"Витоша ски" предвижда инвестиции за 70 млн. евро

Ако екоминистерството разреши проекта, компанията ще модернизира съоръженията и пистите в планината

"Витоша ски" предвижда инвестиции за 70 млн. евро

© Дневник
Ако екоминистерството разреши проекта, компанията ще модернизира съоръженията и пистите в планината

"Витоша ски" предвижда да инвестира 70 млн. евро в разработването на ски зоната на Витоша, когато проектът получи разрешение от Министерството на околните среди и водите. В момента той е спрян, тъй като в средата на октомври министерството отмени положителното становище по екологичната оценка с мотива, че според Плана за управление на Витоша не може да се правят нови писти и съоръжения.


Проектът на "Витоша ски" предвижда инвестиции за 50 млн. евро в спортна и туристическа инфраструктура на зоната за туризъм и ски "Алеко" и още 20 млн. в лифтове. Съществуващите съоръжения ще бъдат подменени с нови и по-безопасни. В момента капацитетът на седалковия лифт "Драгалевци" е 300 души на час. Според проекта той ще бъде заменен с кабинков лифт с капацитет 3000 души на час. Ще се увеличи и дължината на съществуващите съоръжения с 3.2 км. от настоящите 18.5 км. Ще обособят и пет основни ски писти, като общата дължина на всички писти ще е 17.5 км.
Единствената писта на Витоша, която има сертификат за провеждане на международни състезания, е "Витошко лале" с дължина 1.5 км. "С тази писта сега има сериозен проблем, тъй като финалът завърша направо в паркинга, което най-малкото не е безопасно", каза архитект Емил Леков, който е ръководител на екипа по изготвяне на проекта.


Затова по план е предвидено пистата да завършва върху продължение, което ще се явява като покрив на паркинг. Леков допълни, че съществуващият триседалков лифт ще бъде заменен с бърз четириседалков, а за връзка между "Алеко" и долна станция на "Витошко лале", каквато в момента липсва, ще се използва въжена връзка тип асансьор.


Най-старият лифт, "Романски" от 1957 г., ще бъде демонтиран и заменен с шестседалков. Заедно с него ще бъдат пуснати и дублиращи лифтове, така че да се покрият трите височинни зони около Черни връх, "Стената" и  писта "Лале 1". Новият 2.8-километров лифт ще минава предимно през вече обезлесени територии.


Проектът на "Витоша ски" за модернизиране на ски зона ще заеме 68% от отредената по Плана за управление на Витоша площ от 152.5 хектара, обясни архитект Леков. Площта на природен парк "Витоша" е 27 079 хектара, а планът за управление на Витоша отрежда 217.93 хектара за зона за туризъм, спорт и ски "Алеко", което означава, че проектът на "Витоша ски" за зона "Aлеко" е 0.6 % от площта на целия природен парк.


Новите писти ще бъдат изградени върху поразените от корояда зони, в които дърветата вече са паднали и гният, така че проектът не предвижда сеч над санитарния минимум, допълни Леков. Такива площи има около туристическата пътека под и около лифта на "Витошко лале". Освободената от засегнатите горски площ е общо 13 хектара, като 10 хектара от тях ще се използват за писти. 


Леков обясни, че изграждането на новия водоем под писта "Витошко лале", от който ще се ползва вода за инсталацията за изкуствен сняг, ще е в естествено дере, без бетонни допълнения и на принципа на естествено водохващане от река Янчовска. Обемът ще е около 700 хил. куб.м, което е приблизително с размерите на езерото "Ариана" в Борисовата градина. Това се прави, защото съществуващият над лифта бент, който също хваща водата от река Янчовска, е недостатъчен.


"Витоша ски" доброволно поема ангажимент за висок стандарт, като се подложи на доброволен одит от европейски независими проверяващи по схемата ЕМАS, каза Петър Петров, член на борда на директорите на "Витоша ски". Схемата EMAS е разработена от Европейската комисия, за да се разпознават активните организации, които поемат сериозна обществена отговорност за управление на въздействието върху околната среда в процеса на тяхната икономическа дейност.


По предварителни оценки общият икономически ефект от финансирането на проекта "Витоша ски" е 270 млн. лв. от основни и свързани дейности, каза Георги Стоев, управляващ съдружник от Industry watch. Добавената стойност от активен зимен сезон на модернизираните ски съоръжения може да е 50 млн. лв. Той може да се проявява в следващите 40 години, смята Стоев. Като вторични ефекти може да се отчете отварянето на 500 работни места по време на изграждането, което е приблизително равно на ефективно работещите в "Кремиковци", уточни Стоев.


По-трудно измерим ефект е евентуалното бъдещо преминаване от нискобюджетен планински туризъм към такъв от по-висок клас. Освен това тази частна инвестиция облекчава и държавния бюджет, като разтоварва държавата от обществения натиск да инвестира за подобряване на условията за туризъм на гражданите в ски зона "Алеко". Бюджетът за стопанисването на природен парк "Витоша" е 147 хил. лв. годишно.

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Планинар
  Планинар
  Рейтинг: Любопитно

  Ама като ги инвестира, ще остане ли във Витоша нещо неизсечено и небетонирано?!

 2. 2 Профил на загрижен
  загрижен
  Рейтинг: Разстроено

  "Освен това тази частна инвестиция облекчава и държавния бюджет, като разтоварва държавата от обществения натиск да инвестира за подобряване на условията за туризъм на гражданите в ски зона "Алеко" - ама къде го този обществен натиск, хората искат чиста природа и зелени горил Достатъчно поразии са направени в другите планини, последен пример е "облекченият достъп" до Седемте рилски езера, където вече никога няма да е същото...

 3. 3 Профил на skior
  skior
  Рейтинг: Неутрално

  не позволявайте на тия фалирали мошеници да сасипят Витоша!

 4. 4 Профил на илия
  илия
  Рейтинг: Неутрално

  Рано или късно всичко това сте е случи и на Витоша всичко ще си е на ред.А екологичната псевдо истерия ще е само неприатен спомен.Така както е в АЛПИТЕ.

 5. 5 Профил на Планинар
  Планинар
  Рейтинг: Весело

  Нерде Алпите, нерде Витоша... Площ, височина, условия за ски, дължина на сезона и прочие - нищо общо.

 6. 6 Профил на Tomba
  Tomba
  Рейтинг: Неутрално

  Най-после някоия добра новинар, крайно време е да се подмени този Драгалевски лифт и да се възстанови стария ски път до Бай-кръстю - дали кабинка или 6-седалков -няма значение, важното е да вози туристите нагоре. Радостно е, че се подменя и Романски с лифт тип Стойките-Снежанка и седалката на лалето с лифт като на Ястребец. Тази инвестиция ще постави Витоша на трето място в бг класацията по хубави писти след Чамкория и Банско. Остава да се развие западния дял с кабинка от Княжево през Златните, Ветровала и до Конярника. На Конярника може да се сложи 4 местен Експрес и ако може връзка с Голи връх. И да не забравяме и пистите за бягане примерно от Бистрица до Владая. Това ще увеличи много здравето на подрастващите, които сега са едни дебели свине пред плесйтешъните. И да не забравят да пуснат плажа Мария - Луиза, че е срамота най-старата къпалня да не работи и лятно време юношите да лочат алкохол вместо да плуват.

 7. 7 Профил на Планинар
  Планинар
  Рейтинг: Гневно

  Tomba, ти безумец ли си или да? "На Конярника може да се сложи 4 местен Експрес и ако може връзка с Голи връх." Ей, талибан, между Конярника и Голи връх е РЕЗЕРВАТ "ТОРФЕНО БРАНИЩЕ", където лифт няма да има ни-ко-га. Ето заради такива ски-терористи България ще бъде съдена от ЕС за нарушаване на природозащитното законодтелство и политика на съюза.

 8. 8 Профил на Mai Tai
  Mai Tai
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Ех, добре, че има кой да ни съди поне, че ако нямаше....

 9. 9 Профил на 23
  23
  Рейтинг: Неутрално

  Няма да остане гора в планината, ако ги инвестират тези пари.Софиянци ще си имат чукари.

 10. 10 Профил на Usted
  Usted
  Рейтинг: 409 Любопитно

  Какъв е поводът да се публикува този материал? В него няма нова информация, няма нови данни, няма никакви "раздвижвания". Освен това въпросът не е в подмяната на лифтовете и изсичането на известен брой дървета, а в капацитет и други, които авторът или не познава, или не желае да съобщи.
  Разочарован съм. Дневник малко си подценява аудиторията, няма лошо от рекламата и PR-а, просто трябва да се обозначава като такъв, за да не се губи време да се чете насериозно.

 11. 11 Профил на Томба
  Томба
  Рейтинг: Неутрално

  То в това торфено бранище червей изяде боровете. Освен това и кабинката на Симеоново е малка, може да стане 12местна с 2 въжета. Също така може от Лале 2 да се направи една синя писта до хижа Академик (н.в. 1870 м). Но истината е във възстановяването на княжевския лифт и въвеждане на такса за коли по двата маршрута от порядъка на 5-10 лв., за да слезне дебелия чичко от колата и да повърви пеша. А не както сега, с кола до златните, там пасти с кебабчета и надолу, обърнали са планината на женски пазар.

 12. 12 Профил на Βυλγαροσ
  Βυλγαροσ
  Рейтинг: Неутрално

  Надявам се климатичните промени да решат завинаги проблемите с тези ски мошеници унищожаващи планината и горите. Липсата на сняг ще довърши окончателно и измекярите в Банско. А за истинските ценители на ски спорта Австрия, Швейцария и Италия предлагат много по добри условия и на много по добри цени

 13. 13 Профил на zapoznata
  zapoznata
  Рейтинг: Неутрално

  а лифта към Копитото кога ли ще възкръсне ? Цялата югозападна част на Витоша е лишена от еко-достъп; колите бръмчат със страшна сила и ако се въведе еко-такса, май за 5 год. държавата ще набере средства да направи лифта без помощта на съмнителни бизнесмени, "фалирали" София ленд ( връзката с тези на Алеко е ПИБ!)

 14. 14 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1460 Гневно

  досега не са вложили един лев във Витоша, а получиха всичко наготово!

  вън Цеко от Алеко!!!

 15. 15 Профил на Снобордист
  Снобордист
  Рейтинг: Неутрално

  Абе господа псевдо-природолюбители, глупостите ви край нямат - нямало да остане гора..заради безхаберието на сегашното ръководство на парка корояда унищожи хиляди декари гора... 100 пъти по-добре да се направят писти, отколкото ерозията да отнесе оголените площи...
  От 20 години на Витоша не е направено НИЩО. Заради дебили еко терористи е спрян план, който предвижда създаване на изключителни условия само на 20 мин. от София.
  В момента Витоша прилича на лайно.. заради измислени природозащитници... Само разруха и мизерия.... а да, и кебапчета и семки, прогнили жалки остатъци от хижи и лифтове... И един управител на придорния парк, заради който от 20 години Витоша и ски зоната са най-мизерните в страната...
  Сигурен съм, че голяма част от лаещите тук не са се качвали на Алеко с години...

 16. 16 Профил на Лакмуса ще покаже... ?
  Лакмуса ще покаже... ?
  Рейтинг: Неутрално

  Планът за унищожаването на Витоша е в ход. Интересно е колко от милионите са заделили за "стимулиране" на Караджова - Манева и хората от ГЕРБ зад тях. Това резрешение е лакмуса, който ще покаже що за борци против корупцията са гербаджийте воглаве с Бойко Борисов ???
  Глобите на ЕС , разбира се , ще са за сметка на данъкоплатеца !

 17. 17 Профил на Планинар
  Планинар
  Рейтинг: Весело

  Томба, в Резерват "Торфеноно бранище" няма гори, които да бъдат "изядени от червея". Бъркаш Резерват "Торфено бранище" с Резерват "Бистришко бранище". Съветвам те да не даваш толкова некомпетентни съвети в бъдеще.

 18. 18 Профил на Владо
  Владо
  Рейтинг: Неутрално

  Поразените от корояд гори подлежат на презасаждане!

 19. 19 Профил на гора
  гора
  Рейтинг: Неутрално

  Да бе подлежат на презасаждане, а пари? Не мога да разбера защо в българия никога не се взимат превантивни мерки, а винаги се действа след като нещото вече е станало необратимо?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK