Българските предприятия вече внасят ток на по-изгодни цени

Търговците започнаха битка за клиенти и за вътрешния пазар

Българските предприятия вече внасят ток на по-изгодни цени

© Мария СъботиноваКризата доведе до парадокс на пазара на електроенергия. В резултат на намалението на тарифите в региона няколко предприятия в България вече внасят по-евтина електроенергия, съобщиха търговци пред "Дневник". Те обаче отказаха да посочат имената на клиентите си и количествата, които им доставят.


Едновременно с това от 2010 г. индустрията ще купува още по-скъп ток в България заради увеличения акциз, който ще покачи цената с около 1 лв. на всеки мегаватчас. Очаква се и централите да поискат повишение на енергията си, което ще вдигне още цените на свободния пазар. Тарифите на него се оказват неконкурентни и по-високи в сравнение с тези на регулирания пазар.


Енергийният регулатор определя квоти, които централите трябва да продадат на НЕК, с което се ограничава свободата на пазара. Клиентите на електроразпределителните дружества също нямат стимули да излязат на свободния пазар. В същото време търговците плащат глоби на централите, ако заявят определени количества електроенергия, а след това се откажат от тях.
"На свободния пазар предлаганата цена е по-висока от тази в региона. Енергия почти не се изнася и сделките са основно на вътрешния пазар. Наши членове не внасят електроенергия", коментира председателят на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК) Константин Стаменов пред "Дневник". Той обясни, че основната причина е свързана с недостатъчната степен на либерализация на пазара. Само 20% от него е отворен и на него се търгуват около 600 мВт електроенергия годишно. В момента предприятията купуват от свободния пазар на цена от 73-75 лв. до 80 лв. за мВт.


"Може да се внесе енергия от Румъния, където цените й в някои часове и през уикенда стигат до 10-15 евро за мВтч. Няма проблем компания да внесе за свой клиент по-евтина енергия, стига да има закупен капацитет за пренос през българската граница", разказа търговец, осъществил такава сделка. Той обясни, че евтина енергия може да се купи и от Сърбия. На енергийната борса в Румъния вчера най-ниската цена беше около 11 евро с доставка между 2 и 4 часа през нощта. Тези цени са изгодни за предприятия с непрекъснат процес или работещи през нощта.


"След като се регистрираме на свободния пазар, ще проучим възможността за внос на по-евтина електроенергия", заяви изпълнителният директор на "Радомир метали" Людмил Александров.
На друга позиция е директорът на дирекция "Електроенергетика" в регулаторната комисия Стефан Начев - той обясни, че наистина няма пречки пред сделките по вноса, но цените с таксите се доближават до тези на вътрешния пазар, което го прави неизгоден. Начев каза, че с промените в закона за енергетиката компаниите ще бъдат стимулирани да излязат на свободния пазар, защото ще бъдат въведени изисквания за годишна консумация на електроенергия. В момента компаниите, които имат до 50 души персонал и годишен оборот от 19 млн. лв., могат да купуват по-евтин ток от регулирания пазар, тъй като попадат в категорията на т.нар. защитени потребители.


Макар да няма пречки пред вноса чрез търговец, останалите индустриални потребители трудно поемат или отказват рисковете по сделките. Те се притесняват, че няма да могат да продадат излишната енергия или да си купят недостигащата им поради липсата на обединения от производители, потребители и търговци, които да създадат т.нар. балансиращи групи. Тези групи ще позволят да се предлагат по-изгодни цени за недостигащата енергия от тези на свободния пазар. Очаква се да бъдат създадени най-рано в средата на следващата година, след като Държавната комисия за енергийно и водно регулиране приеме нови правила за търговия.


Вносът крие и рискове за търговците, които трябва да заявят капацитет за месец напред и да представят банкови гаранции за купената енергия. "Пречките са, че капацитетът за него на границата е ограничен, а консуматорите имат променливо потребление. То не може да бъде покрито при недостиг или излишък на електроенергия поради отсъствието на балансиращите групи", коментира пред "Дневник" Мартин Георгиев, представител на търговеца на електроенергия АТЕЛ. Според директора "Маркетинг" на "Енемона ютилитис" Константин Константинов предприятие не може да си внесе енергия от Германия например, защото цената се оказва неконкурентна заради таксите за износ и пренос на енергията.


Вносът на електроенергия досега се смята едва ли не като заплаха за българските централи. Те изискват от компаниите на свободния пазар да имат равномерна консумация. "Заради топлото време и намаленото потребление централите ще произвеждат по-малко. По-ниските цени в региона и консумацията ще засегнат работата на централите", каза пред "Дневник" ръководителят на Централното диспечерско управление в Електроенергийния системен оператор Митьо Христозов.


Търговците започнаха истинска битка за клиенти на вътрешния пазар, след като износът и търсенето на енергия в региона намаляха, съобщиха от бранша. На последните търгове на ЕСО за износ не се явиха кандидати. Националната електрическа компания (НЕК), която също има лиценз за търговия, обяви търг за препродажба на енергия.АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица изток 2" обявиха търгове за продажба на ток


АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица-изток 2" обявиха търгове за продажба на електроенергия на потребители и търговци през следващата година. Търгът в ТЕЦ "Марица-изток 2" е насрочен за 11 декември и ще бъдат продадени 80 мВт за първото шестмесечие. Определяща при избора на търговците ще е предложената от тях цена. Изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" Димитър Ангелов каза, че договорите ще са за шест месеца. Той очаква голям интерес от компаниите за предложената енергия. От септември двете дружества по заповед на министър Трайчо Трайков вече провеждат търговете.

Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на въх леле-е,
  *****
  Неутрално

  к'во става с енергийния център брат'чед. ВноЗ значи. К'о прайм с'я.

 2. 2 Профил на Майтап бе, Уили!
  *****
  Неутрално

  Сега е момента за апартамента, брат'чед!
  Дай да построим АЕЦ "Белене" и да разширим АЕЦ "Козлодуй"!
  Иначе ни чака режим на тока при това търсене на ел.енергия!
  Шъ станим зъ ризил, ей!

 3. 3 Профил на Егати майтапа
  *****
  Неутрално

  Абе как така в съседните държави токът по-евтин? Нямат ли си там лоби на ВЕИ, да им нацвъка само леко няколко фотоволтови с изкупна цена 420 евро/квч, пък да видим как после ще ни правят дъмпинг с цени по 70 лева

 4. 4 Профил на 101
  *****
  Неутрално

  "Търговците започнаха истинска битка за клиенти на вътрешния пазар"
  Ами на Белене енергията как ще я реализираме - сигурно ще осветяваме слънцето!

 5. 5 Профил на Егати майтапа
  *****
  Неутрално

  е, 420 евро/мвч имах предвид. но както е тръгнало с разни осмотични централи и луноволтови централи (произвеждат ток от лунната светлина), нищо чудно да поискат 420 евро на квч. Колкото изглеждаще скандално 420 евро/мвч, но общественото мнение го претглътна, толкова ще изглежда утре и 420 евро/квч

 6. 6 Профил на Дядо Ю
  *****
  Неутрално

  Ех дали ще доживея освобождението от "Софийска вода" и от ЧЕЗ!

 7. 7 Профил на Софиа
  *****
  Неутрално

  Не знам за цената на тока но тов акоето ЧЕЗ предлага като услуга в София е под всякакв акритика - непрекъснати колебания на напрежението и то не в особено пикови моменти.

 8. 8 Профил на eee
  *****
  Неутрално

  До коментар [#5] от "Егати майтапа ":

  Централите и държавата искат повишение, не няколкото тиквеника с няколко панела, които нарчаш "лоби". Те ако бяха "лоби" банкети щяха да дават. Сега имаме няколко спраскани ВЕИта, които са нищожна част,но мафията ви ги сочи с пръст, докато ви щави. И вие и вярвате! Текущите мощности правят скъп ток, та е по-евтино отвън да се внесе. Те нов АЕЦ ще правят... да ви грабят.

 9. 9 Профил на Анонимен
  *****
  Неутрално

  Ситуацията ясно показва ОГРОМНИТЕ финансови рискове за строежа на Белене. Не случайно турците отказаха руската централа, защото предлага висока цена на тока. А нашите русофили от предното правителство и от президенството изобщо не са коментирали този показател, когато са поемали ангажимента за Белене. Или поне не е известно, какво са се разбрали. Но във всички случаи не е 10 евро на MWh

 10. 10 Профил на активен борец
  *****
  Весело

  по турско изнасяхме деца за ени4ари, вмасяхме етни4ески малцинства,
  по московско внасяхме желязна руда от ссср, а изнасяхме електокари за претопяване (като суровина) в япония,
  по мутренско изнасяме жени, а внасяме ел.енергия,
  да живее бкп, долу нормалният живот, ве4ен съьоз със ссср:
  ва6 активен борец против нормализа

 11. 11 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1451 Весело

  Та кво стана със Белене? За АЕЦ-а говоря? Глътна въздух и умря
  Погледнете нощни снимки на Европа - тъмното петно на Запад от Черно море е мястото на енергийния център на Балканите.
  Какви Балкани - На Света направо, няма Европи!!!!

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 12. 12 Профил на zuk trombon
  *****
  Весело

  Най-сетне нещо смислено да се случи в Чалгария. След като е пазарна икономика трябва да има и конкуренция, нали? Иначе е комунизмопланивизмодиктаторизмосоциализъм.

 13. 13 Профил на Aussie
  *****
  Неутрално

  Тази статия човек като я чете и веднага разбира според мненията цитири вътре кой за какво драпа. А че това е време да се случи беше крайно ясно. Не АЕЦ а енергийна ефективност трябва.

 14. 14 Профил на kyr
  *****
  Неутрално

  свободен пазар А за АЕЦа всяко отлагане увеличава цената увеличава цената а е тъмница заштото нема парици

 15. 15 Профил на плачевна България.
  *****
  Неутрално

  Браво ! Време е й гражданите да имат право на избор. От близо 14-сет месеца ЧЕЗ не въвежда еднтомесечно отчитане, което е подигравка с регулатора, хората и държавата България.
  Софийска вода и ЧЕЗ са си чисто колониялни монополи допуснати в страната от продажните ни политици. Та нали и Бойко Борисов се пъчеше, че ще ни освободи от Софийска вода, но като резултат им опрости около сто милиона евра.

 16. 16 Профил на ceci_
  *****
  Неутрално

  И ко стана с'яяя ?
  От една страна пазара се либерализира т.е. големите консуматори ще почнат да купуват по-евтин ток отвън. От друга сме задължени да от ЕС да пуснем еди какъв си процент ВЕИ, които явно ще остане да бъдат платени от уважаемия БГ гражданин(и селянин). да ни е честито, за каквото сме се борили това ще ни и сполети! Ще направим известно количество наши тарикати и чужди "акули на капитализма" по-богати, какво по-добро от това?

 17. 17 Профил на йово
  *****
  Неутрално

  Да благодарим на М.Кунева и сие за закриването без никакви обективни причини, свързани с безопадността на реакторите, на 3 и 4 блокове на АЕЦ "Козлодуй". Сега вместо да пели българският данъкоплатец ще отделя да пълни джобовете на австрийски тарикати с ВЕЦ-ове.

 18. 18 Профил на абв-1
  *****
  Неутрално

  При свободна пазарна икономика, защо някой пази в тайна колко ток купува, от къде го купува и на каква цена. Това според мен е лишено от най-елементарна бизнес логика и отношение към свободна пазарна икономика. Това си е чиста инсинуация. Не ангажирам никого с моето мнение.

 19. 19 Профил на Весел вълк
  *****
  Весело

  Опааааа и какво стана с атомната ел енергия и АЕЦ Белене сега? И какво излезе, че скъпата ел. енергия на Румен Овчаров никой не я ще, а ний щяхме да му строим атомна ел.централа уж да изнася!

  Направо ми е трудно да си представя, какви лъжи ни разправят, какви измами и далавери се въртят в енергетиката и властта! Тия всички са за разстрел!

  А българо-атакаджиите и червените - реват с пълен глас в подкрепа на атомните централи, от които освен Р.Овч и компания - никой май няма нужда.

  По мои сметки например в САЩ ел.енергия за 170 кв (ако не се бъркам в цифрата в момента, сега не мога да проверя) - струва около 15 лв, докато в България е около 25 лв (това съотношение е вече точно).

 20. 20 Профил на Весел вълк
  *****
  Неутрално

  До коментар [#13] от "Aussie":

  Мозък трябва, но мозък на изток от Виена не търси. Е, може би и до Будапеща - може да се направи компромис.

 21. 21 Профил на minawa6t
  *****
  Неутрално

  Предложение::::
  вкарайте още посредници (офшорни стратегически инвеститори-за предпочитане) между Производителя и Крайния потребител.
  Така ще имате "конкурентна среда" - важно условие-оправдание за пред ивропътъ......
  е ... "малко" ша ви съ пувиши цинътъ,,,, ама ще имате "свободен пазар"...като във вица за сърбина и шопа:
  "...........................................
  е те тогава нема да имате ток."

 22. 22 Профил на RI
  *****
  Неутрално

  Чудесно! В Румъния има Енергиина Борса - нещо което в БГ може само да сънуваме.... Скапана работа скапани министри скапана политика без визия - да внасяме - то се е видяло че в БГ нищо не пройзвеждаме освен емигранти!

 23. 23 Профил на dada
  *****
  Неутрално

  въх леле-е, умен си за 200! Като не рабирате несхто, а жие не го разбирате, запазете си селянията и простотията за себе су!

 24. 24 Профил на Северен
  *****
  Неутрално

  А в Германия правят така: Германската соларна електроцентрала

 25. 25 Профил на ...
  *****
  Гневно

  До дядо Ю
  Правих превод на един икономически софтуер за енергоразпределителните дружества. МАЛЕ КАК НИ ЛЪЖАТ!!! Бетер от Мтел и Глобул! Страшна работа! Кой ги довлече тези бандюги тук, бе неговото маме...

 26. 26 Профил на 26
  *****
  Весело
 27. 27 Профил на Кандидат-банкер
  *****
  Любопитно

  Сега да ви кажа, че "Белене" ще се строи. Не е ясно само кои ще са собствениците. Иначе в проекта участват "Арева" и "Сименс", не само руснаците. Ако беше само на братушките досега да са замразили централата.Обаче на Франция и Германия не се отказва лесно. Все пак те управляват ЕС. Иначе е интересно, че Румъния също ще строи втора АЕЦ.Иначе със строежа на "Белене" ще се намалят вредните емисии. Тези емисии могат да се използват за развитие на индустрията. Ядрена енегрия + ВЕЦ-ове това трябва да е бъдещето. Иначе разбирам тези,които са против централата. Проблема е ,че се превърнахме в толкова бедна страна,че не можем да извадим 2-2,5 млрд.евро за един реактор.

  gulf_bg@abv.bg

 28. 28 Профил на minawa6t
  *****
  Неутрално

  До 22 .
  аа,, не съм съгласен,,,,произвеждаме.
  и момичета на повикване произвеждаме и ромчета произвеждаме....да изброявам ли още????
  но най вече произвеждаме социално не-слаби ами направо бедни оскотели,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, не-хора.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK