Борисов: България ще кандидатства за еврозоната до края на януари

Борисов: България ще кандидатства за еврозоната до края на януари

© ShutterstockБългария е готова да подаде документи за присъединяване към еврoзоната до края на месеца Страната ни няма нужда от финансова помощ от Международния валутен фонд. Това заяви в интервю за "Уолстрийт джърнъл" премиерът Бойко Борисов.


Вестникът посочва документи, според които правителството се готви да ревизира нагоре прогнозата си за икономическия растеж на България за тази година. От свиване на БВП с 2% кабинетът вече очаква символичен ръст от 0.2% през 2010 г., съобщава изданието позовавайки се на документи, с които "Дау Джоунс" разполага.


"Подготвили сме всичко и сме готови да тръгнем по пътя към еврозоната в края на месеца. За правителството влизането на България в еврозоната е от първостепенно значение по отношение на външната политика", е заявил Борисов.
Финансовият министър Симеон Дянков обяви миналата година, че до февруари България ще се включи във валутния механизъм ERMII. Това е необходима стъпка за всяка страна, която иска да влезе в еврозоната. Канидатът трябва да престои в ERMII поне две години. Самият механизъм допуска местната валута да поевтинява или поскъпва най-много с 15% спрямо определен курс Дянков заяви, че България ще взелзе в ERMII с валутен борд и фиксиран курс на лева към еврото.


По този начин в ERMII влязоха балтийските страни, като в Латвия формално няма паричен съвет, но централната банка провежда подобна парична политика. Тъй като не отговарят на част от другите Маастрихтски критерии обаче, нито една от тях не можа да влезе във валутния съюз. Словакия и Словения са единствените страни от Източна Европа, които вече успяха да влязат в еврозоната.


По информация на "Уолстрийт джърнъл" правителството се готви да ревизира нагоре прогнозата си за икономическия растеж на България.


"Притеснявам се, че дълговата криза в новите еврочленки ще ни повлияе негативно", е коментирал още Борисов пред "Уолстрийт джърнъл". Дълговите проблеми се появиха заради рецесията, която наду държавните дефицити на много страни в Европа.


Една от тях е Гърция, която обеща да подобри състоянието на държавните си финанси. Някои анализатори смятат, че проблемите на Гърция засягат косвено и съседките й - доколкото се подкопава репутацията на целия регион. Редица икономисти, сред които и шефът на МВФ за Европа Марек Белка предупреждават, че ситуацията във всяка страна в Източна Европа е различна и районът не трябва да се възприема като единна икономика.

Ключови думи към статията:

Коментари (41)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КАНДИДАТ
  *****
  Разстроено

  То и аз пет години кандидатствам във ВУЗ,ама нещо все не ме приемат.Обаче аз съм тъп и упорит и пак ще кандидатствам тази година.Нищо,че всички ми казват,че не ставам.Та и ти така,ставаме,не ставаме да си кандидатстваме.

 2. 2 Профил на избирател
  *****
  Неутрално

  Браво Бойко, все повече ми се изгидаш в очите, не случайно рейтинга постоянно ти се качва и ако сега има избори ГЕРБ ще вземе пълно мнозинство.

 3. 3 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1441 Весело

  Защо,бе пич?Може и да ни приемат.Я виж румиту как ще я приемат за еврокомисар.Ние в Е.С. имаме яки връзки,и ще ни приемат.Вътре сме.

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 4. 4 Профил на ,
  *****
  Неутрално

  Не се знае дали ще вземат Естония 2010.

  А БГ по-рано от 2020 надали ще има шанс за еврозоната.

  ПП
  В Естония критикуват ЕС за това, че се опитва да се капсулира и да диктува само. В срвнение с Москва, казват в Tалинн, Брюксел е триста пъти повече бюрократичен и труден.

 5. 5 Профил на Божо
  *****
  Любопитно

  Дано да стане, това ще качи рейтинга на премиера

 6. 6 Профил на Пламен
  *****
  Неутрално

  Всеки мислещ българин знае че това е за добро, дано стане бързо.

 7. 7 Профил на мминерева
  *****
  Весело

  15 %-това е истината за натиска !

 8. 8 Профил на Гогич
  Гогич
  Рейтинг: 1306 Неутрално

  Бойко да каже дали ще се променя курса към еврото, ама да взема ясно становище. Сега е ясно, че левът е надценен, но пък ако се девалвира, директно ще повлияе на заплатите в посока надолу.

 9. 9 Профил на увяхващ гербер
  *****
  Неутрално

  Има нещо ненормално в една партия, която на конгрес избира свой лидер с 1227 гласа „ЗА” от 1227 възможни. Мишки? Марионетки? Безгласни букви? Тъпоъгълници? Или страхливци, които НЯМАТ собствено мнение? Някога една такава партия – БКП ни разказа играта и един народняшки, ухилен Бай Тошо въртеше боздугана.

  Днес си имаме нов Бай Тошо – охранителя му, пожарникарят – бате ви Бойко. Който го избраха за председател на ГЕРБ с 1227 гласа ЗА от 1227 възможни.

  Това и БСП не може да си позволи, апропо.

 10. 10 Профил на MoneyXP
  *****
  Неутрално

  Това е добра новина! Дано.

 11. 11 Профил на avtor
  *****
  Неутрално

  дано да стане, но това няма да качи рейтинга, защото ще започне такава спекула от всички търговци, че няма накъде.

 12. 12 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Ъ!?

  Бойко това ако го направи трябва да му се изгради паметник, да се награди с орден стара планина и да му се добави хилядарка на заплатата.

  Евалата, так надо держать!

  The biggest risk in life is not taking one.
 13. 13 Профил на Империалист
  *****
  Неутрално

  България се държи умишлено извън ЕВРОЗОНАТА в угода на мафиотите-олигарси, които при въвеждането на ЕВРОТО у нас ще изгубят контрола над левовите потоци, а от там и върху икономическите механизми в България. Далаверата с обезкръвяването на Българската икономика ще секне, а Европа не иска да се лиши от облагодетелственото си положение спрямо нас.

 14. 14 Профил на М
  *****
  Неутрално

  До коментар [#9] от "увяхващ гербер":

  Тъпчо, как не разбра, че от един избор за лидер на партията, няма как да има друг резултат...

 15. 15 Профил на Арабски разузнавач
  *****
  Неутрално

  Абе знаех си аз ,че не напразно Борисов отива на посещение в Израел. Знае се кой върти парите в света, и кого трябва да се моли за помощ.
  И сега да припомня ,че сте спасили евреите, че сте пращали войски в Ирак, и че арабски студент с диплома повече от 3.10 от България не е излизал.
  И подкрепа за удар срещу Иран да обещае!!

 16. 16 Профил на Mai Tai
  Mai Tai
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Един от критерите за приемане в еврозоната, който наште управляващи винаги забравят е ниво на доходи на населението. Ализатите на Блумбърг не го изпускат! А къде сме ние?! Освен това след случката с Гърция от еврозоната няма да поискат скоро да рискуват с друга балканска страна.

 17. 17 Профил на Клиент
  *****
  Неутрално

  http://yphalachev.blogspot.com/2010/01/blog-post_7791.html
  За или против влизане в европейския валутен механизъм ERM II? Едното мнение сред анализаторите е ,че ако страната ни бъде приета в ERM II, и запази се финансовата дисциплина може да се постигне до 3-4% ръст на икономиката.
  Другото мнение е противоположно : вероятно заради Гърция еврото да поевтинее спрямо долара, защото сега Европейската централна банка ще печата пари, за да ги дава на Гърция. Най-добрият вариант за въвеждане на еврото е това да изчакаме.Ако приемем единната европейска валута през 2013 г., каквито са намеренията , ще изживеем шока на сериозно поскъпване на цените, особено в сферата на услугите. Цените у нас са твърде ниски спрямо нивата им в страните от еврозоната и ще сгрешим, ако приеме единната европейска валута по-рано отколото сме наистина готови.
  Осъзнаваме нуждите на България за присъединяването й към Шенген и влизането й в еврозоната. Ще се постараем тези цели да бъдат постигнати към 2013 г. Това каза Хорхе Фуентес, посланикът на Испания у нас. „Трябва да направим разлика между момента на приключване на преговорите и ратификацията от правителствата на всички държави членки. Възможно е през следващите 18 месеца преговорите за Шенген и еврозоната да приключат, но ратифицирането да бъде извършено по-късно“.
  „Лично аз бих посъветвал България да не бърза с присъединяването си към еврозоната - обясни посланик Фуентес. - Това присъединяване дава много предимства – например по време на икономическа криза държавата е защитена. Но в момента на присъединяването цените в страната ще се повишават и това ще се отрази неблагоприятно върху България”.

 18. 18 Профил на M
  *****
  Неутрално

  До коментар [#17] от "Клиент":

  Сравнявал ли си цените на хранителните стоки в България и Германия, примерно?

  Ако го направиш, ще се очудиш, че тук цените са по-високи.

 19. 19 Профил на 1234
  *****
  Неутрално

  Единственото оправдание за рестриктивната политика на Дянков е да ни пуснат в чакалнята и после да ни разрешат да похарчим част от фискалния резерв. Така можем да се спасим от задълбочаване на кризата, допълнителни повишения на данъците, номинални намаления на заплати и пенсии - всички негативи на кризата в прибалтика. Дори лихвите може да паднат малко или поне да не правят опити да растат още.

  Борисов трябва да използва всичките си връзки в ЕНП, но да ни вкара в чакалнята. Може да се съгласи и на 15% обезценка на лева срещу подкрепа от ЕЦБ, за да не стане повече от 15%, но на всяка цена да ни вкара там. Влезем ли един път с одобрението на ЕЦБ в чакалнята можем и ДДС да смъкнем за сметка на фискалния резерв. Така ще се запазят работни места. Хората ще си плащат заемите. Няма да се налага да спасяваме банките от лошите им кредити.

 20. 20 Профил на доволен
  *****
  Неутрално

  Това е добра новина. Значи в скоро време левът ще се обезцени с 15%

 21. 21 Профил на неутрално
  *****
  Неутрално

  Цените на стоките и услугите автоматично стават в евро, а заплатите автоматично ще ги свалят наполовина

 22. 22 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#16] от "Анонимен":

  А линк или пак така - ангро, "дай па ако мине"

  The biggest risk in life is not taking one.
 23. 23 Профил на Опа
  *****
  Любопитно

  Ами надценения с поне 30% лев к'во го прайм...
  Две години по 15% обезценка таман 30%...

 24. 24 Профил на сметката
  *****
  Неутрално

  до 1234

  "Хората ще си плащат заемите. Няма да се налага да спасяваме банките от лошите им кредити. "

  каква част от кредитите са раздадени във валута и каква в лева?
  като си отговориш на тоя въпрос ще разбереш че си написал глупост.Защото удара върху банките ще е от 2 страни при евентуална девалвация.
  Сети се кой най -много крепеше лата и не позволи девалвация там

 25. 25 Профил на сметката
  *****
  Неутрално

  до 23
  ЕРМ позволява граници от +-15 %.И идва ЕЦБ
  Нали заради това е всичкото драпане.
  Между другото няма краен срок за излизане от ЕРМ само минимум-2 годинки.

 26. 26 Профил на сметката
  *****
  Неутрално

  1234
  отговори ли си на въпроса или само ми цъкна минусчето?

 27. 27 Профил на Rick
  *****
  Неутрално

  До коментар [#24] от "сметката":
  Колега, има една подробност която в сериозните банки не е подмината това е т.нар. клауза за превалутиране на кредита, може в някоя банк-а чиновниците да са проспали този момент но това си е проблем на тази банк-а, аз лично ползвам сериозна банк-а която да потъне е невъзможно ако банк-ата маика не потуне първа.

 28. 28 Профил на сметка
  *****
  Неутрално

  27 номер

  явно не разбираш -говоря за ДВОЕН удар ,а резултата е един.
  Невъзможност на кредитополучателите да си връщат кредита.
  Защото заплатките в левчета ще намалеят +превалутирането на кредита иии опппа....

 29. 29 Профил на 1234
  *****
  Неутрално

  Ударът върху банките е неизбежен. Който си мисли обратното, да ходи да се прегледа на лекар. В прибалтика банките са претръпнали и вече са си калкулирали евентуални загуби от девалвация. Понеже няма девалвация ще реализират загуби в същия обем, но бавно и полека, завличайки всички към дъното в дефлационна спирала. Там нещата се крепят на фискални инжекции.
  Единственото спасение за банките е хората и фирмите да имат РАБОТА, за да могат да плащат нещо по заемите си. За банките е все тая дали ще се обезцени валутата с 15% или ще фалират 15% от клиентите им. И в двата случая ще се опитат да изнудят държавата да им покрие лошите кредити. Като се държи курса фиксиран шансът на банките да изнудят държавата да "помага" на фирмите е по-голям, но тази игра е до време.

 30. 30 Профил на Hristo Hristov
  Hristo Hristov
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Много оптимистични надежди като се има предвид, че България изпълнява критерии за членство поради прецедентна икономическа ситуация. А когато кризата отмине? Отделно след ситуацията с Гърция, приемането на страните ще стане доста по - трудно и ще се търсят гаранции за опит в доброто управление. А ние такъв все още нямаме натрупан. Според мен най-рано следващата година може да се говори за приемане в механизма.

  www.economistbg.com/
 31. 31 Профил на сметката
  *****
  Неутрално

  а за тези с валутните е ясно кво ще стане-пример Унгария

 32. 32 Профил на 1234
  *****
  Неутрално

  Фактите говорят, че така наречената "вътрешна девалвация" - по старому дефлация на цени и заплати - е неефективна на практика. Цените не падат. Орязването на заплатите и пенсиите задълбочи срива. Лошите кредити се увеличават въпреки фиксирания курс.

 33. 33 Профил на сметката
  *****
  Неутрално

  1234
  Шведите клекнаха в Прибалтика по -няколко причини и едната е ,че девалвация с 30 % и и НОМИНАЛНО намаляне на заплати с 30 % е едно и също и води само към едно.
  а колко процента от клиентите ще "фалират" при девалвация никой не знае,но тук отново не мислиш кво говориш 15%-15% смях отново.

  до 30
  шанса е малък ,ама що да не се опита.така и така другите варианти са мнго по-лоши.

 34. 34 Профил на 1234
  *****
  Неутрално

  Точно така. България отговаря на критериите за еврозоната - почти защото с лихвите има проблеми - единствено и само заради кризата и дефлацията на кредита, в която влязохме. С пълно основание от ЕЦБ не ни искат. Тръгне ли кредитирането цените и заплатите ще тръгнат да растат отново особено при липсата на работна ръка. Цените на стоките догониха европейските - това не пречи да ги надминат, но на ток, вода, транспорт, услучи има още да растат. Излезем ли от кризата години наред ще имаме инфлация от 6-7% минимум. Затова ще е проява на висш майсторлък да ни вкарат в чакалнята по политически причини, да стискаме зъби за две години, да приемем еврото и след това да му изпуснем края.

 35. 35 Профил на 1234
  *****
  Неутрално

  Най-добре се смее този, който се смее последен. Нашите банки цяла година се занимават с преоформяне на просрочени кредити. Огромна част от населението е теглило кредити .... за покриване на неотложни разходи за ток, вода, парно, лечение и ненужни неща като ремонти на жилище, нов автомобил втора ръка, плазма ..... Нищо от изброените не носи възвращаемост. Милиардите налети в бетон по курортите и в бизнес центрове и молове се конкурират по възвращаемост с българските събпрайм потребителски и ипотечни кредити.

 36. 36 Профил на сметката
  *****
  Неутрално

  1234
  Вече написах ,че в чакалнята можеда си стоим доста дълго-няма срок кога ще ни допуснат в еврозоната.

 37. 37 Профил на 1234
  *****
  Неутрално

  И не, не казвам, че девалвация с 15% ще ни помогне. Като си натрупал дългове в чужда валута, за да си бетонираш държавата нищо не може да ти помогне. Единствено с работа, износ и драстично свиване на вноса, за което Дянков работи с данъчни повишения и вдигане на комуналните услуги, можем да си изплащаме дълговете.
  Девалвацията би помогнала да се свие вноса и да останат пари да си обслужваме дълговете, но и повишенията на данъците и цените на ток, вода, парно, цигари вършат аналогична работа. Разбира се обедняваме във всички случаи, но това е нормално като теглиш кредити без да можеш да плащаш.
  Проблемът с вътрешната девалвация е, че заплатите трябва да се намаляват с декрети, което вади хората на улиците, а цените не искат да падат въпреки намалените заплати. Вместо чрез вътрешна девалвация напрежението се освобождава чрез фалити и уволнения.
  Но, ако условието да ни пуснат в чакалнята е някаква минимална девалвация си струва да се приеме стига ЕЦБ да приеме да ни защитава лева на новото ниво.

 38. 38 Профил на Rick
  *****
  Неутрално

  До 28:
  М/у другото, на мои познат счетоводител закупи пред година апартамент със ипотечен креди и в договора му няма и дума за превалутиране, т.е. има банки които този момент са пропуснали. Те как реагират в случая ми е интерестно?

 39. 39 Профил на инж. Филип
  инж. Филип
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Защо пък трябва да има девалвация, за да може пак да се окрадат спестяванията на хората. Аз не вярвам че правителството ще посмее да бутне борда, въпреки че на ХерФлик да му нямаш доверие, явно не е той най-важния.
  България ще влезе в еврозоната без проблем, просто няма какво да ни спре.През 2012г. сме вътре с макарите даже, тогава всичко ще е по старому, ръст, кредити, печалби, работа и т.н.

  Гледам доста народ се ориентира към летищата днешно време. Пожелавам им успех!
 40. 40 Профил на сметката
  *****
  Неутрално

  Освен клауза за превалутиране има и навсякъде клауза с приблизително следния текст:банката си запазва правото при определени извънредни ситуации едностранно да променя условията по договора.Моя милост даже при договор за ДЕПОЗИТ от средата на 2008 имаше цяла страница с такива уговорки включително падане на борда.
  отделно има клауза за общи условия ,които даже не ти ги предоставят обикновено.
  Така ,че не ги мисли банките,поне с валутнитеклаузи.
  Има други начини за прецакване..........но са само за някои.

 41. 41 Профил на Mai Tai
  Mai Tai
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  до десен
  Ами гледай Блумбърг и мисли! Какъв линк да ти дам! То е добре да влезем в еврозоната, но ще обеднеем още повече.Толкова сме зле, че всеки от двата варианта има много лоши страни.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK