Спасяването на банките в САЩ може да е по-евтино

Белият дом очаква разходите по програмата TARP да са с $200 млрд. по-малко


71 млрд. долара са върнали вече финансовите институции

Администрацията на американския президент Барак Обама заяви, че разходите по програмата за спасяване на финансовия сектор ще са с 200 млрд. долара по-малко от първоначалните очаквания, предаде агенция "Блумбърг". Това ще помогне за ограничаване на бюджетния дефицит в страната, коментират анализатори. Администрацията предвиди през август, че разходите по програмата за изкупуване на токсични активи (TARP) ще достигнат 341 млрд. долара, когато банките върнат получените средства. Сега очакванията са, че тази сума ще намалее с допълнителни 200 млрд. долара.
"Подобрението се дължи на факта, че инвестицията на Министерството на финансите за стабилизиране на сектора носи по-голяма възвращаемост, отколкото се очакваше", коментираха представители на министерството.


Конгресът одобри 700 млрд. долара по програмата през октомври 2008 г. Банките вече са върнали 71 млрд. долара, а планираното разплащане на Банк ъф Америка ще увеличи сумата до 116 млрд. долара. В последно време и "Ситигруп" започна да се подготвя за връщане на държавните пари. Министерството на финансите заяви, че ще позволи на банката да стори това, когато е готова да изплати наведнъж целия остатък от получените 45 млрд. долара. Другите финансови институции, които се разплатиха с правителството, са "Голдман Сакс", "Морган Стенли" и "Джей Пи Морган". Министърът на финансите на САЩ - Тимъти Гайтнър, заяви, че очаква банките да изплатят общо 175 млрд. долара до края на 2010 г.
"Фактът, че правителството ще отдели по-малко пари по TARP, означава, че икономическото възстановяване ще е по-стабилно", каза Митул Котеча от инвестиционното звено на "Креди Агрикол" - "Клион". "Това показва, че се движим в правилната посока", допълни той.
Спасяването на финансовия сектор на САЩ започна под ръководството на предишния президент на страната - Джордж Буш. Програмата беше сериозно критикувана от Конгреса с мотива, че правителството е направило повече за спасяване на банките, отколкото на обикновените американци.
Председателката на Камарата на представителите (долната камара на Конгреса) Нанси Пелоси заяви през миналата седмица, че се обмисля използването на средства от TARP за подпомагане на малкия бизнес.


Тя допълни, че това е най-добрият начин за употребата им, тъй като ще спомогне за създаване на нови работни места, увеличение на приходите от данъци и в крайна сметка ограничаване на дефицита.
Според републиканеца конгресмен - Джон Боенер, Гайтнър трябва да пренасочи парите от програмата директно за ограничаване на правителствения дълг.
Бюджетният дефицит на САЩ достигна рекордните 1.42 трлн. долара през фискалната 2009 г. Това се дължи на огромните стимули, които правителството отпусна, за да извади икономиката от дълбоката рецесия.


"Огромният дефицит определено е притеснителен фактор, особено като се има предвид въздействието, което оказва върху долара", каза Митул Котеча. "Все още има много време, докато ситуацията се подобри напълно", допълни той.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK