С 33 млн. евро се прави нов холдингов фонд за паркинги и тържища

За развитие на туризма са превидени над 110 млн. евро по оперативна програма "Регионално развитие"

Лиляна Павлова, зам.министър на регионалното развитие и благоустройството

© Дневник

Лиляна Павлова, зам.министър на регионалното развитие и благоустройствотоС 33 млн. евро по оперативна програма "Регионално развитие" ще бъде създаден холдингов фонд, който ще финансира изграждането на паркинги и тържища в градовете. Това съобщи зам.-министър Лиляна Павлова, която е и ръководител на управляващия орган на програмата при отчитането на напредъка й. Холдинговият фонд по "Регионално развитие" ще бъде аналогичен на фонда по оперативна програма "Конкурентоспособност", който е за подпомагане на малкия и средния бизнес.


През януари предстоят преговори с Европейската инвестиционна банка за подписване на финансово споразумение за създаването на холдинга по "Регионално развитие", каза Павлова. За средства от фонда ще могат да кандидатстват общини и неправителствени организации. Въпрос на дискусия е да се разреши и финансирането на бизнеса,  уточни Павлова. Според нея реално работата на фонда може да започне през 2011 г. Целта е да се стимулират бизнес проекти, които ще генерират печалба, посочи Павлова.


Най-много средства за договоряне през следващата година по "Регионално развитие" са предвидени по мерките за насърчането на туризма - общо 111.4 млн. евро. От тях 98.8 млн. евро са за възстановяването и обновяването на природни, културни и исторически атракции. За тези средства могат да кандидатстват общините, както и туристически организации. За развитие на регионалния турстически продукт и реклама на дестинациите са предвидени 9.5 млн. евро. Малко над 3 млн. евро пък са заделени за организирането на събития, като получател на тези средства е Министерството на културата.
"Ние сме първото и най-амбициозно министерство, което пое риска първо да изпрати оценката за съответствие в Брюксел и се надяваме на положителен отговор до месец и половина", каза министърът на регионалното развитие Росен Плевнелиев. България е изпратила оценките за съответствие на шест от общо седем оперативни програми в Европейската комисия, уточниха от офиса на секретаря по европейските въпроси Юлияна Николова.


Вчера са изпратени оценките по програмите "Човешки ресурси", "Конкурентоспособност", "Транспорт" и "Техническа помощ", а на 15 декември са били изпратени и по "Регионално развитие" и "Административен капацитет". До Коледа се очаква да бъде изпратена и оценката за съответствие по програма "Околна среда". По процедура в срок от два месеца Еврокомисията трябва да излезе със становище. От положителната оценка на Брюксел зависи пускането на междинните плащания към България, които са 80% от около 6 млрд. евро до 2013 г.


"През изминалата година по програма "Регионално развитие" беше постигнато значително ниво на договорените средства., като през последните месеци прогресивно се увеличава размерът на изплатените", каза министър Плевнелиев. Към момента плащанията по програмата  са за над 60 млн. лв., каза Павлова. Тя отбеляза, че само месец по-рано са били два пъти по-малко. 60 млн. евро за газови връзки
60 млн. евро по оперативна програма "Регионално развитие" ще отидат за изграждане на газовата връзка между България и Сърбия, както и на реверсивната (в двете посоки) Турция - България. Това съобщи зам.-министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова. Досега средствата бяха за изграждането на газовата връзка между България и Гърция. От Еврокомисията са посочили обаче, че тя не може да получи средства и от тази европейска програма, защото получава от фонда за възстановяване и развитие.


Това е наложило промяната на проектите, обясни Павлова. С проекта за газовата връзка между България и Сърбия министерството на икономиката трябва да побърза, защото крайният срок за сключването на договора е 2013 г., а подготовката на такива проекти отнема доста време, посочи Павлова. За реверсивната връзка с Турция проблемът е, че апаратурата, която трябва да се монтира, се намира на територията на Турция, а средствата по програмата трябва да се реализират на българска територия, каза Павлова.

Ключови думи към статията:

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Зрителка
  *****
  Неутрално

  Зам.-министърка та дрънка!

 2. 2 Профил на Рангелова
  *****
  Неутрално

  Ама баш!! Доста нереспектираща физиономия (да не кажа селска). Много искам да и видя св-то...До коментар [#1] от "Зрителка":

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK