НЕК и електродружествата в нов спор за мрежата

НЕК и електродружествата в нов спор за мрежата

© Красимир ЮскеселиевПозатихнал спор отпреди три години за границите на мрежите, които обслужват Националната електрическа компания (НЕК) и електроразпределителните дружества, се разрази отново при подготовката на промените в Закона за енергетиката. Поправките трябва да бъдат внесени за обсъждане в правителството до 15 декември. В основата на спора са трансформаторите, които преобразуват високото в средно напрежение и мрежата за 110 киловолта, която в момента е собственост на държавната електрокомпания.


Подготвяните промени предвиждат мрежата високо напрежение от 220 кВт и 440 кВт да е на НЕК, останалата - на електроразпределителните дружества.
В действащия закон се предвижда потребителите, които директно са присъединени към мрежата на НЕК, да са нейни клиенти. Едно от предложенията на междуведомствената група за поправките е ясно да се разграничат дефинициите на преносна и за разпределителна мрежа. По това предложение в момента се води дискусия и се очакват писмените становища на НЕК, "Български енергиен холдинг" и Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, се посочва в съобщение на икономическото министерство до медиите.


Внасянето на яснота по този въпрос ще улесни както ежедневната оперативна работа по доставка на ток за крайните потребители, така и своевременното и оптимално развитие на мрежата, така че нейният капацитет да отговаря на потреблението", обясниха от ведомството. С новия закон се предвижда собствеността на мрежата да зависи от мощността. В момента клиентите на разпределителните дружества плащат разходи за поддържане на трансформаторите на електрическата компания, а тя се занимава със съоръженията на средно напрежение. Годишно през тези трансформатори от високо на средно напрежение преминават по 20 млрд. кВтч.
В момента НЕК като търговец продава и на потребители на средно напрежение, които са директно присъединени към нейната мрежа. "Ненормално е компания като НЕК, която оперира на високо напрежение, да се занимава с мрежата на средно напрежение. Поддържането й е част от лиценза на електроразпределителните дружества", каза енергиен експерт пред "Дневник". Регионалният мениджър на ЧЕЗ Блахослав Файмон смята, че в спора става дума за сложен технически процес. "Въпросът е дали тази граница ще бъде изместена в бъдеще. По думите му има възможност ЧЕЗ да изкупи част от трансформаторите и подстанциите от НЕК, ако в инвестиционната програма бъдат заделени достатъчно средства. Всичко се свежда до договори, по които да оперираме с тази мрежа, каза той. От НЕК не коментираха въпроса. ЧЕЗ ще увеличи таксата за спрян ток за неплатен сметка


"ЧЕЗ България", която обслужва Западна България, ще увеличи таксата за включване при спрян ток заради неплатена сметка през следващата година, съобщи регионалният мениджър на компанията Блахослав Файмон. В момента регулаторната комисия признава само 40% от разходите за услугата, обясни той. Таксата е 19.20 лв. за обикновена услуга и 38.40 лв. за пускане в рамките на работния ден. Първоначално ЧЕЗ събираше за експресната услуга 80 лв., но регулаторната комисия въведе единни цени за ЧЕЗ, ЕВН и Е.ON. Компанията оспори в съда решението, който определи, че тази дейност не подлежи на регулиране от ДКЕВР. От компанията мотивираха увеличението и нарастващите разходи на дружеството по спирането, тъй като с връщането на едномесечното отчитане и със зимата броят на длъжниците ще се увеличи.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK