Свежа конкуренция при телекомите

Окрупнените алтернативни оператори скъсяват дистанцията с гигантите в телекомуникационния браншПредставете си пирамида, изградена от три отделни части, поставени една върху друга. Това е телекомуникационният сектор в България. В основата е бившият държавен телеком "Виваком".


Той има безапелационен дял от пазара на фиксирана телефония – 96.1% за 2008 г. според годишния доклад на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС). Бившият държавен монополист се радва и на сериозен дял от интернет пазара (повече от 300 хил. ADSL абонати).


В средата на пирамидата място намират двата големи мобилни оператори "Мобилтел" и "Глобул", които са безспорни лидери по отношение на мобилните разговори (съответно с 55% и 36.2% пазарен дял по приходи за 2008-ма), навлизат все по-агресивно в преноса на данни, а също така и при фиксираната телефония. Приходите на тези компании от мобилната телефония им позволяват да инвестират в нови технологии и да се насочват към бъдещото развитие на бранша – пренос на данни и разнообразни услуги за бизнеса и обикновения клиент.
На върха на пирамидата са т.нар. алтернативни телекоми. Ако използваме терминологията на КРС, това са всички компании, различни от бившия държавен монополист, които предоставят телекомуникационни услуги. Ако се придържаме към общоприетите в бранша рамки, това са фирмите, които предлагат една от или всички четири основни групи услуги – достъп до интернет за крайни потребители, интернет услуги за корпоративни клиенти (виртуални мрежи, наети линии, колокация, и други услуги, свързани с интернет), фиксирана телефония и комуникационна свързаност за самите оператори. Точна статистика за броя на компаниите, които предлагат тези услуги, не се води. По данни на КРС над 20 компании са получили лиценз да предоставят фиксирана телефония, но на практика дейност извършват около 10.


Тази виртуална телекомуникационна пирамида е от гледна точка на големината на компаниите, но се обръща, когато става въпрос за иновативност, гъвкавост и качество на предлаганите услуги.


Размествания на пластовете


През ноември два от водещите алтернативни телекоми се сляха в една компания - след няколко месеца преговори "Спектър Нет" (собственост на изпълнителния й директор Теодор Захов и на "Алфа финанс холдинг" с основен акционер Иво Прокопиев, съиздател на "Дневник") придоби своя основен конкурент "Орбител" за 5 млн. евро. Сделката предстои да се гледа от Комисията за защита на конкуренцията и се очаква да приключи окончателно в началото на 2010 г.


В резултат на сцената ще се появи компания, която теоретично попада в основата на "алтернативната" част от пирамидата, непосредствено до мобилните оператори. Досега там бяха само обединените кабелни оператори "Евроком" и "Кейбълтел", които по-рано през годината бяха купени от фонда за дялово инвестиране EQT.


"Сделката ще генерира фирма с изявено предимство пред повечето останали... което е много важно, защото в България пазарът не е достатъчно добре либерализиран и съществуването на алтернативните оператори не е никак лесно. Една обединена фирма е много повече в състояние да се конкурира успешно с трите големи мастодонта "Виваком", "Мобилтел" и "Глобул", коментира пред "Дневник" Теодор Захов, изпълнителен директор на "Спектър Нет". По думите му обединената компания ще гони приходи от около 40 млн. лв. за следващата година - солидна финансова дистанция зад бившия държавен телеком и мобилните оператори, но значително пред конкурентите в алтернативния сектор.


Така обединените "Кейбълтел" и "Евроком" (с над 110 млн. лв. общи приходи за 2008 г., от които близо 31 млн.  от достъп до интернет, комуникационни и интернет услуги за корпоративни клиенти и телефония) и "Спектър нет" оформят ново стъпало в българската телекомуникационна пирамида и са на път да се превърнат в реална конкуренция на трите големи играча. Доколко обаче ще има конкуренция между самите тях е спорен въпрос, тъй като основните приходи на всеки от по-големите играчи при алтернативните телекоми идват от различни пера.


"Кейбълтел" и "Евроком" печелят основно от кабелна телевизия (която по същество не попада в алтернативния сегмент) и интернет за крайни потребители. "Спектър Нет" и "Орбител" - от интернет телефония (съответно 12 млн. и 4 млн. лв. според финансовите отчети на компаниите) и от интернет услуги за корпоративни клиенти (за "Спектър нет"). Основното перо за бившия LAN оператор "Мегалан" идва от интернет достъпа за крайни клиенти.


След придобиването на "Орбител" "Спектър Нет" се нарежда директно зад "Виваком" по пазарен дял на фиксирани телефонни линии, държейки над 30% от алтернативния пазар. "Очакваме общият дял на компанията в интернет услугите да бъде над 15%", каза Захов. От своя страна "Евроком" и "Кейбълтел" са на второ място след "Виваком" по отношение на интернет за крайни клиенти, с над 120 000 потребители по данни на компаниите.


Окрупняване и конкуренция


На пръв поглед е парадоксално, но окрупняването на алтернативните телекоми води до по-добра конкуренция. От една страна, създават се компании, които са достатъчно силни финансово, за да се състезават успешно с големите три на национално ниво. От друга, окрупняването на малките алтернативни оператори води до тяхното изсветляване и намаляващо използване на съмнителни методи - от предлагане на цени под себестойност до рязане на кабели.


"Консолидацията на пазара трябва да продължи. В момента е прекалено фрагментиран и това затруднява развитието и инвестирането в алтернативния сектор. Независимо от факта, че с последната сделка по придобиването на "Орбител" от страна на "Спектър Нет" се появява съществено голям играч, по-нататъшното обединение/изкупуване на оператори ще бъде полезно за пазара и обществото", коментира Захов.


"Телекомуникационният пазар в България е силно конкурентен, но все още фрагментиран и ние очакваме бъдеща консолидация с оглед на наблюденията, които имаме върху други пазари в Централна и Източна Европа", каза за "Дневник" и Ищван Полони, главен изпълнителен директор на "Кейбълтел" и "Евроком".разнообразие


В сектора на алтернативните телекоми попадат компании, които разчитат на различни технологии и се конкурират в няколко основни сегмента. Там са бившите LAN оператори, които вече залагат все по-силно на оптични мрежи тип FTTx (разновидности на технологията оптика до дома/офиса/сградата); WiMAX операторите, които налагат едноименната технология за безжичен пренос на данни и глас, и сателитните оператори. Тези фирми са в пряк допир с клиентите. Има и такива като "Нетера" и "Интеруут", които осигуряват преносен капацитет за самите телекоми. "Интеруут" не предоставя пряко услуги на частни потребители. Но предоставяме свързаност на някои оператори,така че индиректно обслужваме и обикновения граждани", обясни Марк Грегъри, регионален директор на компанията за България и Централна и Източна Европа. 

 

Коментари (3)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ---
  *****
  Неутрално

  С цялото ми уважение към Дневник, но така прозира поръчковата статия, че ще извадите очи вместо да изпишете вежди. Мислете малко преди да давате такива задания, г-н Прокопиев. Изглеждате все по-нелепо

 2. 2 Профил на ,.
  *****
  Неутрално

  До коментар [#1] от "---":

  Стига глупости, има си пояснение в статията за какво става дума, а и анализът си е добър.

 3. 3 Профил на КомуникационноШОУ
  *****
  Весело

  Хаха, точно Евроком (при първия си собственик
  Росен Илчев, виж в Гугъл: "Росен Илчев каратисти" режеха кабели на конкурентите си! След няколко препродавания, последното от които е с -70 млн. евро дълг, сега ще 'започнат да излизат нагоре'?! Ха, смешки! Колкото БТК, се подобри. Сега се казва другояче, защото се е компрометирала! Бегай, мани . Тия пичове от Спектрум, се подлъгват и ще се търкулнат и те по... нанадолнището на (виж Орбител) илюзиите. Особено в следващите 2-3 г. криза.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK