След "Белене" Москва иска и 7-ми блок в "Козлодуй"

След "Белене" Москва иска и 7-ми блок в "Козлодуй"

© АНЕЛИЯ НИКОЛОВАРусия се интересува от изграждането на седми блок в АЕЦ "Козлодуй" и е готова да участва в търга за изграждането му. Това съобщи вицепрезидентът на "Атомстройекспорт" Генадий Тепкян. Компанията е изпълнител на строителството на АЕЦ "Белене". Икономическият министър Трайчо Трайков преди месец обяви, че за новия реактор в Козлодуй се прави предпроектно проучване, което ще е готово до края на декември.


Той обясни, че интерес към отделни компоненти в централата проявяват американски компании. Според източници на "Дневник" правителството възнамерява да избере американски или европейски инвеститори за новия блок. Енергийни експерти обаче смятат, че проблем ще е съхранението на отработеното гориво от него, защото България не разполага с необходимите хранилища. Те се опасяват, че концентрирането на  много големи мощности на площадката в Козлодуй крие рискове.


Русия е готова да поеме, ако трябва, и 100% от "Белене", а ако България поиска своя дял (а тя най-вероятно ще си го поиска), Москва е  готова да й отпусне кредит, гарантиран от българското правителство в зависимост от участието в капитала, съобщи руският вестник "Известия". "Сега изпълнителите имат още един пазар. Могат не само да построят АЕЦ, но и сами да продават електроенергия", обяснява източник на изданието. То обобщава, че е грехота да се отказва такава възможност. След оттеглянето на германската компания RWE правителство обяви, че ще направи нов търг за инвеститор и ще намали участието от 51% на държавата в проекта. Вицепремиерът Симеон Дянков съобщи, че държавата може да си запази 20-30% от акциите. През октомври Росатом заяви интереса си да е инвеститор в новата ядрена централа.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK