"Стандард енд пуърс" повиши перспективата пред рейтинга на България

"Стандард енд пуърс" (S&P), една от трите големи агенции за кредитен рейтинг, ще повиши перспективата пред рейтинга на България от негативна на стабилна. Това стана ясно от съобщение на агенцията преди броени минути.


Управлението на публичните финанси на страната явно задоволява "Стандарт енд пуърс", тъй като промяната е в отговор на водената от правителството фискална политика. "Стабилната перспектива отразява ангажимента на българското правителство да се придържа към фискална дисциплина и очакванията ни кабинетът да извърши структурни реформи в социалното осигуряване", се казва в съобщението на S&P.


Оценката за страната остава BBB за дългосрочния дълг и A-3 за краткосрочните задължения на страната. Икономическите рискове пред България остават и те са свързани с несигурните перспективи пред външното търсене, от което е зависима икономиката и рязкото затягане на финансирането на търговските банки от страна майките им в чужбина, което рефлектира върху вътрешното търсене, се казва още в документа.


S&P понижи ключовия рейтинг на страната от BBB+ до BBB през есента на миналата година. Това е само две нива над граничния рейтинг, под който оценката се счита за негативна и носеща висок риск за инвеститорите. Тогава "Стандард енд пуърс" аргументира новата оценка със силно влошената икономическа и фискална ситуация в страната.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK