"Муудис" намали рейтингите на ПИБ и ДСК

"Муудис" намали рейтингите на ПИБ и ДСК

© ShutterstockРейтинговата агенция "Муудис" намали рейтингите на Първа инвестиционна банка (ПИБ) и Банка ДСК, като същевременно потвърди рейтингите на Райфайзенбанк и МКБ Юнионбанк, посочват от "Муудис".


Решението отразява преоценката на агенцията по отношение на уязвимостта на печалбите и капиталовите позиции на финансовите институции с оглед на увеличаването на кредитните загуби в резултат на задълбочаващата се рецесия в България.


Рейтингът за банкова финансова стабилност (BFSR) на ПИБ е намален с една стъпка от D на D-. Рейтингите за дългосрочните депозити в местна и чуждестранна валута също са коригирани в посока надолу – от Ba1 на Ba2. Перспективата и по трите е негативна.
Агенцията потвърди D+ рейтинга за банкова финансова стабилност на ДСК, който беше поставен под наблюдение през май, но промени перспективата му на негативна. Рейтингът за депозити в местна валута е намален с една стъпка от Baa2/Prime-2 до Baa2/Prime-3, а този за депозитите в чуждестранна валута е потвърден на Baa2/Prime-3. Перспективите по тях са негативни, както и за финансовата стабилност на ДСК.


Moody's Investors Service потвърди рейтингите за банкова финансова стабилност на Райфайзенбанк (България) и МКБ Юнионбанк при досегашните им негативни перспективи – съответно D+ и D-. Рейтингите за депозити в местна и чуждестранна валута на двете институции също остават непроменени – съответно Baa3/Prime-3 и Ba2/Not Prime. И по тях се запазва негативна перспектива.


Финансовото представяне на корпоративния сектор в страната отслабна значително, главно заради по-ниското търсене на български стоки от главните търговски партньори на страната, както и заради намаляването на преките чуждестранни инвестиции, обясняват от агенцията в аргументите на решението си. Секторът за продажби на дребно също е под натиск от страна на влошаващия се пазар на труда, което доведе до спад в приходите и съответно до по-ниско потребителско търсене, посочват от "Муудис".


Въпреки че банковият сектор продължава да остава печеливш, добре капитализиран и с добри равнища на ликвидност, тези условия доведоха до увеличаване на кредитни загуби в системата, като общият обем на проблемните заеми се увеличи до 5.63% през септември 2009 г. от 2.41% в края на 2008 г., отбелязва рейтинговата агенция.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK