Пенсионните фондове си върнаха положителните резултати за 2009 г.

Това обаче компенсира само част от загубите от предишната година

Пенсионните фондове си върнаха положителните резултати за 2009 г.

© Дневник
Това обаче компенсира само част от загубите от предишната година

Всички пенсионни фондове завършват 2009 г. с положителна доходност, показва справка в стойността на дяловете им. Към края на декември най-масовите от тях – универсалните, имат средно 8% доходност от инвестиране на активите си, с което се компенсират част от натрупаните отрицателни резултати за 2008 г. Тогава средната им загуба беше около 20% при плюс от над 15% за 2007 г.


Обичайно с най-висок резултат сред универсалните схеми са тези, които инвестират голяма част от активите си в акции и дялове на взаимни фондове, докато фондовете с повече държавни ценни книжа, облигации и депозити в портфейлите имат и по-ниска доходност. Те обаче бяха и сред най-малко изгубилите по време на борсовите спадове. Такива са например фондовете на "ДСК-Родина", "Алианц България", Ай Ен Джи. Управляваните от "Бъдеще" и "Доверие" схеми имат по-висока доходност заради покачването на пазарите на акции в последната година – "Доверие" например държи над една четвърт от активите си в акции и дялове, а "Съгласие" – почти 22%.
Подобна е картината при доброволните фондове – там най-висока е доходността на Ай Ен Джи и "Доверие", като последният държи в акции и дялове 31% от от средствата си. Ай Ен Джи има близо 22% в такива инструменти, или около средното разпределение за целия пазар.  Малко над 7% е средната доходност на доброволните пенсионни фондове, приблизително толкова е и на професионалните, в които се осигуряват работещите при тежки условия на труд.


Представителите на пенсионните дружества очакват и през тази година да се запази положителната доходност, но не изключват възможността тя да се понижи. Иво Захариев, портфолио мендижър в "ДСК-Родина", прогнозира положителен резултат в рамките на 7-10%. "Тази година ще е доста сложна и е трудно да се прогнозира накъде ще поемат пазарите след ралито от 2009 г. За държавните ценни книжа остават рисковете от финансиране на бюджетните дефицити и евентуално повишение на лихвите, които могат да повлияят на доходността им", коментира Мирослав Маринов, финансов директор на "Доверие".


Той подчерта, че е много важно завършването на миналата година с положителна доходност, което се дължи на комбинация от фактори, но най-вече е оказало влияние на ръста на борсите, предимно на чуждите. В последната година много от дружествата насочиха част от инвестициите си към банкови депозити с високи лихви и чуждите капиталови пазари.


Портфолио мениджъри коментираха още, че и в последните месеци пенсионните фондове увеличават дела на рисковите инструменти като акции и дялове в портфейлите си за сметка на нискорисковите ДЦК, корпоративни облигации и депозити. По тяхна оценка около 30 на сто от активите на пенсионните фондове са инвестирани в чужди финансови инструменти. Те се насочват към пазари извън България основно заради по-високата им доходност и по-широкия избор. 


Последните публикувани данни за разпределението на активите на фондовете според видове активи е към края на септември – универсалните схеми държат в акции, права и дялове 19.6% от средствата си, а 28.5% са в ДЦК. Почти толкова е и делът на депозитите. Към края на декември 2008 г. рисковите книжа са заемали едва 14.5% от портфейлите им, а делът на държавните книжа е бил над 34 на сто.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK