Пазарът на частни здравни услуги порасна с 30% за година

Близо 33 млн. лв. са събраните премии към края на октомври, а платените обезщетения са се увеличили с едва 4%


Близо 33 млн. лв. са събраните премии  към края на октомври, а платените обезщетения са се увеличили с едва 4%

Над 30% годишен ръст на пазара по доброволно здравно осигуряване показва статистиката на Комисията за финансов надзор към края на октомври. Близо 33 млн. лв. са общо събраните премии в сектора, а платените обезщетения са 17.35 млн. лв., с едва 4 на сто ръст спрямо същия месец на миналата година.


Най-сериозен ръст в обезщетенията има при "Други болнични пакети" и при извънболничната медицинска помощ – съответно с 25 и 16%. С над 50% обаче са паднали плащанията по стоматологични услуги, като това е единственият пакет, в който има намаление на премиите.
При всички останали има ръст в привлечените средства, повече от 60% е той за болничната и извън болничната помощ и услуги, свързани с битовите условия.
Тези две услуги държат над една трета от пазара на доброволни здравни услуги, а още една трета е за "Други здравноосигурителни пакети". Услугите, свързани с битови условия, имат най-малък дял от едва 1.5% и това е една от причините за силния им ръст, тъй като те тръгват от много ниска база.
Основната част от пазара на частно здравно осигуряване се крепи на корпоративните договори, които компаниите сключват за своите служители.


Индивидуалното осигуряване все още е много слабо разпространено по няколко причини – от една страна, цените на дружествата към единични клиенти са много високи – проверка показва, че в няколко дружества за извън болнична помощ, без да се покриват всички услуги от нея, цените са от 300 до над 1000 лв. на човек. В момента на пазара са регистрирани 20 фонда, а 13 имат пазарен дял над 1%.

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 1234
  *****
  Неутрално

  А дали компаниите застраховали служителите си не са предимно държавни и частни монополисти.

 2. 2 Профил на фараон
  *****
  Весело
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK