Българите пътуват повече в страната и по-малко в чужбина

Българите пътуват повече в страната и по-малко в чужбина

© КапиталБългарите пътуват все по-малко в чужбина и все повече в страната. Това сочат данните на националния статистически институт (НСИ), публикувани в петък.


През третото тримесечие на годината излизанията в чужбина са били над 182 хил., което е спад от 29.7% спрямо същия период на миналата година. Същевременно пътуванията в страната се увеличават с 11% до 1.6 млн.


От статистиката става ясно, че основната причина за пътувания в България е почивката. Над 64% от хората пътуват с тази цел. Посещението на роднини и приятели пък е било причината за над 22% от пътувания. Професионалните пътувания като командировки, участия в конференции и др. според НСИ са 4.2% от всички.
Излизанията в чужбина също са с подобни цели. 60.6% от тях са за почивка, 32.5%- посещения на близки, а 6.9 на сто- по работа.


По данни на статистиката през третото тримесечие едно лице е похарчило средно 280.7 лв за почивка или гостуване в страната и 1116.3 лв за лично пътуване в чужбина. При пътуванията със служебна цел пък в страната са били изхарчени средно 194.6 лв, а в чужбина- 880.6 лв.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK