"Лукойл" спечели търг за голямо петролно поле в Ирак

Руската компания "Лукойл" и норвежкият й партньор "Статойл" спечелиха търга за иракското петролно поле "Западна Курна - втора фаза", съобщи министърът на петрола Хюсеин ал Шахристани.


Консорциумът ще плаща по 1.15 долара такса на барел и се ангажира да поддържа добив от 1.8 милиона барела на ден.


Капацитетът на "Западна Курна - втора фаза" се оценява на почти 13 милиарда барела петрол. Полето се намира на около 65 км северозападно от град Басра.
Конкуренти в наддаването бяха "Бритиш петролеум", "Тотал" и "Петронас".


"Лукойл" участва в проекта за "Западна Курна - втора фаза" още от 1997 г. Тогава режимът на Саддам Хюсеин подписа договор с руснаците да разработят полето и да си поделят добитото за срок от 23 години с опция за удължаване с още 5. Руският дял възлизаше на 75%.


Малко преди войната в Ирак обаче Багдад обяви, че разтрогва договора, а след това и двете страни на няколко пъти безуспешно преговаряха за възобновяването му.


Окончателното ликвидиране на договора беше обявено от министър Шахристани през ноември 2007 г.


"Лукойл" обаче продължи да твърди, че договорът му е валиден, а след визита в Багдад през март 2008г. Вагит Алекперов (шефът на "Лукойл") заяви, че двете страни са се договорили за работна група, която да актуализира условията за започване на работата в петролното поле. В същото време бе обявено, че "Лукойл овърсийз" (100% дъщерно дружество на "Лукойл") ще участва в новите търгове, които ще обяви иракското правителство.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK