Проучване на "Ситигруп": Американските банки тепърва ще се борят с кредитните загуби

Процесът няма да приключи и догодина

Проучване на "Ситигруп": Американските банки тепърва ще се борят с кредитните загуби

© Reuters
62.5 млрд. долара са заделени за провизии

Големите американски банки са едва в средата на процеса по абсорбиране на кредитните загуби от финансовата криза и по изграждането на резерви. Това е изводът от проучване на "Ситигруп" (Citigroup), съобщи агенция "Дау Джоунс". Според анализаторите от Citigroup към края на 2010 г. процесът ще е приключил само на две трети.


Като най-напреднали до момента между банките с голяма капитализация са посочени Wells Fargo & Co. и PNC Financial Services. Сред средноголемите финансови институции такива са First Horizon National Corp., Synovus Financial Corp., Marshall & Ilsley Corp. и Fifth Third Bancorp.
Като най-изостанали изследването посочва M&T Bank Corp., Comerica Inc. и BB&T Corp. Според Citigroup тези институции имат "сериозни" експозиции към търговски и индустриални кредити и към търговски недвижими имоти.
Самата Citigroup не е отразена в изследването, което беше публикувано във вторник сутринта, допълват от агенцията.
Повечето анализатори на Citigroup смятат, че банките ще се нуждаят най-малко от няколко тримесечия, за да се справят с проблемните заеми и да се върнат към "нормални" приходи. Прогнозата им е, че дори и институции, които са смятани за относително стабилни, най-вероятно ще имат нужда от година или повече. Така например очакванията за J.P. Morgan Chase & Co. са, че ще са й необходими година и половина, а за Wells Fargo – малко над година. Според анализа от най-много време ще се нуждаят Regions Financial Corp. и KeyCorp - малко под три години.


Прогнозата идва след като мениджърите на няколко големи банки посочиха забавянето на темпа на растеж на лошите заеми като знак за възстановяване, въпреки че общият обем на проблемни кредити в балансите на повечето банки продължава да се увеличава.


По данни на Федералната корпорация за защита на депозитите (FDIC) към края на септември делът им достига 4.94% от общия обем на отпуснатото финансиране, което е рекорд за последните 26 години, откакто се събират такива данни. Все пак в последния си доклад за състоянието на банковия сектор в САЩ към третото тримесечие институцията отчита, че регистрираният ръст в обема на просрочените заеми е най-малък за последната година, а темпът им на нарастване се забавя за второ поредно тримесечие.


Нетните отписвания на кредити продължават да се увеличават, като отбелязват покачване на годишна база за 11-о поредно тримесечие. Провизиите за бъдещи загуби също растат и в края на септември достигат 62.5 млрд. долара.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK