Цените на държавните земи по морето ще скочат 7-8 пъти

Поскъпването на горите в планините може да е 6 пъти

Цените на държавните земи по морето ще скочат 7-8 пъти

© Юлия Лазарова
Целта е да се приближат максимално до пазарните

Цените на държавните земи и гори ще бъдат повишени драстично, като целта е те да се доближат максимално до пазарните. Това съобщи в понеделник зам.-министърът на земеделието Георги Костов в Смолян. За целта Министерството на земеделието и храните ще предложи да бъде променена наредбата за базисните цени на държавните земи и гори.


"Имаше създадена комисия, която е проучвала пазарните цени и сега има предложение за увеличението им", обясни пред "Дневник" Костов. Така за страната средно цените на държавните земи трябва да бъдат повишени три пъти, тези в близост до Черноморието - 7-8 пъти, а тези около планинските курорти - до 6 пъти. В началото на октомври от земеделското министерство съобщиха, че скандално известните замени на земи и гори, извършени от кабинета на Сергей Станишев, на практика са законни, тъй като наредбата за цените на държавните имоти не е променяна от 2006 г., а в нея са записани в пъти по-ниски от пазарните стойности на терените. Така се е стигало и до ситуации, при които гори на метри от морския плаж са оценявани за около 140-150 лв. на декар и заменяни за други във вътрешността на страната.
"Целта на новите промени е цените да бъдат изравнени с пазарните", обясни Костов. Освен това трябва да бъде защитен публичният интерес при сервитутното ползване на терени за преминаване на далекопроводи и изграждането на съоръжения на мобилните оператори, съобщи още той. По данни на агроведомството сега се плаща годишен наем от 15-20 стотинки на квадратен метър.


Костов съобщи още, че документът вече е приет на заседание на стопанския съвет и колегиума в министерството и предстои да бъде внесен за обсъждане в правителството.


Цените на терените от държавния горски фонд се изчисляват по различни коефициенти в зависимост от залесяване, близостта до градове, отстоянието от пътища и други. Стойностите се ползват при сделки за покупка, продажба, отдаване под наем и замяна на имоти, собственост на държавата.


Министерството на земеделието готви и промени в Закона за горите, като основната цел е да бъдат отделени контролните от стопанските дейности в горите. Предвижда се дирекциите по горите да контролират целия горски фонд, а стопанските дейности да се извършват от търговски дружества.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK