"Булгартабак" излиза на загуба към септември

Булгартабак" излиза на загуба от 7.8 млн. лв. според консолидирания си отчет за деветмесечието, в който се включват резултатите на дъщерните му дружества. За същия период на миналата година холдингът е имал над 15.6 млн. лв. печалба. Продажбите му са паднали с над 7 на сто до 178.7 млн. лв. Намалението на постъпленията от реализирана продукция обаче е с малко повече от процент.  


Компанията е увеличила разходите си за материали с близо 20% до над 109 млн. лв., но е намалила тези за външни услуги и за възнаграждения. В същото време има лек ръст в похарчените пари за осигуровки. "Булгартабак" е успял да намали общите разходи за дейността с почти 20 млн. до 199 млн. лв.  


"Няма да приватизираме наличния финансов ресурс на "Булгартабак" заяви днес по време на парламентарния контрол днес икономическият министър Трайчо Трайков, цитиран от БТА. Той е посочил, че правителството вече е взело решение за разпределяне на печалбата на холдинга, която е около 66 млн. лв., и 53 млн. лв. от нея ще отидат в държавния бюджет.
Според Трайков в условията на криза и по-висок акциз върху цигарите приватизацията на холдинга ще бъде по-трудна, но приходите от новите акцизи и печалбата му ще надвишат сумата от 80 млн. лв., посочена през май.


Все пак Трайков е заявил, че приватизация ще има, но прозрачна и подпомагана от качествени консултанти, избрани с конкурс.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK