За три години няма регистрация на български продукт с географско означение

Браншовици готвят досиета за луканката и пастърмата като традиционни означения


13 марки гроздови и плодови ракии са вписани като традиционно български

Горнооряховският суджук ще бъде първият продукт с географско означение, което български производители ще впишат в европейските регистри на храни с доказан произход. Това съобщи пред "Дневник" Мая Макавеева, шеф на отдел "Координация на лабораторните дейности" в министерството на земеделието.


За три години от членството на страната в Европейския съюз нито една браншова организация не е регистрирала в Европейската комисия традиционни български храни или продукти с географско означение, което да отвори пазарите за тези продукти, обясниха експерти. Процедурите за регистрация продължават близо две години, като освен подробни досиета с технологията на производство кандидатите трябва да представят списъци с производителите, история на продуктите, анализи и др. През 2008 г. група месопреработватели от Горна Оряховица са подали документи за регистрация на суджука в министерството на земеделието. В близките месеци се очаква този продукт най-после да бъде вписан, обясни още Макавеева.
Схемата за защита действа от 1992 г. и оттогава са регистрирани над 850 храни от земеделски продукти. Регистрацията на географските означения  предпазва продукта от фалшифициране и дава право на производителите да продават правата си в страната или на европейския пазар.


Извън нея съществуват и списъци за регистрация на напитки и вина, където България е вписала като традиционно български 13 марки гроздови и плодови ракии. "Тази защита беше извършена още с договора за присъединяване на България в ЕС, докато продуктите трябва да получат регистрацията си след заявяването от браншовите организации", обясни Емилия Вълчева, експерт в министерството на земеделието.


Преди вписването на продуктите в еврорегистрите те трябва да минат и национални процедури на одобрение, които не са приключили, обясниха от агроминистерството. Сертификатите се издават, след като в продължение на три години ветеринарните контролни органи са наблюдавали производството на тези храни. Подобни документи се очакват да бъдат издадени освен за месните деликатеси още за киселото мляко, розовото масло и др.


През юни т.г. асоциацията на месопреработвателите създаде сдружение с основната цел да впише българските луканка и пастърма в регистрите на традиционно произвежданите продукти. Процедурите за тази регистрация се различават от продуктите с географски означения, но като времетраене също отнемат почти две години, обясниха експерти. В момента се подготвя досието за българските традиционни продукти, описващо състава и технологията на производство.

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на македонец
  *****
  Весело

  Ами македонската наденица?

 2. 2 Профил на @@@
  *****
  Неутрално

  Защо няма нови регстрации? Защото за това се плаща, има контрол при производството. Тези пари се калкулират в цената и продукта става непродаваем. Не само в България се търси най-ниската цена. Това за качеството вече го няма.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK