Русия иска и седми блок на АЕЦ"Козлодуй"

Москва е готова да финансира изцяло "Белене", но срещу държавни гаранции


Москва е готова да финансира изцяло "Белене", но срещу държавни гаранции

Русия се интересува от изграждане на седми блок в АЕЦ "Козлодуй", заяви в сряда вицепрезидентът на "Атомстройекспорт" Генадий Тепкян. Компанията е изпълнител на проекта за централата в Белене. Изявлението му дойде броени часове преди заседанието на българо-руската икономическа комисия, което започна вчера в София при закрити врати. Той обясни, че ако правителството обяви търг за избор на инвеститор за нов блок в "Козлодуй", руската компания ще участва.


Миналата седмица министърът на икономиката Трайчо Трайков обясни, че интерес към отделни компоненти проявяват американски компании, без да уточни имена. Правителствени източници коментираха пред "Дневник", че идеята за новия реактор е да бъдат потърсени американски и европейски инвеститори. Интересът на американски фирми бе потвърден през миналата седмица и от специалния пратеник на САЩ по енергийните въпроси за Евразия Ричард Морнингстар.
Вчера Тепкян отказа да коментира обявеното ново предложение за финансиране на АЕЦ "Белене" от генералния директор на "Росатом" Сергей Кириенко. Според източници на "Дневник" "Росатом" планира да отпусне пари на изпълнителя "Атомстройекспорт", които впоследствие да бъдат върнати от новия инвеститор в проекта. Руската корпорация е сочена и като кандидат за инвеститор в новата централа. Интересът й бе обявен през октомври по време на визитата на руския енергиен министър Сергей Шматко.


Русия е готова да поеме, ако трябва, и 100% от акциите на АЕЦ "Белене", а ако България реши да запази дела си, Москва е готова да й отпусне кредит, съобщи руският вестник "Известия". Той ще е гарантиран от българското правителство. Кабинетът на Борисов обяви, че държавното участие от 51% в проекта ще бъде намалено до 20-30% и ще бъде обявен нов търг за инвеститор, след като германската компания RWE се оттегли. Тепкян съобщи още, че в момента дейността на "Атомстройекспорт" е насочена към лицензиране на работния проект за централата от Агенцията за ядрено регулиране.


В четвъртък руското издание "Ведомости" писа, че според източник, близък до руската енергийна корпорация, България е помолила "Росатом" да й помогне да си намери инвеститори за "Белене" - нещо, което българското министерство на икономиката опровергава. Русия е готова да финансира строежа срещу дял в собствеността, но самите българи още не са решили какво да правят със своя, допълва източникът на "Ведомости".

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lordcris
  lordcris
  Рейтинг: 731 Неутрално

  Е има си хас да не иска.
  Марш от тук, мръсни комунете.
  Вземете си и Седефчов.

 2. 2 Профил на м-да-а-а!
  *****
  Неутрално

  Русия иска, България не отказва. И ще бъде поставяна над все по-силен натиск "да клекне". До сега само Костов е казвал твърдо НЕ на Русия и САЩ. Дано и Борисов защити националния интерес, а той е максимално далеч от Русия!

 3. 3 Профил на naslednik
  *****
  Неутрално

  То Русия искаше и България за губерния, ама не стана...

 4. 4 Профил на Хиков
  *****
  Неутрално

  Руснаците и Хамериканците си граят тенис на маса, а ние сме топчето.

 5. 5 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1430 Неутрално

  А аз искам Русия да се разкара ит българската енергетика

  15.02.1989 - 07.02.2018
 6. 6 Профил на .
  *****
  Неутрално

  все пак май се отстоява някакъв интерес след като руснаците идват с по-добри условия от преди...да видим до къде ще се стигне.

 7. 7 Профил на Korsar
  Korsar
  Рейтинг: Неутрално

  Аз пак си мисля че нашата държава е вече купена от Сащ,така че какво има да му мислят ,,Новите даржавници,,кой какво ще опита имали значение предния министар го наричаха руснак,а Бойко как да го наричат ......,а тъпо е някак си все пак това е нашата държава ,а не мадар факарите по върховете да си правят мангизи от нас и да си уреждат живота и никой да не им търси тотала накрая.Какво ще решат,никой от нас не знае ........Никой не ни пита,все едно сме в ,,комунизма,,който така и не се появи.....Ами тъпо е.

 8. 8 Профил на mun40
  *****
  Неутрално

  Русия да си строи блоковете в Русия.Имат пари,имат технология,произвеждат съоражения.Ако искат сделка да доставят ел енергия по "Мир"не само на Балканите но и на цяла Европа.Твърдят ,че е евтина енергията от ядрените им централи,значи пазара им е сигурен!

 9. 9 Профил на Пончо
  *****
  Неутрално

  Европа затвори 4 реактора в Козлодуй,защото са руски...

 10. 10 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1990 Неутрално

  А България поиска ли реципрочно концесия върху руско Газово находище? Отговорът е ясен, със сигурност не, защото това не е в интерес на Русия.

 11. 11 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1990 Неутрално

  "Европа затвори 4 реактора в Козлодуй"

  Не Европа, а правителството на Любен Беров, подкрепяно от БСП с председател Георги Първанов!

 12. 12 Профил на РУсия иска
  *****
  Неутрално

  , Русия е съгласна, Русия дава....
  Русия иска да си оплете кошницата в България и да не се мръдне оттук!!!
  Ако четете между редовете ще видите РУСКИ ТАНКЕРИ, превозващи нефт, които ще приемат български екипажи.. Интересувайте се за РУските екипажи и пословичното им пиянство. Помислете , че ще превозват ПЕТРОЛ край българското Черноморие!!! Нещо, което досега не се случвало!

  Обърнете внимание, че предлагат и "безплатно обучение". А да си спомняте преди около половин година как писа руската преса, че ще се играждат "ТРЕНИРОВЪЧНИ РУСКИ ЦЕНТРОВЕ" на българска територия за обучение на ядрени специалисти...

  Така Русия иска да ни подхлъзне динена кора , но и на базите на САЩ. И те няма да видят бял ден, защото като почнат руските танкери да "изпускаТ" случайно петрол, мръсотивя, боклука от корабите, ние нямаме исканата техника и възможности за почистване. Тогава базите на САЩ ще бъдат молени, а и те няма да търпят това и ще започнат да чистят със своя техника...
  СТРАХОТНО ще си усложним живота.
  И ако сега се съгласим и кажем "А"", няма да ни оставят на спокойствие!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  А Нали се ОТЪРВАХМЕ с толкова мъка от РУСКО ВЛИЯНИЕ.
  А то никога и никъде не е препоръчително.

 13. 13 Профил на tub
  *****
  Неутрално

  Срещу дърьажни гаранции искам и аз...

 14. 14 Профил на Ламбо
  *****
  Неутрално

  А не искат ли и ключа от квартирата!

 15. 15 Профил на Enchev,Iliya
  Enchev,Iliya
  Рейтинг: 450 Гневно

  Братска Русия го построи, нека те и да си го довършат!!
  АЕЦ КОЗЛОДУЙ бе предвиден да снабдява с енергия не само малка но Велика България, но и да продаваме енергия на целите Балкани, включая и Кипър. А какво направихме ние от всичгко това?? Разпродадохме си икономиката на чужденци и сега ПРОСИМ ПОТДАЯНИЯ ( "инвестиционни" )от тътах,
  "Ер Ве Е" се отказа от АЕЦ "Белене"!! нека си го оставим и доработим ние без да се влияем от РОТШИЛДСКИТЕ-ПPO- €вро-КОНГЛОМ€РАТСКИ Н€О-КОЛОНИАЛНИ ИКОНОМИЧ€СКИ "инв€стиции" и "пр€длож€ния".

  АЕЦ "Белене", бил "технически остарял", нишо подобно, само е бил за кратко време недообслужен както изисква Тех-стандарта.

  Докога ще търпим РОДИНАТА ни да седи в €вро-Kонгломерата с най-голямият КОЛОНИАЛИСТ на 21-ви Век; АНГЛИЯ, която заедно с НАТОВСКИТЕ КОВБОЙЧЕТА държат все още в изгнание един цял народ - ЧАГОС създали на открадната територия военната база Диего-Гарсия, сеейки СМЪРТ и нищета по целият свят а бръщолевят за демокрация??

  М. Кунева и нашият посланник в Англия Др. ЛЪЧЕЗАР НИКОЛОВ МАТЕВ –
  (ambass.office@bulgarianembassy.org.uk ), си вземат заплатите от държавните данъци, без да реализират нито крачка напредък по този въпрос.

  Народ който не си храни собствена армия, ще трябва да храни чужда!
  "Стара Славянска поговорка"

  На БЪЛГАРИТЕ ни е нужно не заслужили,
  а ЗНАЕЩИ и ТАЛАНТЛИВИ ръководители!
  "В. И. Кунчев-Левски"

  "Истината за проблемите не престава да съществува, само защото сме я игнорирали."
  Фактите са неоспорими!

  С уважение:
  И.П.Енчев / enchev.i@abv.bg

  "За ПЪЛНОТО си щастие, Човек трябва да има СЛАВНО Отечество" Симонид Кьоский, 5 век преди Новата ера.
 16. 16 Профил на петроФ до др Илия Енчев
  *****
  Неутрално

  Нещастний ми Енчев, цялата ни енергетиката
  е изцяло в руски ръце- рафинерията Бургас , най-големият дистрибутор - Лукойл и вторият Петрол, АЕЦ Козлудуй - руска технология , реактор, гориво, новата централа - Белене ще бъде даже и номинално руска собственост.
  /Да не пропусна , за малко руснаците не купиха Тецовете -Русе и Варна.../

  За какви натовски каубойчета блъщолевиш? С акъла ли си си?
  А може би за тебе руснаците не са чужденци

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK