И Citigroup връща държавната помощ от $20 млрд.

И Citigroup връща държавната помощ от $20 млрд.

© ДневникАмериканската Citigroup съобщи, че е постигнала споразумение с финансовото министерство и регулаторните органи в страната да върне обратно сумата от 20 млрд. долара, която получи в рамките на програмата за освобождаване от проблемните активи в банковия сектор.


За тази цел Citigroup планира да продаде акции и активи за общо 20.5 млрд. долара през 2010 г. Така финансовият гигант ще излезе от програмата за освобождаване от проблемните финансови активи, като ще се освободи от влиянието на правителството, което влияеше върху дейността на банката и размера на изплащаните данъци и дивиденти.


"Това е страхотна новина, въпреки че излиза прекалено скъпо", заяви пред "Блумбърг" изпълнителният директор от Hill-Townsend Capital Гари Таунсенд.
Citigroup остана единствената голяма финансова компания, в която държавата все още участва в нея. През миналата седмица най-голямата банка в САЩ - Bank of America, излезе от програмата, като върна на правителството 45 млрд. долара.


Американската банка беше една от компаниите, които пострадаха най-много от кризата на жилищния пазар в САЩ. Тя получи 45 млрд. долара финансова помощ от правителството през 2008 г., като 25 млрд. долара от тях бяха конвертирани в 34-процентен дял на държавата в банката по-рано през тази година. Този дял от банката правителството планира да продаде през следващата година.


От началото на тази година пазарната капитализация на Citigroup се е понижила с над 41% до 90.3 млрд. долара.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK