Сблъсък между туризма и Би Ти Ви за документален филм

Поредицата "Бетонни градини", която започна да се излъчва, разказва за строителството в Слънчев бряг

Туристическият бранш се обяви против излъчването на документален филм по Би Ти Ви за строителството в Слънчев бряг, а от телевизията нарекоха акта груб опит да бъде спряно от ефир журналистическо разследване. Сблъсъкът се случи през почивните дни, а филмът беше излъчен.


В петък вечерта 16 от най-големите сдружения в туризма излязоха с декларация до премиера Бойко Борисов и Съвета за електронни медии, според която филмът "Бетонни градини" на журналиста от Би Ти Ви Генка Шикерова е тенденциозен и представлява "предаване на националните интереси на българския туризъм и удар по репутацията на страната като туристическа дестинация в най-трудното време за българската икономика". Според сдруженията филмът не отчита реалното развитие на Слънчев бряг, приноса му към държавния бюджет и създаването на хиляди работни места.


Туристическият бранш смята още, че  "никоя друга страна в света не толерира подобно поведение на медиите си" не само в условията на криза, но и на фона на ожесточена международна конкуренция. Документът беше изчетен по време на връчването на годишните награди на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА), а под него освен БХРА са се подписали Съюзът на инвеститорите в туризма, Съюзът на българската туристическа индустрия, Съюзът на собствениците в Слънчев бряг и др.
В събота от телевизията пък съобщиха, че декларацията на бранша представлява "груб опит да бъде спряно от ефир журналистическо разследване, създадено по всички правила и включващо всички гледни точки по темата". Освен това от Би Ти Ви съобщават, че в името на националния интерес са показали "истината за унищожаването на едно национално богатство - българското Черноморие, в името на краткосрочни печалби".


В крайна сметка в събота вечерта телевизията излъчи епизода от поредицата и обяви, че през следващата седмица ще покаже и втората й част, която показва приликите и разликите между българското и испанското крайбрежие, посочвано от години като пример за свръхзастрояване. "Трябваше да подкрепим колегите в Слънчев бряг, много от тях са добросъвестни, а страдат от този негативен PR на курорта", коментира след излъчването на филма председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Благой Рагин.


Изграждането на редица нови хотели в Слънчев бряг лепна етикета "презастрояване" на курорта. Няма точна статистика колко легла има в курорта, като по различни оценки те варират между 130 и 200 хил.

Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Sir Humphrey
  Sir Humphrey
  Рейтинг: 631 Неутрално

  БХРА - щрауси у песъкот

 2. 2 Профил на kosmo
  *****
  Неутрално

  Съгласен съм с хотелиерите.

  този филм е супер смотан и е в унисон с плюенето от хипита и недоволно от факта че са бедни. А журналистите ако кажат че курорта е супер никой няма да им гледа филма.

  курорат се развива е и факт че е изложен тотално на силите на пазарната икономика. А събарянето е най лесното ако паара го пожелае то ще се случи.

 3. 3 Профил на Югозомби
  *****
  Любопитно

  Филмът, излъчен снощи, бе на много добро равнище. Ако показаните в него факти са неприятни, то толкова по-зле за фактите!

 4. 4 Профил на обобщавам
  *****
  Неутрално

  Слънчев бряг е евтина дестинация за алкохолен и секс туризъм за изпаднали западняци. От всякъде се пука по щевовете. Инфрастуктурата издиша. На плажа се пада по 05 м2 на човек.
  Държавата НЕ Е наясно дали там има 80 000 или 200 000 легла...
  В строителния бум в Слънчев бряг са изпрани ДЕСЕТКИ МИЛИАРДИ.

 5. 5 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1316 Весело

  За туризма -
  клизма!

  www.berbenkov.hit.bg
 6. 6 Профил на Колето
  *****
  Неутрално

  Никога не съм ходил в Слънчев бряг, и вероятно след това което видях, никога няма и да поискам да отида дори и да видя. Алкохолиците, чалгата, простотията и шума си го имам и тук където живея. Всъщност, то вече там нито има какво да се види, нито може да се почива. Преди няколко години, след поредното лятно разочорование от нашето черноморие, реших повече да не правя експерименти. От тогава, малкото свободно време, което имам, почивам или извън БГ, или на планина(Родопите или Стара планина) на поне 10км от най-близкото населено место.

 7. 7 Профил на До гуша ми е и вече ще повръщам
  *****
  Гневно

  Дано преобладават виждащите и с двете очи, и правещите разлика между "Булгарски" и "Булгарен" туризъм,както и между "Черноморски туризъм" и "Морски туризъм за черни"!

 8. 8 Профил на ъ
  *****
  Неутрално

  Слънчев бряг прилича на Дружба 2, а голяма част от хотелите са озвучени от дискотеките на плажа до сутринта... не мога да си представя каква почивка може да е това!

 9. 9 Профил на един
  *****
  Неутрално

  На Слънчев бряг наистина е отвратително.И аз отдавна вече не ходя там, а на някое диво все още незастроено място.

 10. 10 Профил на Руслан 21
  *****
  Неутрално

  Не че БТВ е телевизия, ама Слънчев бряг от прекрасен курорт се превърна в бетонно лайно за последните 15 години.

 11. 11 Профил на grah
  *****
  Гневно

  Слънчев бряг - пълна мизерия! Срам и позор за алчните ко**лета!

 12. 12 Профил на До гуша ми е и вече ще повръщам
  *****
  Весело

  Предлагам да разиграят всички селяндурски бетонни излияния на "Руска рулетка", да останат само 1 на 5,останалите след взривяване и изравняване да бъдат залесени с плачещи върби от сливенските минерални бани.

 13. 13 Профил на ss
  *****
  Неутрално

  И на мен не ми харесва Слънчев бряг ама да си плюеме курортите и какво ли не..... Има една поговорка: " Кой ми сра в гащите"

 14. 14 Профил на До гуша ми е и вече ще повръщам
  *****
  Неутрално

  На мен ,Слънчев Бряг не ми харесваше и преди 40 и преди 30 и преди 20 и преди 10год., а особенно това лято,!

 15. 15 Профил на До гуша ми е и вече ще повръщам
  *****
  Весело

  Още древните Елини са се бъзикали с грандоманските мераци на местните Траки,хихихи,явно през последните 20 години,елинското в Несебър е намаляло до минимум и в общинските им съвети постоянно преобладават славянобългарските траки ?

 16. 16 Профил на Бодилото боде...
  *****
  Неутрално

  Това е безкрайно нахален опит ДА СЕ НАЛАГА ЦЕНЗУРА!
  ИСТИНАТА ВИНАГИ БОДЕ В ОЧИТЕ, а на "хотелиерите" и в "бузите"

 17. 17 Профил на До гуша ми е и вече ще повръщам
  *****
  Любопитно

  Всичко по морето е като в народната песен:
  "Брала мома дренки,брала и си пяла,
  защо ми са дренки кат си нямам ненки,
  защо ми са дренки,кат си нямам ненки,
  кат си нямам ненки,ненки по-големки"?

 18. 18 Профил на Българин
  *****
  Неутрално

  Как по време на "прехода" се наложи максимата: АБЕ ДА ПОСТРОИМ НЕЩО, ПЪК ПОСЛЕ ЩЕ ВИДИМ. КАК ЩЕ ГО УЗАКОНЯВАМЕ, КАК ЩЕ ГО ЕКСПЛОАТИРАМЕ, КАК ЩЕ ГО ЗАПАЗИМ ОТ "ПРОВЕРЯВАЩИТЕ".
  Това, което много хора го знаеха, но не се обаждаха, дори да бяха на ръководни места, СТАНА. Събудихме се една сутрин, погледнахме слънцето и настъпващия ден и ... о Боже, какво натворихме? Ами сега! какво ще правим! Как да го "оправяме"!
  Не че преди излъчения филм нямаше и други филми за безобразията по нашето черноморие, не че не се пишеше по темата, не че не се "заклеймяваха" нарушителите. Имаше ги. Ала имаше достатъчно ЗАГЛУШИТЕЛИ по тези въпроси, които си свършиха отлично работата.
  Та нали по времето на министерстването на Милен Велчев, брат му УЗАКОНИ огромните си хотелски изгъзици на самата пясъчна плажна ивица.
  Какво искате повече? Щом министърът може, значи и аз мога.
  Т.е. НЕ СЕ СЪРДЕТЕ НА "СТРОИТЕЛИТЕ НА ЧЕРНОМОРСКОТО КРАЙБРЕЖИЕ".
  ВСИЧКО ЩЕШЕ ДА Е МНОГО радостно, ОТНОСНО "ЗАГУБИТЕ" НА ТУРИСТИЧЕСКИЯ БРАНШ, АКО РАЗБИРА СЕ, ТОВА НЯМА ДА БЪДЕ ПЛАТЕНО ОТ ЦЕЛОКУПНИЯ БЪЛГАРСКИ НАРОД И ПОВЕЧЕ ОТ НАШИТЕ ДЕЦА И ВНУЦИ.
  Все пак, към днешна дата, аз, съм РАДОСТЕН.
  И богатите плачат.
  Или ги разплакват.

 19. 19 Профил на Почиващ
  *****
  Неутрално

  Черноморие ли?
  Плаж ли?
  Почивка ли?
  Никога в България!

 20. 20 Профил на Боян Цветков
  *****
  Разстроено

  Да, за съжаление Слънчев бряг е абсолютна кочина. Бях там преди две-три години за няколко дена на нещо като тийм билдинг. Честно казано, не искам да ходя на море и да съм все едно съм си в София, само че пълно със западноевропейски утрепки от селата. С интерес очаквам следващият филм на бтв, а хотелиерите-мутри да спрат да се обаждат. Като толкова се изопачават фактите да ходят и да се изкъпят където се оттичат отпадните води на Слънчев бряг и да кажат колко готино са си прекарали.

 21. 21 Профил на WC1
  WC1
  Рейтинг: 479 Неутрално

  като не са платили на бТВ за реклама, сега ще гледат журналистическо разследване. И каква е констатацията? Приложени са норми за градско застрояване. Виновни няма, но пострадали са мнозина.

  ATX
 22. 22 Профил на голяма веслба
  *****
  Неутрално

  Много са се загрижили всички. От една страна непрекъснато натякват, че няма да стъпят там, от друга много им е дерт за почиващите! Ми почиващите са дошли за алкохолен туризъм. Кое му е лошото? Ако курортите бяха луксозни, а цените като в Кан, пак критикарите щяха да реват, че няма да почиват там.
  Кво можеше да се направи? До 2002, нямаше никакво ново строителство. Хотелите бяха от шейсетте и седемдесетте, доста вехти, а дори по-новите с малки стайчета. Трябваше ли да се съборят всички до един и да се построят луксозни. И щяха ли луксозните да привлекат баровци? Повече от съмнително.
  В тия курорти и сега, и преди, българите са били процент-два.
  Тия, дето плюят, ходят по къмпинги и частни квартири. Сега се занимават с нещо, дето не им е работа.
  Мутрешки били хотелите. Ми те всичките ни стоки са на мутрешки фирми. Аре сега пък и нищо българско да не пазаруваме. Не е ли същата логиката? Освен мутрешки, има предостатъчно малки семейни хотели на средни бизнесмени. Ходете в тях. Ама и там не ви харесва. Нека да ви скубят тогава гърците. Дето в кръчмите им кожи дерат, затуй българите си купуват манджа и пиене за в стаите си. Егаси почивката, егаси туризма. Като комбайнер във ведомствена почивна станция. Само дето на комбайнера му сервираха готвено в стол, а сегашните маанаджии муат сухоежбина в гръцка стая.

 23. 23 Профил на igeorge
  *****
  Неутрално

  В конкретният случаи, може би един от малкото, бТВ се прояви като сериозна медия, а не инфантилно недоносче, търсещо мекото и лекото. В този филм журналистите на създават история, а само я отразяват, такава каквато е в действителност. Всички останали стенания за субективизъм, изкривяване на реалността, антибългарщини и т.н. са абсолютна глупост на слепци и глупци. Бидейки българи, много от които сме се отказали от години да почиваме на родното черноморие, това го казвам с голямо съжаление, много добре знаем каква е жестоката действителност. Въпрос! Къде бяхте всички ревящи срещу филма в последните 10 години? Защо не плачехте по същият шумен и нахъсан начин срещу безобразното строителство извън сезона и в сезона: срещу превръщането на този курорто в курвенска и пиянска дестинация: срещу мутренският и административно-бюрократиен башибозук, определящ кой, какво, как, кога и срещу колко да прави? Едва ли ще отговорите конкретно дори и на един от въпросите. Направо ми се драйфа като ви чета аргументите и жалейките. А пък като си затворя очите и си представя картинката, която представлява този курорт в момента, направо си драйфам.

 24. 24 Профил на веднага ти отговарям игеорге
  *****
  Неутрално

  Ама много лесен е отговорът. Тука, във форума 95% плюят по застрояването. Това са форумци в десен вестник. А в левите сигурно са сто.
  Аре сега кажи, кой избра на избори царя и после Станишев. Вие ги избрахте, те нацвъкаха бетона, сега ние сме виновни, че не сме протестирали.
  Егаси логиката! Ми да бяхте им потърсили сметка на вашите избранници.
  Сега ще кажеш, не съм от тях, от бойковите съм. Паднах с последния дъжд. А колко митинга направи ГЕРБ за да предизвика предсрочни избори, прри 50% одобрение? НУЛА митинга за 4 години. Егаси опозицията.

 25. 25 Профил на До гуша ми е и вече ще повръщам
  *****
  Неутрално

  До коментар [#24] от "веднага ти отговарям игеорге":

  Тук няма смисъл да се прави деление по син,жълт и червен признак, тъй като всички са гласували и с двете ръце само за зеленото в брой!
  При създадената ситуация,Слънчев бряг просто трябва да бъде преименуван от "курорт" на "крайбрежен град"

 26. 26 Профил на Brickleberry
  Brickleberry
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#23] от "igeorge":
  Ти какво предлагаш, баце? Къде да плача? И на кого? Не ми харесва това което се случва (то вече се е случило, де), но не виждам какво бих могъл да направя, освен да си взема цялата отпуска и да я прекарам пред "комплекса" с някъв транспарант като идиот. айде като спреш да драйфаш давай с конкретиката.

  Най-тъпото е, че тея дето имат (или по-точно са им дали едни) пари не знаят как се прави бизнес. И не искат да знаят. Не ги интересува. Ако може за една-две-три (ба, три - кой щ'и чака толко' много време) да преперат по-голямата част от вложеното и бегом.

  "Не е важно какво е казал, все е вярно каквото и да е казал" by shileto @ 11:18; 18 ное, 2015
 27. 27 Профил на gradaciq
  *****
  Неутрално

  Sunny beach 70' - 2-3-zvezdi (lujat 4e e 4-5 zvezden) staite v starite hoteli sa kutiiki po 13 m2. Chudesna zeleniena, no v posledstvie nepodurjana i mnogo gluhi i tumni zoni.
  Sunny beach 94 - shit. Prostranstvoto i zeleninata stavat minus....te ne se podurjat, prevrushtat se v polqni i toaletni. Hotelite zapadat i sa nekonkurenti. Stari, izgnili i s malki stai, bez atrakcioni i baseini.

  Sunny beach 2009 - Sled buma na stroitelstvoo i prestupnata privatizaciq na kostov, levon haprancumqn i v.vasilev kurirta e rapokusan. Zelenite ploshti sa zastroeni, zashtoto investitorskiq interes ne moje da izmesti podarenite hoteli na bivshite glupavi barmani, koito ne znaqt kak da gi upravlqvat i ne iskat da gi prodavat.

  Stroqt se novi takiva + okolo starite se pravqt sergiii, za da se izdurjat.

  Saborete starite neiizpolzvani hoteli, ostavete novopostrioenite i mqsto i zelenina shte ima.
  Mahnete shumnite barove ot tihite zoni. Mahnete sergiite ot aleite. zabranete vremennite postroiki tip talashit.

  tova e. Ogranichete krimi kontingenta i vsi4ko shte e ok.

  Genka pogledna ednostranchivo za da privleche vnimanie. Sega dano horata profesionalno da podobrqt kurorta i da ne pravim filmi za minaloto s nostalgiq a za budeshteto s optimizum.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK