Десет фирми нарушават концесиите си за добив на минерална вода

Десет фирми нарушават концесиите си за добив на минерална вода

© Георги КожухаровДесет фирми нарушават концесионните си договори за добив на минерална вода, стана ясно от проверка на Министерството на околната среда и водите (МОСВ).


През септември 2009 г. министърът на екологията Нона Караджова назначи комисия за контрол на концесионните договори. До декември 2009 г. са извършени проверки на място и по документи за изпълнението на всички 27 концесионни договора. Експертите на ведомството са констатирали няколко вида нарушения като добиване на по-големи количества от предоставените, неизплащане на концесионни възнаграждения на общините, липса на годишни програми за санитарно-технически мероприятия и мониторинг на минерална вода.


Според съобщението на МОСВ по-големи количества минерална вода в сравнение с предоставените от концесионния договор добиват "Девин" АД и "Бутилираща компания минерални води - Банкя" ЕООД. Министерството претендира неустойка за това нарушение.
Изкпълнителният директор на "Девин" Цветан Лъжански обясни, че става въпрос за нарушения към края на миналата година, преди да се приеме новият закон за концесиите. Той позволи на "Девин" да подпише допълнително споразумение към концесионния си договор за увеличаване на добива. Лъжански посочи, че в последните четири години са добивали повече вода, но дружеството е плащало за нея, макар и под формата на глоби. Към края на декември компанията е платила 36 хил. долара за миналата година.


"Кока-Кола Хеленик ботълинг къмпани България"АД, "Фърст файненшъл "АД и "Лесопласт"ООД не осъществяват добив на минерална вода по сключените концесионни договори или осъществяват добив не по предмета на концесията. На трите фирми е определен тримесечен срок, в който да предприемат действия за осъществяването на предмета на концесията, уточнява МОСВ.


"Бенабра" АД и "Агрокомерс" АД не превеждат на общините Брацигово и Долна баня съответната част от годишното концесионно плащане от 30%. Тези концесионери са задължени в срок до 15 януари 2010 г. да заплатят на общините частта от годишното концесионно плащане за 2009 г., както и да представят в министерството платежни нареждания за извършените преводи.


Дружествата "Мериам – 90" АД, "Етап Адресс" АД и "Акварекс" ООД пък не са представили в министерството годишна програма за санитарно-технически мероприятия и мониторинг на минерална вода за 2009 г. и отчет за изпълнението на програмата за 2008 г. Те са задължени в определен срок да представят режимната, хидрогеоложката и техническата информация за 2008 г. за състоянието на водовземните съоръжения и на минералната вода.


Докладът от проверката ще бъде внесен за приемане от Министерския съвет.

Коментари (3)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Иванушка Глупака
  *****
  Разстроено

  То , че се нарушават концесиите за добив на вода , не е кой знае какво нарушение. просто си увеличават печалбите. Ама ако направят проверка на концесиите за добив на каменни блокове във Врачанска област - селата Върбешница , Горна Кремена и Кален ще видат мръсните гърци какви поразии са направили с пътищата р с водоемите как са унищожили природата Що не добиват камък из техните чукари ами се довлякоха тук Разграден двор е България

 2. 2 Профил на Carl
  *****
  Неутрално

  Ами сега да им видим наказанията.....

 3. 3 Профил на ХМ
  *****
  Неутрално

  По-лошото е, че някои фирми бутилират повече вода отколкото е дебитът на минералния извор. Познайте дали тази вода не идва от водопровода.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK