Финансовият сектор трябва да се съсредоточи върху грамотността и крайните клиенти

Финансовият сектор в страната трябва да се замисли "дали ще се бори за по-голям дял с малката си локва или ще се иска локвата да стане езеро. По-продуктивно е да се търси разширяване до езерото."


Така Любомир Христов, председател на Института на дипломираните финансови консултанти,  обобщи посоката, която финансовият сектор в България е добре да поеме след кризата. Това ще му помогне да просперира в следващите години на забавен глобален икономически растеж и по-скъпо финансиране, поясни Христов по време на Български икономически форум.


Според него основен фокус на сектора трябва да е в повишаването на финансовата грамотност и фокусирането върху крайният консуматор на финансови услуги, чрез възприемането на добри корпоративни практики и повече професионализъм в сектора.
За повече прозрачност, повишаване на доверието на клиентите и разнообразяване на продуктовата гама се изказа и Орлин Пенев, председател на Асоциацията на застрахователите. По думите му застрахователите, чиито продукти се доминират в момента от автозастраховките, трябва да започнат да пренасочват фокуса си и върху друг тип продукти извън автомобилното и имущественото застраховане. Допълнително за задълбочаване на плътността на пазара на застраховки, компаниите в сектора е добре да започнат да обръщат повече внимание и на онлайн предлагане на услугите си.


Средногодишният ръст на застрахователния пазар през последните десет години за периода 1998 -2007 г. в България е близо 23%, докато в Централна и Източна Европа 16%.


Изпълнителният директор на "Булброкърс" Иво Сеизов също подчерта нуждата от подобряване на качеството и разнообразието на финансовите услугите в небанковия сектор, за да се задържи интереса на клиентите и в криза. Той постави под въпрос колко ефективни са мерките вземани от някои играчи на фондовия пазар като амнистия на комисионните при сключване на сделки и олихвяване на свободния ресурс по сметките на клиентите. По думите му  не е изключено редица регионални играчи да започнат да предлагат инвестиционни алтернативи в България, което не изключва същото и от българските такива, но целта ми трябва да бъде предлагането на по-професионални и свеобхватни услуги.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK