оня
  *****
  Неутрално

  Инса ойл били платили 23 млн. лева данъци през 2008.
  Айде стига бе!!! Че кога научиха какво е това данъци?!?!
  Защо чак сега започнаха да му дирят сметка на Самуилов?

 13. 13 Профил на просто човек
  *****
  Гневно

  Не виждам как може някакви обикновени селяци да коментират неща, за които грам компетенция нямат. Оставете бизнеса да се развива - те ще са добре и ние също. Плащат ли си данъците - плащат ги, плащат ли си акциза - плащат го. Вливат ли пари в бюджета - вливат. Вальо Танов да търси корупцията не в частния бизнес....а в държавния. Корупцията е там, ако си сляп очила да ти сложим г-н Танов.

 14. 14 Профил на реалист
  *****
  Гневно

  Не е нормално висш чиновник да излезе пред национална медия и да говори глупости без доказателства. При положение, че зад всяка продажба стоят един набор от документи, доказващи произхода и качеството на горивото, както и предназначението му, какво да кажа освен, г-н Танов, наясно ли сте въобще какво правите в митниците. Не е ли по-добре да оставите бизнеса на мира и да си гледате сериали, в които хората ги наказват и без закони.

 15. 15 Профил на просто човек
  *****
  Гневно

  Аз ако съм на мястото на г-н Самуилов ще заведа дело за лична обида и несправедливи обвинения както като частно, така и като юридическо лице - и не само срещу г-н Танов, но и срещу държавата /в т.ч. Агенция митници/. Аз съм за честния и справедлив бизнес...нека има повече хора като Георги Самуилов, нека излезнат и те и се опълчат на такива самонадеяни лица като В.Танов.

 16. 16 Профил на инж. Филип
  инж. Филип
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До 14. Когато управлява ГЕРБ всичко е разрешено. Имаше избори, гласувахме - това е.

  Гледам доста народ се ориентира към летищата днешно време. Пожелавам им успех!
 17. 17 Профил на До 15
  *****
  Неутрално
 18. 18 Профил на nik_t
  *****
  Разстроено

  Не се вживявайте толкова бе хора... Били ги проверявали,били ги хващали... доколкото разбрах - нямат нито един акт за нарушение...да не говорим глупости, а да гледаме фактите. Не забравяйте, че всеки е невинен до доказване на противното..нали сме в Европа, ужким. А инженера силикатчик да си припомни математиката.. да пресметне колко влакови композиции са 100000т/год.. Предлагам ви да оставим държавата наистина да си свърши работата.. нали за това и плащаме,макар че напоследък слушаме само голи приказки и аз лично почвам да губя търпение..

 19. 19 Профил на нормален
  *****
  Неутрално

  Всъщност фирмата никога не е "хващана" за каквото и да е. Не виждам кво пречи да са си плащали данъците, на сайта им пише че са 28 милиона за миналата година. Сивите фирми обикновено нямат сайтове и не дават пресконференции. Вие тука знаете ли нещо по въпроса или само си плюете за спорта?

 20. 20 Профил на Tцъ
  *****
  Неутрално

  Не мисля, че Танов заслужава толкова внимание. Показва се като изключителен непрофесионалист, водейки разследване по медиите и изнасяйки факти преди то да е завършило.
  Трупа актив пред някого, това е очевидно. Фокусирал се е в Пловдивско/ споменава Винпром "Пещера", заедно с Инса Ойл/, вероятно защото никъде другаде по всичките 111 000 кв.км на родината няма за какво да се хване. Всички останали фирми не представляват интерес за огромния ресурс, който вълкодавът Танов има в ръцете си. Мисля, че му е време за пенсия.

 21. 21 Профил на хахохихи
  *****
  Неутрално

  Не само разследването, и данните дето постоянно ги изнася не са верни. Той не прави разлика между оборот от продажба и акциз върху продажба, а ги приравнява. Така стигнахме дотам, че 99 % от пазара на дизел е сив, но големите бензиностанции нямат нищо общо с това.

 22. 22 Профил на Вярър ечи
  *****
  Неутрално

  То за тва ли последните седмици горивото скочи, докато барелът петрол падаше, за долара да не говорим?

 23. 23 Профил на гугъл
  *****
  Неутрално

  Вижте кво пише за Танов в дир.бг - форума:

  gre (04.08.2009 г. | 09:36ч.)
  Я да питат човекът , искал ли е от провинциален петролен бос, от близко до Пловдив католишко селище ,1 000 000 лв. , за да не го разследват за контрабанден и фалшив бензин по бензиностанциите, и дали след отказът на същия , не му изпратиха барети и служители на бившата ГДБОП , да тарашат и стряскат служителите там??Питам , защото случайно след разкритията/ по някоя телевизия бяха/, случайно мой добър приятел работеше в същата рафинерия и с учите си видях как 2 седмици не могат да влезнат в офисите си от ”проверки” !!

 24. 24 Профил на dakl
  dakl
  Рейтинг: 515 Неутрално

  ..."Под натиска на един неуравновесен министър финансов и на един откровен лъжец и бащата на корупцията в България – Иван Костов, се осъществява геноцид върху българския бизнес. Това не е само върху хазарта, а върху целия бизнес в условията на криза се осъществява геноцид"..Васил Божков.За какви закони става дума , нима не се знае , че единственият закон в Бг е Б.Б.

 25. 25 Профил на Модератор
  *****
  Гневно

  Моля един и същи човек да не пише по повече от 3 постинга!

 26. 26 Профил на :)
  *****
  Весело

  до Мода:
  "Дневник" или "Гневник"

 27. 27 Профил на 123
  *****
  Неутрално

  Тези "десните" ще съсипят и малкото работещи бизнеси, а покрай "лошите" бизнесмени и чичо дето работи за 400лв и гласува за Мутрьо ще остане на улицата. Навсякъде по света правителствата помагат на хората, които създават работа у нас Хер Флик и Мутрьо ги бият. Да идват пак левите, че да живне бизнеса.

 28. 28 Профил на PR
  *****
  Гневно

  Явно Инса Оил е предвидила 200 - 300 лева за палатени писачи в интернет което е жалко, защото за интелигентите хора това личи от километри, а и навежда на мисъл че ИНСА са в ляйната.

  Но няма страшно. Постинга ми ще бъде отвят от позитивни PR пориви

 29. 29 Профил на 456 :-)
  *****
  Неутрално

  Божков каза, че легалният бизнес сега ще стане нелегален. Случайно да забелязвате, че се увеличава дребната престъпност? Ами хората остават без доходи, легални или нелегални, и почват да си търсят алтернативи, което не се отразява добре на никого! И не мисля, че обяснението е само в глобалната криза!

 30. 30 Профил на ченге
  *****
  Неутрално

  Не вярвам която и да е голяма фирма да си позволи лукса да работи "на тъмно". В законите има достатъчно вратички, които позволяват да се печелят пари. Лошото е, когато законите се погазват от онези, на които се разчита да ги спазват от позицията на властта и силата, и най-вече - ченгеджийстването. Там закони няма.
  Още по-лошото е като ти цъфне дупка в бюджета от ниска събираемост. Тогава ..... започва да мирише на гражданско недоволство.

 31. 31 Профил на човек
  *****
  Гневно

  До хората,които са настроени срещу ИНСА и незапознати с доста от нещата-ето един коментар на проверяващ от рафинерията в Белозем!

  " Абе и аз бях изпратен на проверка там,изпратен да напиша актове,ИНСА си работи по всички български закони,това установих,а нарежданията отгоре са да се пише,че не е така.Тук май стана като в Ирак... Атака да им вземат оръжията за масово поразяване,превзеха Ирак и хоп.... ама то нямало... сега да им се извиняват ли кво??? Щели да съдят Блеар за участието на Великобритания... ми кой ще съди Ваньо Танов като съсипа една просперираща законна фирма? "

  Втория коментар:
  http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2009/11/25/821047_mitnicheskata_reviziia_otkri_narusheniia_pri_insa_oil/?ref=rss

 32. 32 Профил на ЗАЩО?
  *****
  Неутрално

  Хайде да помислим малко... Инса била създадена 2001г...по управлението на СДС,чиито член по това време е имено г-н Танов,следват управление на БСП и по една случайност отново г-н Танов е и в тяхните редици,айде НДСВ-няма атаки срещу ИНСА,ама и Танов гоняма в партията...,идва тройната коалиция и....познахте,пак Танов,пак ИНСА и атака с качулка! Абе помислете...Танов не в една публикация е изобличен като кучето на партията пълнещо касичката,привличан ту в БСП ту в СДС от...бившите му колеги от ДС! А Георги С. единствения,който е отказал да му брои! Е как няма да е лично,лично ще е,че и доколкото знам само заради тази вендета кучето се е върнало да хапе...

 33. 33 Профил на здр
  *****
  Неутрално

  Държавния рекет не е само в ИНСА! Изглежда у нас правилата в бизнеса не се определят от законите, а от хора отвъд тях и ако целта е фалити на предприятия и плячкосване на имущество и пазарен дял, то този филм май вече сме го гледали! И впрочем, ако има някакви нарушения те трябва да бъдат устаонвени от компетентните органи след извършвание на проверка, (но не "вековна" по ясно определени критерии, а не по необосновани, твърдения на неподготвени и зле осведомени хора, както предстои да следва в практиката!

 34. 34 Профил на рекламист
  *****
  Неутрално

  Айде сега ИНСА имали платени писачи - все едно е задължително всички да са настроени срещу тях и да са на страната на Танов. Явно във форума трябва да пишат само хора, които мислят че фирмата са мошеници и другото е ненормално. Аз пък мисля, че Танов е намерил платени писачи за форума - хахаха

 35. 35 Профил на пепка
  *****
  Разстроено

  уж ги избрахме да оправят кризата те маи изкопаха тунели навсякаде защо не подкрепяте бизнеса г-н танов или ви е празно джопчето и търсите кои да го напълне да може утре да се пъчите че сте много кадърен вие определено сте за лудница жалко за всички нас които ви гласувахме доверие даи боже много фирми като инса и евала на шефовете им не се предаваи те на този боклук

 36. 36 Профил на пепка
  *****
  Разстроено

  уж ги избрахме да оправят кризата те маи изкопаха тунели навсякаде защо не подкрепяте бизнеса г-н танов или ви е празно джопчето и търсите кои да го напълне да може утре да се пъчите че сте много кадърен вие определено сте за лудница жалко за всички нас които ви гласувахме доверие даи боже много фирми като инса и евала на шефовете им не се предаваи те на този боклук

 37. 37 Профил на пепка
  *****
  Разстроено

  уж ги избрахме да оправят кризата те маи изкопаха тунели навсякаде защо не подкрепяте бизнеса г-н танов или ви е празно джопчето и търсите кои да го напълне да може утре да се пъчите че сте много кадърен вие определено сте за лудница жалко за всички нас които ви гласувахме доверие даи боже много фирми като инса и евала на шефовете им не се предаваи те на този боклук

 38. 38 Профил на пепка
  *****
  Разстроено

  уж ги избрахме да оправят кризата те маи изкопаха тунели навсякаде защо не подкрепяте бизнеса г-н танов или ви е празно джопчето и търсите кои да го напълне да може утре да се пъчите че сте много кадърен вие определено сте за лудница жалко за всички нас които ви гласувахме доверие даи боже много фирми като инса и евала на шефовете им не се предаваи те на този боклук

 39. 39 Профил на пепка
  *****
  Разстроено

  уж ги избрахме да оправят кризата те маи изкопаха тунели навсякаде защо не подкрепяте бизнеса г-н танов или ви е празно джопчето и търсите кои да го напълне да може утре да се пъчите че сте много кадърен вие определено сте за лудница жалко за всички нас които ви гласувахме доверие даи боже много фирми като инса и евала на шефовете им не се предаваи те на този боклук

 40. 40 Профил на пепка
  *****
  Разстроено

  уж ги избрахме да оправят кризата те маи изкопаха тунели навсякаде защо не подкрепяте бизнеса г-н танов или ви е празно джопчето и търсите кои да го напълне да може утре да се пъчите че сте много кадърен вие определено сте за лудница жалко за всички нас които ви гласувахме доверие даи боже много фирми като инса и евала на шефовете им не се предаваи те на този боклук

 41. 41 Профил на honda
  *****
  Гневно

  Този гладен комунист танов,отдавна трябаше да излезе в пенсия и да си гледа старините и сплескания нос с генералската си пенсия,защото цял живот такива хрантутници ги гоим. Опоскаха държавата до кокал,сега тръгнал да рекетира фирми,които хранят по половин град,а не вижда неговите корумпирани митничари с големи палати и фалшиви дипломи ,дето не могат да си напишат имената правилно.Да се маха този боклук и подметка на вси4ки правителства,кърлеж недохранен.Браво на фирмата, че не му е дала искания милион рекет,да му дадат 10лв за свещи

 42. 42 Профил на Teo
  *****
  Гневно

  Платените мекерета на Инса се престараха....
  Като ви друснат акт за 5000000 каквото сте открали, ще го върнете с лихвите и косите ви ще побелеят.Келеши!

 43. 43 Профил на Geо
  *****
  Любопитно

  До Келеша - само леко с нарицанията,че зад всеки пост си седи адреса,от който си го писал и това много лесно може да се открие!
  За всеки влак си има пътници.Гледай да не се качиш на тоя дет не се връща.

 44. 44 Профил на Митници
  *****
  Неутрално

  Митниците: Горивата на "Инса Ойл" са качествени

  3 Декември, 2009

  http://www.monitor.bg/article?id=223713

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK