ЧЕЗ връща едномесечното отчитане от 1 февруари

ЧЕЗ връща едномесечното отчитане от 1 февруари

© Георги КожухаровОт 1 февруари ЧЕЗ ще отчита електромерите всеки месец, а не на тримесечие, съобщи дружеството.


"ЧЕЗ България" доказа, че уважава институциите в България и зачита решенията на енергийния регулатор, е коментарът на Ян Вавера, новия регионален мениджър на ЧЕЗ за България. "Правим огромна отстъпка от нашата първоначална позиция, за да спечелим доверието на обществото и на институциите в България, въпреки огромните загуби, които компанията ще понесе сега", посочва той.


Срокът 1 февруари 2010 за връщане на едномесечното отчитане беше определен от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. От компанията обаче досега твърдяха, че няма да могат да се вместят в него поради организационни пречки.

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на sofianec
  *****
  Неутрално

  Познайте за чия сметка ще са тия загуби. Тоя Трайчо нема такъв пумпал.

 2. 2 Профил на Шаламанов
  *****
  Неутрално

  Така и не разбрах какво му беше лошо на тримесечното отчитане. Питах познати от Франция и Германия, никъде не отчитат на 1 месец. Във Франция отчитат на 1 година.

 3. 3 Профил на belle
  belle
  Рейтинг: 761 Неутрално

  Това не е решение на министъра, а на съда и регулатора. Въпросът не е толкова в периода на отчитане , а че ЧЕЗ от една година отказва да се съобрази с решение на регулатора, даце реши да оспорва решението на съда, което беше окончателно, позволи си да заплашва потребителите и куп други такива практики за "повишаване на имиджа". От повече о една година регулаторът не може да накара ЧЕЗ да се върне към едномесечното отчитане, това означава, че ЧЕЗ и в бъдеще ще си позволява да разиграва институциите и клиентите при всяко решение на ДКВЕР. Какви са им загубите- мен не ме интересува. Шефовете им вземат дестеки хиляди евро заплати и не спират да изтъкват как работят все на загуба. Не е моя работа дали губи монополистът.

 4. 4 Профил на наивно
  *****
  Неутрално

  интересно дали чез свалиха цените на тока- когато въведоха тримесечно отчитане? нали така са си намалили разходите?

 5. 5 Профил на трезвеник
  *****
  Неутрално

  Е, след като цяла Европа отчита токът на периоди, редно е като българи да поискаме това да става ежемесечно , Но..
  след като закъснеете да платите сметката си в рамките на срока опредлен в известието, следва спиране на тока и плащане ако не се лъжа около 40 лв.,за пускането му.
  Всъщност май се набутахме,а?
  И защо никой не се обади за ежемесечно отчитане на "Топлофикация", където, къде, къде повече ви мамят.
  Ама прост народ, слаба....

 6. 6 Профил на sisi
  *****
  Неутрално

  аз съм за 3 м.отчитане.нямам нищо надписано.всеки може да си види електромера.а че го мързи е друга работа.сега като почнат да прекъсват всеки месец.ще се усетят ама късно.защо не се питаха хората в градовете,ами гледат селата дето пискат и ги мързи да излезат от кръчмата да си видат електромера.сега ще видат къде зимуват раците.............

 7. 7 Профил на sofianec
  *****
  Неутрално

  До коментар [#3] от "belle":

  А министърът на икониката абсолютно никакво мненийце ли не успя да формулира по този въпрос за 7 месеца?

 8. 8 Профил на anonimna
  *****
  Неутрално

  Това ще е поредната лажа на ЧЕЗ. Това няма да стане. Редно е да си плащам това което изразходвам, а не прогнозно, а сащо трябва да зная какво изразходвам, за да си правим сметка.

 9. 9 Профил на Водолаз
  *****
  Неутрално

  На междинните месечни плащания винаги съм плащал повече, а на третия месец ми връщат разликата. Нямам никакво желание да кредитирам ЧЕЗ! Парите си ми трябват на момента.
  След всичко това, ЧЕЗ трябва да плати солидна глоба, най-малко 500 хил. лв, затова, че се подигра не само с Регулатора, но и с Българския съд и с българските граждани!

 10. 10 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Тия капути защо още не са глобени с поне няколко милиона?

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 11. 11 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Шаламанов № 2

  А пита ли твоите познати "зад граница", какъв процент от доходите им за месец е годишната им сметка?

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 12. 12 Профил на Енергетик
  *****
  Любопитно

  До коментар [#7] от "sofianec":

  Ама има ли такъв "министър"?

 13. 13 Профил на Петя
  *****
  Неутрално

  Разгеле! Ако наистина го направят, ще е хубаво! А на тези, които са "против" ежемесечното отчитане ще кажа, че е много по-лесно да си направиш сметката за ток за всеки месец, отколкото примерно 2 месеца да плащаш минимални суми и накрая да ти тръснат огормната сума.. Без значение дали са надписвали или не... Едно е да отделиш дори и 200 лева на месец, но да знаеш, че имаш да даваш толкова, отколкото изведнъж да ти тръснат накрая сума, която възлиза на 80 % от заплатата ти.

 14. 14 Профил на Електромер
  *****
  Любопитно

  Докато има монополи в електроснабдяването така ще е! Тези които се интересуват как се плаща на запад нека се поинтересуват и от това как там с едно или две телефонни обаждания или през имейл можеш да си смениш доставчика на ел. енергия ако започне да наглее като ЧЕЗ.
  Едва ли има две мнения обаче по въпроса, че ЧЕЗ си заслужават сериозна глоба, за неспазване на разпоредбите на регулатора!

 15. 15 Профил на Наглите
  *****
  Неутрално

  По- големи наглеци от тези надали има!

  Отдавна трябваше да ги разкарат от България!

 16. 16 Профил на Major Major
  *****
  Неутрално

  В началото на 2009 г. по чешките медии се вдигна шум за мениджера на ЧЕЗ - Мартин Роман. Този Мартин Роман, CEO на ЧЕЗ, която също е държавна фирма заработвал по 1 (една) Шкода Октавия, с всички екстри НА ЧАС. Прочетете тук: http://businessneweurope.eu/story1587/VISEGRAD_How_long_can_CEZ_chief_Martin_Roman_survive_in_his_job
  ...през 2008 г. е заработил 25-26 МИЛИОНА ЕВРА, благодарение и на пенсионерите от Западна България....

 17. 17 Профил на Боко
  *****
  Неутрално

  До коментар [#13] от "Петя":

  Чакай бе Петенце, ти първи два месеца защо не си заделяла парички за ток? Или всичко по чалготеките харчеше, забравяйки че вкъщи имаш ток, вода и парно дето ползваш, та накрая тази сметка да те изненада? Даже при тримесечното е по-евтино за теб - ако парите от първия и втория месец ги сложиш на депозит ще изкарат някое друго левче лихва докато дойде времето за плащане...
  Аз самият плащам през интернет, така че ми отнема 1 минута и ми е все тая, но не мога да разбера глупостта на тези, които ходят се редят по опашки и ИСКАТ да го правят ВСЕКИ месец, вместо възможно най-рядко.

 18. 18 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1611 Любопитно

  Боко, я плс, ме светни как го правиш тоя номер да не си плащаш тока всеки месец, а когато ти скимне!

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 19. 19 Профил на Шаламанов
  *****
  Неутрално

  До коментар [#11] от "Руслан 21":

  Нещо не си ме разбрал. Във Франция плащат всеки месец, отчита се веднъж годишно и се изравнява - както тук за централното отопление. Прогнозата се прави на база на използваните електроуреди.

 20. 20 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1366 Гневно

  Гледайте си в сметките и фактурите показанията на електромера и сверявайте ВСИЧКИ цифри!

  Само в продължение на месец и у дома и на работа, различни квартали и различни инкасатори, "сгрешиха" в 4-та или 5-та цифра отляво надясно, и двата пъти нагоре! За домашният ток се наложи няколко месеца да плащаме в централата, защото "не можели" (???) да актуализират корекцията?!?!?!

  За всички, които смятат тримесечното отчитане за по-удобно: там никаква грешка не можете да хванете и да оправите. При всички такива отчитания забатачването е пълно и подозирам умишлено. На всичкото отгоре при "грешка" не правят счетоводното сторно, а пишат, че си използвал отрицателни количества вода, ток, топлоподаване. От това се получава голямата каша.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 21. 21 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Поправка:

  "сгрешиха" в 4-та или 5-та цифра отляво надясно,

  Да се чете:
  "сгрешиха" в 4-та или 5-та цифра отдясно наляво,

  сори!

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK