Пенсионните фондове си върнаха положителните резултати за 2009 г.

Това обаче компенсира само част от загубите от предишната година

Пенсионните фондове си върнаха положителните резултати за 2009 г.

© Дневник
Това обаче компенсира само част от загубите от предишната година

Всички пенсионни фондове завършват 2009 г. с положителна доходност, показва справка в стойността на дяловете им. Към края на декември най-масовите от тях – универсалните, имат средно 8% доходност от инвестиране на активите си, с което се компенсират част от натрупаните отрицателни резултати за 2008 г. Тогава средната им загуба беше около 20% при плюс от над 15% за 2007 г.


Обичайно с най-висок резултат сред универсалните схеми са тези, които инвестират голяма част от активите си в акции и дялове на взаимни фондове, докато фондовете с повече държавни ценни книжа, облигации и депозити в портфейлите имат и по-ниска доходност. Те обаче бяха и сред най-малко изгубилите по време на борсовите спадове. Такива са например фондовете на "ДСК-Родина", "Алианц България", Ай Ен Джи. Управляваните от "Бъдеще" и "Доверие" схеми имат по-висока доходност заради покачването на пазарите на акции в последната година – "Доверие" например държи над една четвърт от активите си в акции и дялове, а "Съгласие" – почти 22%.
Подобна е картината при доброволните фондове – там най-висока е доходността на Ай Ен Джи и "Доверие", като последният държи в акции и дялове 31% от от средствата си. Ай Ен Джи има близо 22% в такива инструменти, или около средното разпределение за целия пазар.  Малко над 7% е средната доходност на доброволните пенсионни фондове, приблизително толкова е и на професионалните, в които се осигуряват работещите при тежки условия на труд.


Представителите на пенсионните дружества очакват и през тази година да се запази положителната доходност, но не изключват възможността тя да се понижи. Иво Захариев, портфолио мендижър в "ДСК-Родина", прогнозира положителен резултат в рамките на 7-10%. "Тази година ще е доста сложна и е трудно да се прогнозира накъде ще поемат пазарите след ралито от 2009 г. За държавните ценни книжа остават рисковете от финансиране на бюджетните дефицити и евентуално повишение на лихвите, които могат да повлияят на доходността им", коментира Мирослав Маринов, финансов директор на "Доверие".


Той подчерта, че е много важно завършването на миналата година с положителна доходност, което се дължи на комбинация от фактори, но най-вече е оказало влияние на ръста на борсите, предимно на чуждите. В последната година много от дружествата насочиха част от инвестициите си към банкови депозити с високи лихви и чуждите капиталови пазари.


Портфолио мениджъри коментираха още, че и в последните месеци пенсионните фондове увеличават дела на рисковите инструменти като акции и дялове в портфейлите си за сметка на нискорисковите ДЦК, корпоративни облигации и депозити. По тяхна оценка около 30 на сто от активите на пенсионните фондове са инвестирани в чужди финансови инструменти. Те се насочват към пазари извън България основно заради по-високата им доходност и по-широкия избор. 


Последните публикувани данни за разпределението на активите на фондовете според видове активи е към края на септември – универсалните схеми държат в акции, права и дялове 19.6% от средствата си, а 28.5% са в ДЦК. Почти толкова е и делът на депозитите. Към края на декември 2008 г. рисковите книжа са заемали едва 14.5% от портфейлите им, а делът на държавните книжа е бил над 34 на сто.

Коментари (7)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Виолина
  Виолина
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Браво, който доживеее до пенсия ще я получи!

 2. 2 Профил на Шаро
  Шаро
  Рейтинг: Весело

  Слаба ракия ... от лихва се правят 10% без риск.
  От пенсионен фонд 5% с голям риск.
  Е къде му е кирията ?

 3. 3 Профил на Петърчо
  Петърчо
  Рейтинг: Неутрално

  Берекет версън и на това, но лани (2008) си беше жив зян. Все пак едно на друго от 2002 до сега не може човек да се оплаче. Жалко,че някои изпуснаха птичето - лани по това време да си изтеглят паличките от доброволните фондове. За друг път ще знаем, обаче!

 4. 4 Профил на +
  +
  Рейтинг: Неутрално
 5. 5 Профил на 123
  123
  Рейтинг: Разстроено

  Такъв Х*Й ще ядем с тези пенсионни фондове дето въртят оборота на пирамидата БФБ, че не ми се мисли.....

 6. 6 Профил на гого
  гого
  Рейтинг: 498 Неутрално

  Ей тука вижте как изглеждат цените след 10 години "прогрес" в САЩ.Как ли ще изглеждат в БГ?


  http://wallstreet.blog.bg/biznes/2010/01/04/s-kolko-vsyshtnost-se-izmeniha-cenite-v-sasht-za-izminaloto-.465986


 7. 7 Профил на шабан
  шабан
  Рейтинг: Весело

  да премахнат пенсите за да има пари в тази държава !!!!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK