Консолидираните отчети на морските курорти се влошават

Консолидираните отчети на морските курорти се влошават

© Асен ТоневВлошаване на резултатите показват консолидираните отчети на дружествата, които са акционери в морските ни курорти.


"Златни пясъци" АД, което държи инфраструктурата и няколко хотела в едноименния курорт, намалява печалбата си до 839 хил. лв. за деветмесечието. През същия период на миналата година компанията е реализирала 13.6 млн. лв. печалба.


Двойно е намалението на приходите, до 21.5 млн. лв. Основната част от тях продължава да идва от предоставяни услуги, а постъпленията в графа "Други" са паднали повече от тринадесет пъти до 516 хил. лв. Почти три пъти и половина обаче са се увеличили получените пари от лихви, макар че те са едва 288 хил. лв., незначителен дял в общите приходи на дружеството.
С почти 9 млн. лв. са паднали разходите за дейността, до 20.8 млн. лв., като най-забележими са спадовете в разходите за възнаграждения и външни услуги. В доклада за дейността на "Златни пясъци" се посочва, че през този летен сезон посещенията на туристи са намалели с около 40%.


"Албена" повишава печалбата си за деветмесечието, но заради положителни разлики от операции с финансови инструменти. БВ това перо приходите на компанията са 17 млн. лв. В същото време постъпленията от продажби намаляват с 20 на сто до 86.6 млн. лв. Спад има в разходите за дейността, включително тези за материали, външни услуги и възнаграждения.


"Слънчев бряг холдинг", който е един от акционерите в едноименния курорт, излиза на загуба за деветмесечието от 289 хил. лв. За същия период на миналата година холдингът е имал 264 хил. лв. печалба. Той няма никакви приходи от продажби, единствените му постъпления са 11 хил. лв. от лихви.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK