Машиностроенето намали печалбата на "Индустриален холдинг България"

Корабостроенето е едно от основните направление на &quot;Индустриален холдинг България&quot;, който контролира корабостроителницата във Варна<br />

© ИМПАКТ ПРЕС ГРУП

Корабостроенето е едно от основните направление на "Индустриален холдинг България", който контролира корабостроителницата във ВарнаГрупата на "Индустриален холдинг България" намалява печалбата си за деветмесечието с 54% до 6.23 млн. лв., става ясно от консолидирания отчет, в който се включват и резултатите на дъщерните му дружества. Според доклада за дейността от края на миналата година до края на септември тази година в машиностроителните му предприятия, с изключение на "Елпром ЗЕМ", има 61% спад на поръчките, съответно и на производството.


За това време броят на персонала е намален средно с 48%, а според доклада дъщерното дружеството "Машстрой" е спряло производство от началото на октомври до края на годината, докато се стабилиза пазарът на металорежещи машини.


Прогнозите на ръководството са възстановяването на машиностроенето да започне най-рано в средата на следващата година и заради това "ЗММ България холдинг" няма да разпределя печалбата си от 5.11 млн. лв. за миналата година като дивиденти. Това е и причината за спада в приходите от дивиденти на "ИХ България", а в резултат и на намалените продажби от производствените му предприятия общите приходи намаляват на годишна база с 37% до 66 млн. лв. При "Елпром ЗЕМ" обаче не се очаква кризата да повлияе сериозно – дружеството има сключени договори за дългосрочно изпълнение на поръчки.
Негативни тенденции се очакват в корабния бизнес, но от мениджмънта на холдинга, който контролира "Булярд корабостроителна индустрия" (бившата Варненска корабостроителница) и "КРЗ Порт Бургас", се надяват понижаването на суровините и по-голямата възможност за привличане на квалифициран персонал да повлияе добре на дейността им.


В доклада за дейността за деветмесечието от "ИХ България" посочват, че предварително обявената цена, на която облигациите му ще се преобразуват в акции през 2011 г., може да се окаже висока. Дълговите книжа бяха емитирани през 2008 г., като тогава беше обявено, че те ще бъдат конвертирани при цена от 8.33 лв. В момента борсовата им цена е около 1.90 лв.


От ръководството на холдинга посочват, че при запазването на сегашното състояние на фондовите пазари и невъзможността цените на акциите да се възстановят в следващите години, първоначално обявената цена може да се окаже висока. Директорът за връзки с инвеститорите Богомила Христова поясни, че това е само предупреждение към инвеститорите и засега няма взето решение цената да се променя.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK