Нашето W-образно бъдеще

Нашето W-образно бъдеще

© Bloomberg
- Глобалният пазар има нужда от глобална регулация


- Сега проблемите са много повече, отколкото през Голямата депресия


- Финансовата система беше сложена на системи, вместо да бъде оставена да колабира


- Глобалният пазар има нужда от глобална регулация


- Сега проблемите са много повече, отколкото през Голямата депресия


- Финансовата система беше сложена на системи, вместо да бъде оставена да колабира
Намираме се в момент, когато пред световната икономика много въпросителни. Намираме с в края на най-тежката финансова криза от Втората световна война. Единствените сравнения, които можем да направим, са с кризата на японския имотен пазар от 1991 г. (от който страната още не се е възстановила) и Голямата депресия - със забележката, че последната е много по-голяма и различна по характер.
За разлика от случилото се в Япония сегашната криза засегна целия свят. А за разлика от Голямата депресия този път финансовата система беше сложена на системи, вместо да бъде оставена да колабира.


Но всъщност сега проблемите са много повече, отколкото през Голямата депресия. През 1929 г. външният дълг на САЩ представлява 160% от БВП, като до 1932 г. се качва до 250% от БВП. През 2008 г. външният дълг е 365% от БВП; оттогава той расте, а освен това в него не влизат и различните кредитни деривати. Въпреки всичко поддържането на финансовата система се оказа успешно. Една година след фалита на "Леман брадърс" финансовите пазари се стабилизират, борсите дърпат нагоре, а икономиката показва признаци за възстановяване. Хората вече мислят за срива от 2008 г. като за лош сън.


За съжаление възстановяването може да секне и да премине във втора рецесия - въпреки че не съм сигурен дали това ще се случи през 2010 г. или 2011 г. Според мен сегашната ситуация е далеч от балансираното състояние, което ни е нужно.


Досега светът се справяше с кризата по традиционния начин - чрез спасяване на важни за икономиката компании и налагане на агресивна парична и фискална политика. Но кризата е много по-голяма и само тези мерки не са достатъчни. Фалитът на "Леман брадърс" беше повратен - след него пазарите просто спряха да функционират. Това означаваше, че правителствата трябва да гарантират това да не се повтори. И тъй като по-малките икономики не можеха да дадат такива гаранции - кризата се разпространи по целия свят.


Но убеждението, че сме приключили с кризата, е голяма заблуда. Нещата не могат просто да се върнат към предишния си ход. Глобализацията на финансовите пазари позволи свободно движение на капиталите - без достатъчно регулация. Така изведнъж капиталът се оказа с повече привилегии пред гражданите - защото правителствата започнаха да му обръщат повече внимание, отколкото на интересите на домакинствата. В същото време появилата се глобална финансова система се оказа нестабилна, защото лежеше на идеята, че пазарите могат да се саморегулират.


Именно затова системата рухна и вече не може да се поправи.


Глобалният пазар има нужда от глобална регулация, обаче сегашните регулации се крепят само на особеностите на националните пазари. Има някои примери за международна регулация, както и добра кооперативност между националните регулатори. Но като цяло регулацията все още се базира на особеностите на различните държави. Това означава само едно - не е достатъчно да накараме същия механизъм да работи отново, трябва ни изцяло нов механизъм.


В момента ситуацията е следната - всяка една национална финансова система се поддържа от съответното правителство и регулатори. Но приоритет за правителствата са собствените им икономики. Това води до финансов протекционизъм, който е заплаха за съществуването на финансовите пазари. Великобритания например никога вече няма да се довери на Исландия, а Източна Европа ще иска да намали зависимостта си от западноевропейските банки.


Ето защо регулацията трябва да е международна. В противен случай финансовите пазари ще бъдат разрушени от регулаторен арбитраж. Бизнесът ще се прехвърли в онези страни с благоприятен регулаторен климат. За останалите държави обаче това може да означава икономически срив.
Глобализацията се оказа успешна именно защото страните премахнаха регулации и бариери; този процес обаче не е обратим. Трудно ще е да убедиш всички държави да уеднаквят регулаторните си рамки.


Различните страни имат различни интереси, а това ги кара да търсят различни решения за проблемите си. Това лесно се вижда в Европейския съюз, където държавите членки не могат да се разберат за единна финансова регулация. Как тогава да се споразумеят страните по целия свят?
През 30-те години протекционизмът превърна лошата ситуация в кошмарна. В ерата а глобалната икономика финансовият протекционизъм е още по-голяма заплаха.


*Джордж Сорос е председател на "Сорос фънд мениджмънт" и институт "Отворено общество"
Текстът е предоставен от Project Syndicate

Коментари (11)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на селянина с двете колела
  *****
  Неутрално

  Абе че пада борда през тази година ,па кво ще да става !

 2. 2 Профил на мминерева
  *****
  Неутрално

  Борда трябва да падне ,за да можем по бързо да изплуваме от кризата !

 3. 3 Профил на Анонимен
  *****
  Гневно

  Падне ли борда, падаме и ние! Писна ми да спасявам другите с мои пари и накрая да получавам среден пръст!

 4. 4 Профил на Р
  *****
  Неутрално

  Че кога капиталът не е бил по-голям обект на грижи от правителствата, отколкото домакинствата? Май ще излязат прави твърдоглавите комунисти, че след падането на социалима ни чака връщане към дивия капитализъм не само у нас но и в световен мащаб, сиреч "нормалното" редуване на икономически кризи и т.н.

 5. 5 Профил на jelqzko jelev jelev1@abv.bg
  *****
  Неутрално

  За съжаление и аз мисля като Сорос.Причините породили кризата си остават.Лекуваха симптомите ,но вируса просто ще мутира и с нова сила ще сее зараза.Моята прогноза е още тая година и то следващите няколко месеца.Показателно е друго в интервюто-"Източна Европа ще търси начини да намали зависимоста си от западните банки"Защо ли?А кой в Източна Европа е най зависим?И какво прави по въпроса?А кой ще излезе последен от рецесията?И защо?

 6. 6 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  № 2
  ............Борда трябва да падне ,за да можем по бързо да изплуваме от кризата !...................

  Ако това стане, ще се чудим откъде ни е дошло. Единствено борда ни пази да не цопнем окончателно в лайната. Е, държи ни и в мизерия, но тя е нищо пред това, което ще стане без борд.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 7. 7 Профил на мминерева
  *****
  Неутрално

  №-6
  Прав си ,че ще паднем в лайната ,но ще станем бързо и ще се измием и ще излезем и ще забравим ,а тъй ще си стойм над лайната няколко години и ще ни смърди и ще става бавно и мъчително излизането !

 8. 8 Профил на IKa
  *****
  Неутрално

  И как ще стане тоя фокус без борд да с еоправим по-бързо?

 9. 9 Профил на Lemon's
  *****
  Неутрално

  До коментар [#8] от "IKa":

  Като паднат заплатите спрямо еврото ето така.
  Падане на борда не може да се случи или девалвация на лева и без това покупателната ни способност е смешна...


 10. 10 Профил на Шопинвест
  *****
  Неутрално

  Валутният борд не е някаква сложна икономическа конструкция, която би могла да падне. Той е котва, която ни държи близо до нормалния свят. Вярно е, че можем да се откачим от тази котва и какъвто сме въздух под налягане, да отлетим към небитието.

 11. 11 Профил на Реалист
  *****
  Неутрално

  До коментар [#5] от "jelqzko jelev [email protected]":

  Гледай поне един илюминатски филм. Шорош бута нататък.
  Иначе е невероятен мозък. Визионер.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK