Кофас България: Процедурите по несъстоятелност в транспортния сектор нарастват със 650% за година

Процедурите по несъстоятелност скачат драстично в транспортния сектор. Това обяви Камелия Попова, управител на компанията за събиране на вземания и управление на кредитния риск "Кофас България" по време на Българския икономически форум.


По думите й те нарастват с близо 650% за първите девет месеца на 2009 г. спрямо същия период на миналата година при среден ръст на процедурите общо за страната от 141%.


Действително проблемите в този сектор са огромни и те повличат след себе си и в проблеми в сектора за снабдяване и търговия с горива, каза Попова.
Сред останалите рискови сектори със повече процедури по несъстоятелност са традиционните селско стопанство (с покачване от 170%)  и строителството (144%).


Драстичният срок на процедурите следва пряко повишаването на междуфирмената задлъжнялост в следствие на кризата. До средата на годината те се покачва с 32%, а в края на 2009 г. "Кофас България" очаква ръстът да достигне застрашителните 50%.


По думите на Попова притеснителният фактор е, че ако преди лятото платежният риск в Източна Европа е бил под този в Западна Европа, то през есента Източна Европа вече изпреварва успокояващата се Западна Европа.


Прогнозите на "Кофас" за България са за спад на брутния вътрешен продукт от 1% през 2010 г. и първи позитивни сигнали за подобряване на икономическата обстановка към средата на годината.Тя обаче предупреди, че това не означава че през втората половина на 2010 икономиката ще е в изключително позитивно състояние.


За момента финансовото министерство запазва прогнозата си за спад на БВП от 2% догодина, докато БНБ ревизира прогнозата си нагоре до ръст от 0.5% за 2010 г.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK