Божидар Колев, президент на "Технополис": Хората вече обръщат повече внимание на качеството на техниката

Божидар Колев, президент на "Технополис": Хората вече обръщат повече внимание на качеството на техниката

© Цветелина Ангелова, Капитал
- Въпреки кризата очаквам коледните продажби да са повече


- Най-голям спад през тази година има при продуктите, които не са от първа необходимост, и при по-луксозните стоки- Въпреки кризата очаквам коледните продажби да са повече


- Най-голям спад през тази година има при продуктите, които не са от първа необходимост, и при по-луксозните стокиГ-н Колев, през 2008 г. пазарът на техника завърши с ръст, но кризата промени ситуацията и през тази година продажбите намаляха. Каква е вашата оценка за 2009 г.?


- Действително 2008 г. беше изключително успешна и със сериозен ръст. Тази година беше различно, отчетохме спад. Причините са различни. Едната е затрудненото кредитиране - от една страна, финансовите институции са по-резервирани при отпускането на кредити, от друга - и самите клиенти са по-резервирани при вземането. Заради развитието на кризата и информацията за сериозните проблеми, които ще настъпят, много хора отложиха покупките за по-стабилни времена. Вероятно впоследствие и повишената безработица също оказа някакво влияние.


В крайна сметка основната причина е несигурността в хората. Като цяло обаче може да се каже, че с изключение на първото тримесечие, когато нямахме представа какво ще се случи, оттам нататък можеше да се предвиди бизнеса и обемите на продажбите, разбира се, на по-ниско ниво от предната година. Основният проблем беше да се изчистят стоковите запаси в началото на годината. Това се случи и в момента бизнесът е доста по-стабилен.В кои продуктови групи е регистриран най-голям спад?


- Най-голям спад има при продуктите, които не са от първа необходимост и при по-луксозните стоки. Такива са по-скъпите лаптопи, продуктите за аудио техника при автомобилите, видеокамери, mp3 плеъри, DVD, домашни кина и др. Като цяло аудио-видео техниката пострада малко повече. В същото време доста по-малки са спадовете при бялата техника и особено при дребната бяла техника. Причината за това е фактът, че хората не могат да се лишат от тези продукти. Има много сериозен спад при кинескопните телевизори например, но намалението при плоско панелните е доста малко. Дори като брой продадени телевизори няма намаление, но се натрупва такова в оборота заради по-ниските цени.


А как повлия на пазара спадът в строителството и сделките с имоти?


- Определено това също има негативно отражение върху нашия бизнес. Смятам, че то ще бъде още по-сериозно, тъй като през тази година все пак имаше завършване на различни строителни обекти.Какви са очакванията ви около предстоящото пазаруване за коледните и новогодишните празници?


- Имаме добри очаквания за коледния сезон. Декември определено започна добре. Очаквам да бъде като миналата година - ще има коледен ръст в продажбите спрямо другите месеци. Хората пак ще търсят да си купят нещо ново или да направят подаръци на семействата си.Промени ли и как кризата поведението на купувачите? В много сектори казват, че цената е водещият фактор при избор на продукт. Същото ли е и при техниката?


- Не бих казал. В бизнеса с техника може би нещата са малко по-различни. Разбира се, има хора, които се въздържат или по-скоро отлагат покупки за по-добри времена, но тези, които ги осъществяват, предпочитат да не правят компромиси. Дори може би обръщат повече внимание на качеството и марката на продукта. Не съм забелязал интерес, който е концентриран към по-нискокачествени продукти. Когато купуват техника, за хората е по-важно да имат качествен продукт.С какъв спад на оборота ще завършите годината спрямо 2008 г?


- Различно е при различните групи продукти. Много е трудно да се обобщава. Някои са с минимален спад, има и малко групи с лек ръст. По-успешните са с едноцифрени спадове, но в някои категории стига до 30%.Какви са очакванията ви за 2010 г.?


- Много е важно как ще се развие икономическата ситуация. Аз имам сравнително негативно очакване за началото на годината и предполагам, че спадът ще продължи още известен период. През втората половина на годината нещата ще се променят и би трябвало да е по-позитивна, дори да се върнем към ръст. Така че общо взето следващата година като цяло не би трябвало да бъде по-слаба от тази, дори е възможно и някаква съживяване. Много е важно и на запад как ще се развие кризата.Заради кризата в много сектори от търговията се създаде огромно напрежение между различните контрагенти заради забавяния на плащания и други проблеми. Увеличава ли се междуфирмената задлъжнялост в търговията с техника?


- Такива проблеми имаше . В сектора с храни. При нас поне няма проблеми с разплащанията.Какъв дял имат покупките, финансирани с кредити?


- В последно време доближи 19-20%, но лятото делът беше паднал на 13-14%, което е изключително ниско.Преразгледахте ли стратегията си за експанзия заради кризата?


- Преразгледахме я, естествено. Отложихме някои проекти за нови магазини в малки градове. Някои обаче осъществихме - в София и във Велико Търново, защото са достатъчно дългосрочни и сме сигурни, че ще бъдат успешни. Може да се каже, че преосмислихме ситуацията, но не спряхме да се разрастваме. Миналата година например реализирахме 4 нови проекта, през тази бяха два.Планирате ли да откриете нови магазини през следващата година?


- Да. Разбира се, ще наблюдаваме развитието на кризата, но определено има проекти, които ще се осъществят. В София изпълняваме два проекта в изграждащите се шопинг молове. Вниманието ни ще бъде насочено към разрастване на веригата от хипер маркети в големите градове.

Коментари (5)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на какпъкне
  *****
  Весело

  ако не беше омъжен за дъщерята на гриша филипов, бивш премиер при тодор живков, сигурно щеше да си шеф на технополис... аман от подставени лица.

 2. 2 Профил на коледарче
  *****
  Неутрално

  ЧОВЕКЪТ КАЗА- ПАЗАРУВАЙТЕ СЛЕД НОВА ГОДИНА. СЕГА КАТО НА ВСИЧКО ДРУГО ЦЕНИТЕ СА КОЛЕДНИСИРЕЧ ПО БЪЛГАРСКИ УВЕЛИЧЕНИ . А ЗА МИТНИТЕ СБОРОВЕ ДАМУ МИСЛЯТ ГЕНЕРАЛИТЕ БОРИСОВ И ТАНЕВ И ЦЕЦО МИНИСТЪРА

 3. 3 Профил на монев
  *****
  Неутрално

  ИМА САЙТОВЕ КЪДЕТО ИМА СРАВНЕНИЕ С ЦЕНИТЕ ЗА СЪЩИЯ ПРОДУКТ В ЕС.
  НАПРИМЕР ЗА ЛСД ТВ , ПЛАЗМИ И ДР. ЦЕНИТЕ У НАС СА ПО ГОЛЕМИ ОТ ЦЕНИТЕ ДОРИ В АНГЛИЯ!!!

 4. 4 Профил на б
  *****
  Неутрално

  Божидар Колев Подмолев,

  Лъжеш журналистите точно както лъжеш и служителите си!!! Ходиш да даваш интервюта колко си добре а служителите ти не могат да си купят една флашка за коледа, защото им даваш мизерни заплати които не им стигат и да се изхранват!!!

 5. 5 Профил на Ивайло Бараков
  *****
  Неутрално

  Първо виж кога се е оженил Божидар Колев и кога е създал фирмата,работил съм там 7,6години,такаче малко познаваш хората приятел.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK