Китай и още 10 държави в Азия създават третата по големина зона за свободна търговия в света

Китай и още 10 държави в Азия създават третата по големина зона за свободна търговия в света

© ReutersКитай и 10-те страни - членки на Асоциацията на държавите от Югоизточна Азия (АСЕАН), ще подпишат днес споразумение, с което ще бъде създадена третата по големина търговска зона в света - икономически съюз с население от 1.9 милиарда души и търговия с обем 200 милиарда долара, съобщи БТА.


За Китай споразумението е начин да си осигури доставянето на суровини, а за страните от АСЕАН - възможност да се възползват от огромния китайски пазар.
В организацията членуват Бруней, Индонезия, Камбоджа, Лаос, Малайзия, Мианма, Филипините, Сингапур, Тайланд и Виетнам.


Първоначалното споразумение за свободна търговия между Китай и АСЕАН е подписано през ноември 2002 г. След 2005 г. някои мита бяха намалени, като през през 2007 г. бяха сключени споразумения за търговията със стоки и услуги. През август 2009 г. беше постигнато и споразумение в областта на инвестициите.
Като следствие от създаването на търговската зона през 2010 г. ще бъдат отменени митата за 90% от стоките, търгувани между Китай и Индонезия, Бруней, Малайзия, Филипините, Сингапур и Тайланд, а след 2015 г. ще отпаднат и митата за Лаос, Виетнам, Камбоджа и Мианма.


Митата върху останалите 10% от стоките, включително текстил и някои категории електроника, са чувствителна тема и ще бъдат намалявани по-бавно. Китайските власти посочиха, че след като споразумението изцяло влезе в сила, ще обложат с нулеви мита близо 7000 вида стоки.


Китай и страните от АСЕАН ще си предоставят взаимно преференциален достъп до пазара на услуги в сектори като бизнес услугите и туризма.


Планира се през 2010 г. търговският оборот между Китай и АСЕАН да достигне 200 млрд. долара спрямо 192.6 млрд. долара през 2008 г. и 113 млрд. долара през 2005 г.


Очаква се АСЕАН да спечели от увеличаването на износа на суровини за Китай, но производителите на потребителски стоки и автомобилни части в Югоизточна Азия може би ще са в неизгодна позиция спрямо по-евтините вносни стоки от Китай. Търговията с храни и напитки, както и със стоки като бижута и козметика в страни като Тайланд, вероятно ще спечели благодарение на по-голямото търсене от Китай.


Компаниите от Югоизточна Азия също може би ще имат полза от по-евтините суровини и междинни продукти от Китай - компаниите за облекло например ще имат достъп до по-евтини материали.


Производителите на стоки като текстил, обувки и стомана в страни като Тайланд, Виетнам и Камбоджа са уязвими от по-евтиния китайски внос.

Коментари (246)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Путин
  *****
  Неутрално

  Русия към кои ще се присъедини?
  Май никой не я иска...

 2. 2 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1581 Весело

  До коментар [#1] от "Путин":

  Ще правят мега могъщ съюз с Беларус и Казахстан

  Мисля ,че сега чугунените глави ще ударят по 1 самогонче защото дълго чакания съюз Русия-Китай-Индия-Венецуел-Никарагуа-Беларус , който да има едничката цел да разгроми УСА-то се оказва ,че няма да го бъде Тежко започва новата година за дрОгарите радетели на българо-сАвеЦката дружба

  15.02.1989 - 07.02.2018
 3. 3 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1581 Весело

  До коментар [#1] от "Путин":

  Ай-ай-ай...... На туй свещено име да цъкат минуси...... Лошо ,дрОгари , лошо..... Да не се повтаря , че ще кажа на бай Петко , Шаманов или на някой друг от бригадирите ,че сквернословите името Му , като Му цъкате минуси

  По принцип не си губя времето да цъкам минуси и плюсове , но сега имате един от мен , дрОгарю Владимир

  15.02.1989 - 07.02.2018
 4. 4 Профил на jolito
  *****
  Неутрално

  Абе те глобалистите така глобализираха Европа. Първо беше Общ Пазар. Америка е на път да се обедини с Канада и Максико в Североамерикански Съюз тръгнал от НАФТА - пак търговско споразумение. Африканския съюз вече е факт. Следващата стъпка е единно световно тоталитарно правителство с поданици - безправни роби. На наивниците - честито.

 5. 5 Профил на real money
  *****
  Неутрално

  Китай се опитва да избяга от използуване на долара за международна търговия. Това е поредната стъпка към превръщане на юана в регионална валута. Икономическият център и трансфера на богатство се премества към Азия. В следващите години ресурсните икономики - Австралия, Канада, Бразилия, Русия ще имат предимство. Всички имат интерес индекса на долара да падне постепенно, дали това ще стане - ще видим. Поздрави. www.istinski-pari.com

 6. 6 Профил на data
  *****
  Неутрално

  Скъпи деца на балканската природа. Тъй като имам достъп до информация за преговори на наднационално ниво, мога ви уведомя за мястото на Русия в новия световен ред. В началото на тази година започват официални и полуофициални преговори с някои страни за асоциирано членство към ЕС. Първата страна, на което това ще бъде предложено, е Украйна. На Турция ще бъде предложено да стане асоцииран член, а не пълноправен. ЕС и Русия подготвят договор - ще стане мъчително бавно и трудно, поради множество причини - за общо икономическо пространство. По-скоро мислете за мястото на България.

 7. 7 Профил на ще
  *****
  Весело

  До коментар [#1] от "Путин":
  русия ще се присъедини към верното си ку4е-динго т.е. сърбия, а може и анти4ките да я вземат.

 8. 8 Профил на ще
  *****
  Весело

  русия е мазохистка държава и най-добре е да се присъедини към садисти: турция, англия или иран. русия им дава патрол и руси жени, а пък онез ще й го вкарват здраво отзад, по сталинов маниер.

 9. 9 Профил на Все още жив
  *****
  Неутрално

  Честита нова година господа комплексари на тема Русия. Изглежда много ви е страх от Русия и забравяте, че днешна Русия няма нищо общо с бившия Съветски съюз и за да можете свободно да плюете основната заслуга е на руснаците. По същия начин станаха свободни страни и Полша и Финландия.Май забравяте, че Русия е заобиколена от американски бази и враждебни страни и тя има право да предприема защитни мерки, а не като нашите управници да се дупят на този или онзи. Моят съвет е да си гледате българските политици и нашите български интереси. И между другото господин Путин за разлика от нашия бърборко вдигна пенсиите на руснаците с толкова процента колкото стаж имат преди 1990 година.

 10. 10 Профил на ще
  *****
  Неутрално

  до 9

  "По същия начин станаха свободни страни и Полша и Финландия."
  Полша си извойува свободата със Солдарност и Папата, Финландия си е свободна по-принцип.
  да плуем можем понеже има свобода на пе4ата и на това място: поздрави на журналистите от "Дневник" с пожелание за плодотворна работа и успе6ни разкририя през новата 2010г.!!!

  Русия вместо да се пер4и с природните си дадености по-добре да се огледа за съьозници и приятели, 4е много грахове й тежат на тая страна...
  а руснаците са готини хора, но мазохисти.

 11. 11 Профил на тото
  *****
  Весело

  "По същия начин станаха свободни страни и Полша и Финландия" - хахахахахаха........Ами нали руснаците се опитаха да си ги приберат и взеха части от тези страни 1939-40г.???

 12. 12 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1581 Весело

  До коментар [#6] от "data":

  Айдааа един вече изтреще. А дори и да си прав , поправи ме ако бъркам , но това асоциирано членство в ЕС няма ли да е същата безсмислица като асоциираното членство в НАТО на Украйна и Русия ?

  15.02.1989 - 07.02.2018
 13. 13 Профил на manol
  *****
  Весело

  #9 - Русия бил заобиколена от американски бази ?!? Човече, отвори един атлас, виж каква площ има Русия и помисли пак дали може да бъде "заобиколена" от когото и да било

  Това ми звучи като ония весели оправдания, че през 1939-1941 ссср нападнали Финландия, Полша, Литва, Латвия, Естония, Буковина и т.н., защото капиталистическата хватка я задушавала, и тя видиш ли, рипала за въздух.

  Та преди Западна Европа ги обкръжили, сега американските бази...

 14. 14 Профил на Anonimen
  *****
  Неутрално

  Ей,ще,я ми кажи как се чете "извойува",че аз нещо си преплитам езика и не мога да я произнеса тази дума така,както си я написал.

 15. 15 Профил на ха ха
  *****
  Неутрално

  ами че то се се ре то отдавна се разпадна, ама руските, пардон съветските тиквеници още не са го осъзнали

 16. 16 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1581 Весело

  До коментар [#15] от "ха ха":

  Точно

  15.02.1989 - 07.02.2018
 17. 17 Профил на ЧНГ
  *****
  Неутрално

  Абе хора! В статията се говори за свободна икономическа зона в източна Азия, а вие отидохте към Финландия.

  Или и вие си спомнихте като мене онзи стар виц, в който се говореше,че "през еди-коя си бъдеща година радиото съобщило,че на Финландско-Китайската граница всичко е спокойно.

 18. 18 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 8 Разстроено

  до предишния (но 15)

  Не подценявай "руските, пардон съветските тиквеници " !
  Някога те изстреляха първия спътник, изпратиха първия човек в космоса (Гагарин). Русия има огромен потенциал. И териториален и суровинен и човешки.

  Хенриета
 19. 19 Профил на Призрак
  *****
  Неутрално

  До коментар(#10) от "ще". Кога ще се ограмотиш по писане и история. Незнанието ти не е агумент в твоя полза, а само ставаш за смях. За сведение, да знаеш Русия е единственият законен наследник на Източната Римска империя. От там нататък разсъждавай кой какъв е и какви права и над какво има.

 20. 20 Профил на суьо
  *****
  Неутрално

  До Ще #10

  Приятно е на човек да наблюдава цифровизацията на българската азбука и аз, като особено запален на тая тема, бих желал да дам некои идеи, например:

  - Вместо буквата "Д" да се пише "9";
  - вместо "П" да се пише "5";
  - вместо "Т" да се пише "3";
  - вместо "С" да се пише "7";
  - вместо "О" да се пише "8".

  Допускат се и още предложения.

  По такъв начин, изречението "Пешо е идиот, а Сашо е пич." ще се пише така: "5е68 е и9и83, а 7а68 е 5и4."

 21. 21 Профил на zar
  *****
  Неутрално

  Да ви е Честита Новата Година,много здраве и късмет да ви носи и много много любов

 22. 22 Профил на Imaginary Friend
  Imaginary Friend
  Рейтинг: 836 Неутрално

  Колкото и да не харесваме руснаците, ако лобират умело между различните интереси, могат много да спечелят.

  Отмяната на митата в АСЕАН може да има ползи, а може и да няма (почти) никакъв ефект. Някой може ли да каже до колко различни продукти произвеждат страните членки? Имам блед спомен, че в случая с Меркосур ако стоките са еднотипни, файда почти няма. Ама тоя спомен е базиран на разговор с един немски професор, дето беше дошъл да направи една почивка из България и не знам до колко достоверна му беше информацията

  Не цъкам плюсове и минуси.
 23. 23 Профил на aha
  *****
  Неутрално
 24. 24 Профил на Шаманов
  Шаманов
  Рейтинг: Весело

  Пожелавам на всички успехи и лично щастие през новата 2010 година! Децата Ви да са живи и здрави! Къщите Ви да са пълни! Помислите Ви да са чисти! Грижите Ви да са по-малки! Обичайте България!
  А аз продължавам! Наздраве!

 25. 25 Профил на СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
  СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
  Рейтинг: 965 Весело

  До коментар [#9] от "Все още жив":

  Чудесен ник си избрал, както е известно простакът е безсмъртен
  Чугунените русофилски продажници също !
  Ако бъде написано нещо лошо за България, ще мълчите като задници, но една дума срещу миризливите казаци да чуете и скачате като ужилени, сволочи такива !

  Свободните хора избират, пробват, грешат, успяват и вървят напред. Робите си кютат и чакат някой да ги оправи.
 26. 26 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1581 Неутрално

  До коментар [#22] от "F2":

  ЕС пиле , се говори да става една държава със свои провинции , които да не губят уникалността си и идентичността си. Този факт не е изненада и всички го приемат нормално

  Преди близо 50 години Франция, Западна Германия, Италия, Белгия, Люксембург и Холандия подписват договора за износ на въглища и стомана. Известен още като договора Шуман. 59 години по-късно ефектът от този договор е посочен малко по горе

  15.02.1989 - 07.02.2018
 27. 27 Профил на A666A
  A666A
  Рейтинг: 8 Весело

  Много болни хора има в тоя форум......
  Статията е за Китай, Индонезия, Филипините, и прочие.. а те пак Русия и финландия задъвкали......
  И то да беше сефте, ами - независимо за какво е някоя статия - Китай, Мадагаскар, или цената на марулите на Женския пазар - все Русия, та Русия - също краставицата на Мирча Кришан....

 28. 28 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1581 Неутрално

  До коментар [#24] от "Шаманов":

  Наздраве

  15.02.1989 - 07.02.2018
 29. 29 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1581 Весело

  До коментар [#19] от "Призрак":

  Този бисер за наследника на Източната Римска Империя от АМИГО-то ли го научи ? Моля те светни ме кога точно алкашия наследи Византия ?

  15.02.1989 - 07.02.2018
 30. 30 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 8 Гневно

  (до но 22)
  Страните в АСЕАН са мн богати на суровини ( с изключение на малкия Сингапур, който е финансова и промишлена ос в региона)
  Индонезия, която има най-голямо относително тегло, е един от най-големите износители на природен газ, нетен износител на петрол, на въглища, на висококачествена тропическа дървесина и производства от нея,,на редки метали (калай), на селкостопански суровини,естествен каучук на храни (кафе,какао,карамфил и др. тропически подправки Освен това е крупен производител на текстил,платове и дрехи,обувки,пластмасови изделия,какво ли не. Подобно може да се каже и за Таиланд, и за другите страни от АСЕАН.
  Огромни маси младо, трудоспособно (и ТРУДОЛЮБИВО !) население. Производство, производство, производство! Износ,износ,износ!

  Хенриета
 31. 31 Профил на ..,
  *****
  Гневно

  До коментар [#9] от "Все още жив":

  спомни си каква трагедия стана в Перм и престани да славиш казаците!

  Три пъти от пожарната правят забележки на бар Куцият Кон (какво име?) и никой не взема никажи мерки!

  Това е Русия! ХАЛАТНОСТ! (безхаберие с големи букви)

 32. 32 Профил на Imaginary Friend
  Imaginary Friend
  Рейтинг: 836 Неутрално

  Karelson, ефектите, които се наблюдават в ЕС, не е задължително да станат реалност в Азия. Ако всички търговски споразумения водеха към това, до сега да сме заживели в една държава на три планети

  HARI, "Подобно може да се каже и за Таиланд, и за другите страни от АСЕАН" - това не е ли пречка за търговията на тези страни помежду им? Да разбирам ли, че суровините ще се пращат към Китай и след преработка ще се връщат като стоки? Младото и трудолюбиво население безспорно е плюс, но при износ към страните от Триадата, а не между членовете на АСЕАН.

  Не цъкам плюсове и минуси.
 33. 33 Профил на Нане и Вуте
  *****
  Неутрално

  Нане: Я не сакам да сом добре, сакам Вуте да е зле

  Вуте: Я не сакам Бълхария да е добре, сакам Русия да е зле

 34. 34 Профил на capitalist
  *****
  Неутрално

  До коментар [#30] от "HARI":

  стига с тоя китай .....колко развит бил и колко се е произвеждало .....китай призвежда и изнася стоки и услуги за $1000 на човек на година ,а бедна българия със разбитото производство изнася за $3000 на човек ....така ,че когато жълтите ни настигнат нас и тогава ги смятайте за нещо супер .......

 35. 35 Профил на дядо Коко
  *****
  Неутрално

  дата #6 хубаво че си ти та да на светнеш....кво ще правим без такива светулки като теб,да тънем в невежество...Само да те светна и аз.Тея достъпни информации за теб са журналистически темички по все форуми в нета.Преписани разбира се от външната преса която пък тълкува идеите на някои европейски политици със широкоскроени виждания за Европа и ЕС.Но не всичко което се обещава-става!По простата причина,че желаещите са повече от даващите и от обещаващите.
  Призрак#19....ако не смяташ че си луд ,иди се прегледай!Източната Римска империя не е закрита със закон.Ограмоти се ти за Византия и Латинската империя,никейските царства и падането на Константинопол през 1453.И попрочети за възникването на Киевска Рус.Ама чети история ,не чети измишльотините на някой тъпанар с червен задник и промит мозък!

 36. 36 Профил на дядо Гого
  *****
  Неутрално

  2-та по сила икономика има 2/3 селяни които преживяват с шепа ориз на ден и мечта да се доберат до големия град...Тази икономика има за цел да намали гладуващите,самите те си го признават....Същата картинка в по малък мащаб е в матушка Русия..Най богатата страна на ресурси има 5 града в които живеят и останалото СЪЩЕСТВУВА.Вместо да влеят ресурса си за комуникации и по добър стандарт на живот ,те се перчат със какво ли не,само не и с неща които да дадат самочувствие на всеки обикновен руснак.Понеже има много болни мозъци на тема Русия и Китай,само едно сравнение...Бедната(почти никакви) на ресурси и поне 5 пъти по малка по население,а по площ несъизмиримо малка Холандия,има БВП като номинал съизмерим с този на Русия.На глава от населението може да се сетите Русия къде е...а Китай е още по назад!То затова има един лаф-че света ще се срине когато китайците разберат ,че досега основното им меню е било гарнитура...

 37. 37 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 8 Неутрално

  до Ф2 (но.32)
  да,това е пречка,т.к.икономиката на тези страни не са "допълващи се" - т.е.те до голяма степен произвждат едно и също (напр.тропическа селскостопанска продукция,манифактура).
  Но не и Китай, който няма суровини като енергоносители,дървесина,руди и др.
  В тази нова "зона за свободна търговия" (вж заглавието) важното е че ЮИ Азия (страните от АСЕАН) сега още повече се отварят към Китай,който има огромен потребителски потенциал. Китай се смята за мошен локомотив на световното иконом. развитие.
  Разбирасе резултати от тази 'зона' ще се усетят след време.

  Хенриета
 38. 38 Профил на capitalist
  *****
  Весело

  До коментар [#5] от "real money":

  ако ми кажеш ес какъв интерес има от падане на курса на долара ,ще черпя освен ,че англичаните ходиха на шопинг в сащ за уикенда ...

 39. 39 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1581 Неутрално

  До коментар [#32] от "F2":

  Ооо да разбира се - в интерес на истината и аз много се съмнявам в техния успех , повече от убеден съм в провала на Русия-Казахстан-Беларус и в известна степен се съмнявам в успеха на организацията наследник на НАФТА. Най-малкото защото в такива организации всички трябва да са равни. Ама наистина. А не някой да са по-равни от другите

  15.02.1989 - 07.02.2018
 40. 40 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1581 Весело

  До коментар [#5] от "real money":

  Да говоря за икономика на бесен СКАТаджия като тебе няма смисъл. Само един въпрос. Ако някой ти дължи пари , колкото и да ти е неприятен ще се молиш ли да го блъсне кола ? Не!?! Така си и мислех . Айде у лево..... така де у консервативно

  15.02.1989 - 07.02.2018
 41. 41 Профил на capitalist
  *****
  Весело

  До коментар [#39] от "Karelson":

  НАФТА е зона за свободна търговия ,а не е съюз .....така ,че не е задължително всички да са равни ,по важно е никой от партньорите да не се прави на хитър и всички да осъзнават общия си интерес .....специално за канада и мексико е много по важно да имат свободен достъп до американският пазар ........отколкото сащ до техните пазари..

 42. 42 Профил на Монтесон
  *****
  Неутрално

  Не дрънкайте , а учете руски, че камбаната за вас бие.
  Палачинката се обръща.
  Айде, със здраве .

 43. 43 Профил на capitalist
  *****
  Неутрално

  До коментар [#40] от "Karelson":

  специално сащ и канада са си направо съюз като ес .....стоките ,услугите ,капиталите и хората се предвижват и местят не по трудно отколкото в ес ,а в някой случаи и по лесно ....

 44. 44 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1581 Неутрално

  До коментар [#41] от "capitalist":

  "организацията наследник на НАФТА"

  Никъде не съм казвал ,че НАФТА е такава организация. Иначе да. И това е вярно. Но ЕС стана прекалено силен и плашещ(1/3 от световния БВП) и сега ще има мода на подобен тип огранизации.

  15.02.1989 - 07.02.2018
 45. 45 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1581 Весело

  До коментар [#42] от "Монтесон":  Това по СКАТ ли го казаха ? Или в кварталния фатмашки клуб ? Щото тук в ЕС палачинката ви май е паднала на земята Поне в сайтовете за работа има повече обяви с италиански отколкото с руски де

  15.02.1989 - 07.02.2018
 46. 46 Профил на capitalist
  *****
  Неутрално

  До коментар [#44] от "Karelson":

  нали не очакваш наследникът на нафта ,да е по различен много ....а относно ес колко голям и плшешет го видяхме при преговорите за газът с русия ,вместо да се преговаря като цяло и единно ....берлускони и германците се опитват да играят поеденично в името на печалбата на собствената си държава ,което е неправилно и не печелившо в дългосрочен план дори и за тях ....

 47. 47 Профил на ddimitar
  ddimitar
  Рейтинг: 5 Неутрално
 48. 48 Профил на capitalist
  *****
  Неутрално

  До коментар [#47] от "Анонимен":

  ами ако подадете документи азиатците може и да се смилят над вас и да ви вкарат и в асеан ,не само в шос...

 49. 49 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 571 Любопитно

  Играта на историята! Виетнам се превръща в търговски партнор и икономически съюзник на Америка!

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 50. 50 Профил на capitalist
  *****
  Неутрално

  До коментар [#47] от "Анонимен":

  като знам какви страни са членове и наблюдатели в ШОС,ако бг участваше там щеше да ме е срам да го казвам .......

 51. 51 Профил на JOHN
  JOHN
  Рейтинг: Неутрално
 52. 52 Профил на до 30
  *****
  Любопитно

  провери си данните Индонезия излезе от Опек защото вече е нетен вносител на петрол за другите не съм проверявал

 53. 53 Профил на selianin
  selianin
  Рейтинг: 675 Весело

  До коментар [#24] от "Шаманов":

  Шаманков Наздраве!

  ...каждое новое поколение лучше...V.V.PUTIN
 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 55. 55 Профил на hm
  *****
  Неутрално

  Това е господа. Нарича се нов ред. Скоро няма да ядете сандвичи,,макдоналдс ,,а Ам-Ям . Америка ще се разпадне на 3 по малки държави до 20 години. Източно крайбрежие със доминращо китайско население и език, южно крайбрежие с испаноговорящо население и източно с американско население и англ. език. Единствно иконмиката на тази страна я държеше над водата и потулваше расовите и етнически проблеми, но тя е вече пренаселена и липсата на ценности и древна култура на които да се опре я прави крайно уязвима. Икономичската криза и слабия президент ще я довършат. Това е разбира се е много лошо не само за нас а за целия Западен свят понеже САЩ се гради на свободата и правата на християнството както е и защитник на същото. Китай ще заеме полагащата му се позиция на древна култура и първа сила а вие господа учете китайски.

 56. 56 Профил на capitalist
  *****
  Неутрално

  До коментар [#55] от "hm":

  америка била пренаселена .........ти наред ли си .........америка е една от най рядко населените страни дори не е в средата ........

 57. 57 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1581 Весело

  До коментар [#55] от "hm":

  ООООО ДАААААААААААААА ДАААААААААААААААААА ДААААААААААА ДАААААААААААА

  КЛААААААСССИИИИИИККААААА

  Политескеретаря дойде И ни обясни пак , че края на УСА-то иде. То горкото , обаче още не знае и само за туй не се е разпаднало  Мейд май дей дюд!!!!111
  До сега много бях чел за края на УСА-то , ама толкоз нагледно обяснено не го бях виждал

  15.02.1989 - 07.02.2018
 58. 58 Профил на 123
  *****
  Неутрално

  До коментар [#57] от "Karelson":

  Аре бегай да блъскаш боксовата круша, бе компир. Откога мутрите почнаха да се изказват по икономически теми ?

 59. 59 Профил на capitalist
  *****
  Неутрално

  До коментар [#55] от "hm":

  ти отворко където лъжеш на едро ,поне кажи колко са пренаселени сащ ......а ако ги сравниш с китай ,индия или ес и свят ще ти се завие ....

 60. 60 Профил на capitalist
  *****
  Неутрално

  До коментар [#55] от "hm":

  хубаво ,че китайците не са чугуни като теб и масово си учат английски или при индийците си е втори официален език но то е по исторически причини ......в африка английският и френският са най масовите езици ......

 61. 61 Профил на hm
  *****
  Неутрално


  До коментар [#59] от "capitalist":
  Батка не ми мрънкай..САЩ е пренаселена със етническо различно и религиозно население повече от всяка страна в света. Някъде да съм казал население на кв.км? Втори говорим език е испанския.Цялото южно крайбрежие почти не се чува английски по улиците.
  2 English is the de facto language of American government and the sole language spoken at home by 80% of Americans age five and older. Spanish is the second most commonly spoken language.
  3 Whether the United States or the People's Republic of China is larger is disputed. The figure given is from the U.S. Central Intelligence Agency's World Factbook. Other sources give smaller figures. All authoritative calculations of the country's size include only the 50 states and the District of Columbia, not the territories.

  Това е официална статистика от преди 10 год. Ако ти затворко разбираш английски се информирай ако не ще ти го преведа безплатно

  До коментар [#57] от "Karelson":

  Ти пич имаш ли мение дай кажи го да го обсъдим вместо да ми виеш като майнума. Едва през 100г.пр.н.е Рим е знаел че ще падне от някой си Аларих вожд на някви варвари.

 62. 62 Профил на hm
  *****
  Весело

  До коментар [#60] от "capitalist":

  Не ме карай да се смея момче. Прочети малко документи, маймун. Айде беги да се образоваш паляк.

 63. 63 Профил на capitalist
  *****
  Неутрално

  До коментар [#61] от "hm":

  и какво от това ,че испанският е втори говорим, език той даже е и официален език в много от щатите ....в уол март касовите бележки се даваха и на двата езика .......
  да ти кажа ,честно не съм чул латиносите да искат да се отделят ,повечето искат да са американци.....

 64. 64 Профил на capitalist
  *****
  Неутрално

  До коментар [#62] от "hm":

  какви документи ,че китайците трябва да учат английски ли ...

 65. 65 Профил на hm
  *****
  Неутрално

  До коментар [#63] от "capitalist":

  Въпроса е в това че докъто страната е силна всеки иска да е американец. Що у нас циганите се наричат турци. Понеже държавата ни е мизерна и слаба. В САЩ латиностите като си загубят работата и излезат на улицата ще си спомнят от къде са . За индия и китай не може да се коментира от там е тръгнала цивилизацията. САЩ е мн силна държава но си остава колония.

 66. 66 Профил на capitalist
  *****
  Неутрално

  До коментар [#62] от "hm":

  колкото и да не ти харесва ,който иска да търгува и работи с чужденци трябва да знае английски ......
  а това ,че в бившите колонии на англия знаят английският масово не трябва да те изненадва .....не те знам какви документи си чел ,но не са верни ....

 67. 67 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1581 Неутрално

  До коментар [#58] от "123":

  Ся мутра не знам защо ме направи ..... да вярно ,е че блъскам крушата всеки ден. Първо днес залата е затворена . Второ бъди 100% сигурен ,че е по-добре да блъскаш крушата вместо вариант като твоя в който цял ден седиш на едно ямсто. И трето - 95% съм сигурен че имам по-добро образование от твоето - завършил съм 2 магистратури - не ,че е неземен успех или бог знае колко трудно , да сумаси народ го е направил , но мога да се закълна ,че ти и толкоз нямаш.

  15.02.1989 - 07.02.2018
 68. 68 Профил на capitalist
  *****
  Неутрално

  До коментар [#65] от "hm":

  отиди и питай турчин или циганин от бг в европа какъв е .....всички казват българи .....

 69. 69 Профил на capitalist
  *****
  Неутрално

  До коментар [#65] от "hm":

  от китай и индия е тръгнала цивилизацията ,глупости на търкалета ....за коя цивилизация говорим ....вземи прочети и тогава говори .....

 70. 70 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1581 Неутрално

  До коментар [#61] от "hm":

  Мнението ми ? Ми да имам , ама кел файда и да го кажа. На първо време - в САЩ има достатъчно силна държава и твърде малко съседи за да не допусне разпад. Никой не го иска. Защото ако това по някаква невероятна случайност стане - то тогава сегашната криза ще ти се стори като загуба на няколко стотинки от джоба. И умните хора , които са навсякъде много добре знаят това. Например. Кризата тръгна от САЩ , но Русия го отнесе в пъти по-тежко. И на последно място , но не по значение - УСА-то някакви хухавелници го копат от близо век насам , па то си стои.

  15.02.1989 - 07.02.2018
 71. 71 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1581 Неутрално

  До коментар [#65] от "hm":

  Коя цивилизация по-точно е тръгнала от там ? Щото чпвешката е тръгнала от Северна Африка. Няма лошо да си мислиш и въобразяваш някакви неща , но трябва да правиш разлика между съчинение по картинка и факти като говориш с хора.

  15.02.1989 - 07.02.2018
 72. 72 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1581 Неутрално

  До коментар [#65] от "hm":

  И сега една малка хронология.

  Картаген. Хуните. Османците. Арабския Халифат. СССР. И още много други. Знаеш ли кое е общото между тях. Първото е ,че са били мощни империи , най-мощните в света за своето време. Второт е ,че всеки път когато се цъфва някоя от тях разни като тебе тръгват да пишат "Залезът на Запада" в някаква нова разновидност.

  Третото е ,че сега ги няма тия империи. Виж Запада , обаче си е жив и здрав.
  Ако не си разбрал Китай са просто поредните.

  15.02.1989 - 07.02.2018
 73. 73 Профил на capitalist
  *****
  Неутрално

  До коментар [#65] от "hm":

  сега ще ти дам пример точно след отварянето си за света япония тръгва напред....по някога точно традициите пречат ако не допускат развитието ....

 74. 74 Профил на 123
  *****
  Неутрално

  Да защитаваш Щатите със зъби и нокти по цял ден не е професия. Затова наблегни на контактните спортове.

 75. 75 Профил на capitalist
  *****
  Неутрално

  До коментар [#71] от "Karelson":

  ако трябва да бъдем по точни южна африка преди 30 /50 000 години ....има племена които са си запазили езика/суахили/ и бита на ловци от хилядолетия ....

 76. 76 Профил на capitalist
  *****
  Неутрално

  До коментар [#75] от "capitalist":

  май езика им не беше суахили ,но говорех за бушмените .....

 77. 77 Профил на Meir
  Meir
  Рейтинг: 571 Весело

  До коментар [#58] от "123":

  Аре бегай да блъскаш боксовата круша, бе компир.  А какво мислиш си ти за нас? Достоен спаринг партньор?
  Не ме карай да се смея...

 78. 78 Профил на COKPAT
  *****
  Неутрално

  С каква резервна валута ще се разплащат страните-членки на АСЕАН?

 79. 79 Профил на capitalist
  *****
  Неутрално

  До коментар [#65] от "hm":

  според вас утре може да се окаже ,че не европейците са открили китай и индия по точно морският път,а те нас са ни открили ....запомни китай и индия никога не са били нищо повече от регионални величини ,за разлика от западният свят които от 500 години е световният номер едно.....
  даже дори китайците са се опитвали да завладеят япония не еднократно без успешно ,вземи прочети и какво значи и камикадзе и откъде идва ....

 80. 80 Профил на bulgarinvstranstvo
  bulgarinvstranstvo
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#79] от "capitalist":

  едно от достиженията на западния свят е именно умението за самокритика - просто това е характерна 4ерта за протестантството. Вебер е описал този факт доста добре.
  както виждам на много тук тази 4ерта им е непозната.

  китайците изобщо не са за подценяване . освен това навярно не след дълго и Япония ще се присъедини към този блок.
  просто в момента е процес на консолидация на глобално ниво - формиране на малко, но големи блокове.
  естественото място на Русия е в европейския блок - територията и е голяма, населението малко за самостоятелна игра.
  въпросът е как Ще се развият отношенията Русия-Китай в бъдеЩе

  "Dubito, ergo sum vel quod idem est, cogito, ergo sum" René Descartes
 81. 81 Профил на към 79
  *****
  Неутрално

  Г-н "капиталист" говориш без да познаваш, демонстрирайки само глупавите си пристрастия. "Западният свят" съвсем не е 500 години номер 1. Преди да налагаш идеологемите си малко попрочети книги. Във "Възход и падение на великите сили" Пол кенеди отбелязва, че едва някъде около 1830 г. Великобритания успява благодарение на индустриалната революция да надмине по БВП Китай, т.е. става дума за съвсем ново явление, на което сега се слага край. През следващата година Китай ще надмине Япония и излиза на второ място по БВП, но по реална икономическа мощ в момента могат да сринат американския долар и Америка за 24 час. И край на тъпия ти капитализъм, с който съсипахте последните 20 години България. Лумпенизирани идиоти, прекръстили се в "капиталисти"!!!

 82. 82 Профил на към заблудения "капиталист"
  *****
  Неутрално

  Господин заблуден "капиталист". В момента САЩ са затънали до гуша в дългове и оцеляват само благодарение на това, че китайците благоволяват да им купуват ценните книжа. А в САЩ в момента броят на китайските ресторанти е пет пъти по-голям от броя на Макдоналдсите, а у нас може би десет -20 пъти. Как може да си толкова заблуден, та не виждаш, че на бедственият американски тип капитализъм, внесен и у нас от нашите демократични лумпени идва краят. Учи, китайски, г- "капиталисте"! Утре ще бъде късно!

 83. 83 Профил на bulgarinvstranstvo
  bulgarinvstranstvo
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#81] от "към 79":
  Китай е капиталисти4еска страна

  "Dubito, ergo sum vel quod idem est, cogito, ergo sum" René Descartes
 84. 84 Профил на capitalist
  *****
  Весело  До коментар [#81] от "към 79":

  вземи и прочети кога започват великите географски открития ....и не са само великобритания ами испания ,португалия и холандия са намесени .......егати и мощните империи китай и индия щом англичаните ги превземат с десет кораба .....

 85. 85 Профил на capitalist
  *****
  Весело

  До коментар [#81] от "към 79":

  да прав си имам афинитет към европа и западният свят ,но това не пречи и да си кажем истината за моща и силата на европейската цивилизация и по специално в последните 500 години ......да източната култура не я подценявам но досега не са показали нищо особенно с изключение на японците .....след 30 години може ......

 86. 86 Профил на capitalist
  *****
  Неутрално

  До коментар [#82] от "към заблудения "капиталист"":

  на теб кой ти говори за сащ бе цъървул,сащ са сила от 100 години ,западната цивилизация не е само сащ ,а и европа ......

 87. 87 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1581 Весело

  До коментар [#84] от "capitalist ":

  Безпредметно е да спориш с тия - все едно спориш с радиоточка. При това от сАвеЦки тип Това са хора , които мразят капитализъма , защото им отне привилегиите и даде началото на реално съревнование между хората. И някакви , които те до вчера обиждаха на фашиС и които са треперели само при вида има , щото нашите са били "някаква-партийна-длъжност" сега ги побъркват. Същите тия дето до вчера сатреперили от страх пред тях , щото не са били партийни членове сега им нареждат в работата и взимат 3-4 пъти повече.
  Преди 3 години , като студент работех в една фирма. И там един , който по-късно го уволниха беше изръсил мъдрата мисъл - "бе еби му майката и страната сме - пикльо на двайсет и няколко , а взима 3 пъти колко мене" Ма това ,че пикльото е взима повече , щото е на по-отговорна работа , която е получил заради образованието си , което е повече от 11 клас... НЕМА ЗНАЧЕНИЕ

  Точно заради това тия са твърдо убедени ,че УСА-то ще се гътне и че червената армия(била тя и китайска) пак ще мине Дунава. И тогава те пак ще са важното клечка. Очевидно е ,че само мечтаят . Но ако видят истината няма да има за какво да живеят , така че по-добре ги остави на мира

  15.02.1989 - 07.02.2018
 88. 88 Профил на пирата
  *****
  Весело
 89. 89 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1581 Неутрално

  До коментар [#86] от "capitalist":

  Ама и ЕС са лоши бе. СеСеСеРе-то само е добро. Тия келеши още не могат да разберат ,че ние сме ЕС..... ама нейсе. 40 години..... 20 минаха

  15.02.1989 - 07.02.2018
 90. 90 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1581 Весело

  До коментар [#88] от "пирата":

  Ай ЧНГ и на тебе И това щеше да е в графата "много добро" , ako поне в коледните послания си спестяваха малко то малко то политпропагандата

  15.02.1989 - 07.02.2018
 91. 91 Профил на capitalist
  *****
  Весело

  До коментар [#89] от "Karelson":

  да наистина е жалко ,че и им говориш за европа от която и ние сме част,но те си знаят сащ и сащ само .....стара европа макар и доста егоистична и лява все още си е сила ......

 92. 92 Профил на пирата
  *****
  Весело

  Karelson и къде видя политпропаганда в това филмче ?

  Това е първото филмче което се осмелява да се шегува с Путин и Медведев и то централният канал 1 !

 93. 93 Профил на Meir
  Meir
  Рейтинг: 571 Весело

  До коментар [#87] от "Karelson":

  "Преди 3 години , като студент работех в една фирма. И там един , който по-късно го уволниха беше изръсил мъдрата мисъл - "бе еби му майката и страната сме - пикльо на двайсет и няколко , а взима 3 пъти колкото мене"

  Карелсон, сам си го просиш да те забиват.
  Сега някой ще цъфне да пита: "шеф смяна на охранката ли бачкаше бе, компир?"

 94. 94 Профил на Stuttgart
  *****
  Неутрално

  До коментар [#25] от "БЕЗПАРТИЕН":


  Педерунгел, ти си безпартиен педи!

 95. 95 Профил на към капиталиста
  *****
  Неутрално

  Ха, "капиталистът" би проевропейски, а не проамерикански ориентиран и залагал на европейския, а не на американския капитализъм. Само че очевидно не знае някои нещица:
  1. САЩ не са на сто, а на над 233 годинил
  2. Европа може да е започнала великите географски открития още в 1992 г. с Христофор Колумб, но до началото на ХІХ век доминиращата сила в моретата е била китайската, както и основната част от произведения брутен вътрешен продукт на човечеството. Както казах, нещата се променят едва с индустриалната революция в Англия след 1830 г.
  3. В момента в Европа е в криза, а Китай е с гигантски търговски излишък в търговията си с нея, нарастващ с огромни темпове. Докато Европа е с отрицателен растеж, Китай в условията на световна криза демонстрира през тази година над 9 % икономически растеж. ХХІ век е на Китай и Индия. САЩ скоро ще се пръснат икономически от огромния си дълг като надут балон, а Европа постепенно се превръща в трепостепенна сила в света. Вземи данните от докладите на световната банка през последните години и ще видиш къде е бъдещето на света.
  Г-н Капиталист запиши се в Китайската комунистическа партия, там са вече 75 милиона члена, повече от членовете на всички останали партии в света. Там е бъдещето, отвори си очите!

 96. 96 Профил на кэъм капиталиста
  *****
  Неутрално

  Поправка на датата на откритието на Христофор Колумб - 1472, а не 1992 г. Неволна грешка.

 97. 97 Профил на Ох от всезнайковци
  *****
  Весело

  1492 е открита Америка !

 98. 98 Профил на До Karelson
  *****
  Неутрално

  Момче /момиче/, педерастията не била неличима, може и да се оправиш - в Афганистан талибите я лекували по техен си начин...вЕрвай ми - едно ваше момче от ЦРУ ми каза!!!

 99. 99 Профил на capitalist
  *****
  Неутрално

  До коментар [#95] от "към капиталиста":

  тъпак ,казвам че преди 100 години сащ започват да стават световна сила а не,че са на 100 годишни....я вземи прочети какво съм написал ......а не прави съчинения...

 100. 100 Профил на capitalist
  *****
  Неутрално

  До коментар [#96] от "кэъм капиталиста":

  руски охлюФ,америка е открита не 1472..

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK