Близо 30% от заплатата през 2010 г. ще са за осигуровки

Близо 30% от заплатата през 2010 г. ще са за осигуровки

© ДневникБлизо една трета от брутните възнаграждения през 2010 г. ще отидат за социално и здравно осигуряване. Най-голямото перо остава вноската за фонд "Пенсии", която е намалена с 2 процентни пункта спрямо миналата година. За родените преди 1 януари 1960 г. вече ще се плащат общо 16 на сто, от които 8.9% ще са от техния работодател, а остатъкът от 7.1% е за тяхна сметка. Вноската за пенсия на по-младите работещи (родени след 31 декември 1959 г.) става 11 на сто, от които 6.1% са за сметка на работодателя.


Както миналата година те ще продължават да внасят 5% за втора пенсия, но няма промяна между работодател и служител. Държавата ще продължи да внася 12% върху сбора на всички осигурителни доходи във фонд "Пенсии", включително и за самоосигуряващите се. Въпреки малката сума служителят би я усетил, ако се е договорил за брутна работна заплата с компанията. За тези с нетна договорена няма да има реален афект - намалението ще намали сумата, която внася работодателят.


Новите осигуровки ще понижат приходите в държавното обществено осигуряване с 393.5 млн. лв., но ще остави повече средства в бизнеса за запазване на работните места в кризата. Според изчисленията на Националния осигурителен институт за цялата година работодателите ще спестят от промяната средно по 76 лв. на служител, а работниците ще разполагат с 62 лв. повече. В същото време обаче средният минимален осигурителен доход за всички икономически дейности, без самоосигуряващите се, ще се увеличи с 4.85% спрямо 2009 г. Разчетите показват, че ефектът от това ще е около 100 млн. лв. допълнителни приходи.
Размерът на останалите вноски остава непроменен и ще продължава да се поделя между бизнеса и служителите в съотношение 60:40. Осигуровката за фонд "Общо заболяване и майчинство" остава 3.5%, от които работникът внася 1.4%, а работодателят - 2.1%. За осигуряване за безработица осигурителят и осигуреният ще внасят общо 1% от брутната заплата. Здравната вноска остава 8%, от които 3.2 на сто се плащат от работника, а 4.8 на сто от работодателя. Новото е, че през тази година осигуровки ще се дължат и върху доходите, получени от наеми. Сметката показва, че сумарно за осигуровки наетите ще внасят 12.1% от заплатата си, или 70 лв. при доход от 583 лв., колкото е средното възнаграждение според данните на НСИ за третото тримесечие на 2009 г.


През тази година минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се е увеличен от 260 лв. на 420 лв., което означава, че те ще внасят по близо 51 лв. на месец за социално и здравно осигуряване. Драстично се увеличи и осигурителният праг за земеделските производители. До миналата година те плащаха вноски върху 130 лв., или върху 65 лв., ако се занимават само със селскостопанска дейност. През тази година земеделците ще се осигуряват върху 240 лв. на месец.     
Максималният доход за осигуряване остава 2000 лв. Без промяна остава и обвързаният с него таван на пенсиите - 700 лв.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Тракиец
  *****
  Неутрално

  Дянков и алчните гербери съсипват българската икономика!

 2. 2 Профил на Да не забравяме
  *****
  Неутрално

  За косвени данъци поне още 40%(само ДДС и ДОД 20+10=30)

 3. 3 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1044 Разстроено

  Хубаво е държавата да определи някакви ясни правила и то дългосрочни за тези вноски, защото така на парче всичко изглежда не като осигуряване, а като данък. И съответно всеки прави опити, доколкото му позволява да ги намаля осигуровките/данъците.
  Примерно държавните служители, за тях защо се внася различен процент...
  Другите - земеделските производители на 240.00 лв, добре но пенсиите се определят при 360-440.00 лв, разликата кой я поема.
  Първа и втора категория труд, хора с много малко стаж и с големи пенсии. И при този хаос, като се осигуряваш на суми над 1000-1500 лв изглеждаш като пълен идиот.
  Крайно време е НОИ и Социалните дейности да се разделят, защото ще става още по- зле при толкова тарикати в тази страна. Оставих ДЗПО накрая, защото и то като масовата приватизация си е узаконена кражба....

 4. 4 Профил на самоосигуряващ се
  *****
  Неутрално

  нещо смятате грешно , самоосигуряващ дължи 11% ДОО от 420 плюс 5% от 420 за УПФ (ако е преди 1960 16% от 420 ДОО) плюс 8% от 420 здравни което прави 24% на 420 което прави 100,80 лева това при ниския процент без болнични ако прибавим и тях 3,5% стават малко над 115 лева на месец

 5. 5 Профил на чудя
  *****
  Гневно

  как така "Новите осигуровки ще понижат приходите в държавното обществено осигуряване с 393.5 млн. лв., " "В същото време обаче средният минимален осигурителен доход за всички икономически дейности, без самоосигуряващите се, ще се увеличи с 4.85% спрямо 2009 г. Разчетите показват, че ефектът от това ще е около 100 млн. лв. допълнителни приходи." ?? Нещо няма смисъл, а?

 6. 6 Профил на ХМ
  *****
  Неутрално

  Най-големия удар е върху земеделските производители. Сумата която трябва да плащат за осигуровки е увеличена 4 пъти спрямо 2009 г. Плюс данък върху стопанските постройки. Просто земеделците ще престанат да се регистрират и да плащат и ще минат не в сивия, а направо в черния сектор. А ние ще ядем пластвасови зеленчуци и плодове.

 7. 7 Профил на смешко
  *****
  Неутрално

  До коментар [#5] от "чудя":

  Не се чуди . Ей сега ще се появи кретенът на форума "nqma zna4ka koi" и ще обясни как Станишев е виновен.

 8. 8 Профил на Тодорка
  *****
  Неутрално

  От станишевото управление ,в комбина с догановите мекерета възродители и български еничари пропищя челият ЕС,за крадливата и мародерска политика-Грабиха крадиха и убиваха така както турчин не го еправил.Надмина ха и кхмерите от Камбоджа но, там народа отдавна се оттърва от тях ,а тук още има кой да ги търпи и вярва на лъжите им.Не е достатъчно самонародният гняв на изборите ,а ако можеше и забрана трябва на тези мародери.Но нали сме правова държава още ще има да им търпим подлостта и алчноста

 9. 9 Профил на ама че лъжи
  *****
  Неутрално

  Съпругът ми е ЕТ, досега плащаше мин осигуровки около 80лв, а сега ще плаща около 120-130лв., и това ако не е увеличение, здраве му кажи, в тази криза.За сравнение мин раб. заплата остава непроменена на 240лв.

 10. 10 Профил на наистина
  *****
  Неутрално

  9, това си е сериозно увеличение

 11. 11 Профил на жури
  *****
  Неутрално

  До коментар [#8] от "Тодорка":

  Опа, и Тодорка се е устремила към приза "кретен на форума".

 12. 12 Профил на Петърчо
  *****
  Неутрално

  А, бе тези самоосигуряващи се да не са били Бога с камъни? Като съм САМОосигуряващ се ще се осигурявам върху колкото си искам - защо не и като земеделски стопанин. И още колкото си искам ще си внасям (напр. в доброволен фонд) за моя сметка. Какви са тези прагове - горни ли са долни ли са - оставете ме сам да си решавам проблемите. Стига държава. Тя трябва да осигурява до ниво циганин. От там нататък - всяка коза на свой крак!

 13. 13 Профил на Пенсионер
  *****
  Неутрално

  Май съм попаднал във форума на червените държавни служители. Те радостно си квакат в блатото напълнено от Симеон (Шулева-Христова) и допълвано от Станишев и Доган. Колко хубаво си живеем - държавните служители ги осигурява държавата изцяло. Тютюно производителите пък внасяха някакъв процент върху 60 лв., което им гарантираше пенсийка от 120 лв. Изобщо - пей сърце! Накрая толкова ще получи и самоосигуряващият се, поел всички рискове и отговорности само и само да не се връща повече в блатото и да изживее последните си дни свободно.

 14. 14 Профил на Beholder
  *****
  Неутрално

  30% за който е балък да се осигурява на реалната заплата

 15. 15 Профил на man in black
  *****
  Неутрално

  До коментар [#9] от "ама че лъжи":

  съпругът ти е извънземен.

 16. 16 Профил на куршум
  *****
  Неутрално

  Мутрата си е мутра. От силните го е страх да взима, граби от слабите.

 17. 17 Профил на +++
  *****
  Неутрално

  Не е извънземен, това е минимумът от януари 2010, интересно ми е адвокатите колко ще плащат, ако има някой нека напише

 18. 18 Профил на 007
  *****
  Неутрално

  Скоро май не 6 ами 11 месеца ще работим за хер флик и мангалите

 19. 19 Профил на бачкатор
  *****
  Неутрално

  хахаххаааа - ами то всичко идва от плановата икономика, която все още е водещ принцип в определянето на данъци и всичко останало. Как работи плановата икономика:
  - Правителството казва - трябват ни х пари и трябва да откраднеме у от тях
  - Икономистите казват - еее, ми то парите в системата са толкова, значи трябва да увеличиме - данъци, ддс, осигуровки и тн
  - Младите хора казват - абе що не ви ---- и си купуват самолетен билет
  - Икономистите казват - изглежда има намаление в паричната маса, трябва още да дигнеме осигуровките или ддс-то или квото и да е там
  В пазарната, това се нарича death spiral - защото вместо да се създадат реални предпоставки някой да дойде в тая тъпа държава, се прави всичко да се закърпи един мъртвороден бюджет вместо да се мисли как да се създадат възможности и предпоставки хората да искат да работят и да плащат данъци, инвеститорите да дойдат и да създадат търсене за работна ръка и тн.

  Предвид огромния риск да се работи в България, тук има или наркотрафиканти, или спекуланти, или честни бизнесмени за които WACC е толкова висок като се отчете рисковия фактор че всичко това води до супер високи цени

  Бягайтееееееееееееееее

 20. 20 Профил на ХМ
  *****
  Неутрално

  Аз лично бях дотук с плащането. Плащаш, а какво получаваш? Дали нормално здравеопазване, дали защита от полицията, дали хубави пътища, дали качествени храни по магазините, дали ....???

 21. 21 Профил на BULЧестNO
  BULЧестNO
  Рейтинг: Неутрално

  бре,голям сокак,голямо блато това България,бре! какви сме ние,хората уж живеещи тука?! някой може ли да определи,да нарече какви??
  увеличават ми хорицата..някога друго да са знаели в Българско??
  20% ли..30% ли..повече ли са май...лудница!! и това при 120 евро мин."заплатка"-разбирай минимума с който си надяваш клупа на шията....а другите над такав заплата..200..не дай Боже-аууууу-колосалната 300 евро заплата- и техните шии са с под чатала!
  абре,калпазани там горе,ще направите 30 или даже 40% ама когато е поне 500 евро мин.заплата...що за лудости и геноциди?!
  ще кажат нямало пари! ако ли няма защо от редовия честен БЕДЕН данъкоплатец превит на четири ще ги искаш?! А и..как няма-я се огледайте де що джип и луксозни возила са наоколо...колко др. имоти и не знам си що...?? туй ли ви е равния аршин и справедливост?? На бедния вземате немалка част от мизерната заработка...късове плът...пък после защо сме Н1 по болести и тям подобни!!
  Абе..КО СТАНА С БАНДИТИТЕ ОТ ПОСЛЕДНИТЕ ГОДИНИ В БЪЛГАРСКО....ТИТУЛУВАНИ ЗА НАЙ_ГОЛЕНИТЕ БАНДИТИ КРАДЛИВИ-ТИТУЛУВАНИ И ОТВЪН,ОТ ЕС ,И ОТ НАРОДА И МЕДИИТЕ БЪЛГАРСКИ????
  ИМА ЛИ 1 ОСЪДЕН И КОЛКО МИЛИОНА ВЪРНА НА БЪЛГАРИЯ,НА НАРОДА ДЕМЕК??
  АКО ЛИ ДА-КОГА ЩЕ УСЕТИМ НЕЩО ПОЛОЖИТЕЛНО ОТ ТИЯ ПАРИ ЗА НАС,ЗА НАРОДА???
  Щото усещаме обратното-само вдигане ставките нагоре и само дай..дай..дай!
  ВИКАТЕ НЯМА мангизи от предните бандити,а...БОШЛАФ РАБОТА БИЛО,А?
  ТУЙ..ТЪЙ !

 22. 22 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 1556 Неутрално

  Като самоосигуряващ се ще плащам по 119,70лв.на месец върху 420лв.Като и ако се пенсионирам ще получа пенсия около 150лв.Същите пари ще ги плати работещ на заплата от 980лв.и ще получи пенсия около 350лв.
  За такава пенсия аз трябва да плащам по 285лв.на месец.
  И това при дясно правителство.

  РАБОТАТА ТЕ ПРАВИ СВОБОДЕН, А ВЛАСТТА ТЕ ПРАВИ ДЕБИЛ.
 23. 23 Профил на capitalist
  capitalist
  Рейтинг: 1028 Неутрално

  До коментар [#22] от "Майндърбайндър":

  бъркаш на 980 лева ,заплата общите удръжки които псе плащат са над 250 лева като се делят между работодател и работник...

 24. 24 Профил на бесен
  *****
  Неутрално

  Въртят сучат въртят сучат и всичкото дето го изкараш с кървав труд искат да ти го отнемат.В тая държава работещите са неосигурени,и което е по лошото,осъдени са на доживотна каторга.

 25. 25 Профил на lo[
  *****
  Неутрално

  А най-лошото е,че ако ,не дай си Боже ,допреш до медицината ,трябва сериозно да се изръсиш,а ако доживееш до пенсия ,ще се окаже,че пенсионния фонд е похарчен и трябва да духаш супата.НО спасението на давещите се е в ръцете на самите тях! Трябва да настояваме за лични сметки здравни и пенсионни!Стга вече ,толкова години се оставяме да ни правят на маймуни.

 26. 26 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 1556 Неутрално

  До #23-capitalist,
  Така е.Сравнявам лично участие.

  РАБОТАТА ТЕ ПРАВИ СВОБОДЕН, А ВЛАСТТА ТЕ ПРАВИ ДЕБИЛ.
 27. 27 Профил на гудю
  *****
  Неутрално

  Пропуснали са да пишат колко са здр осигуровки на безработните. Ако се запази досегашното положение, са 1/2 от тия на самоосигуряващите се или 16+ лв. Това е значително повече от вноската на един работещ, който се осигурява на 260 лв и плаща половината от тях.
  Идиотията е пълна. От безработния искат повече, отколкото на работещия. При 1 млн човека извън здр с-ма и още 300 хил, които могат да отпаднат, когато им поискат за 3 г назад.
  Значи безработният ще плаща и дяла на работещите, и на държ служители, и на пенсионерите, и на тия до 18 г.
  Болен здрав носи.

 28. 28 Профил на Въпрос
  *****
  Неутрално

  Както миналата година те ще продължават да внасят 5% за втора пенсия, но няма промяна между работодател и служител. - А как ще е разпределението между работник и работодател.

 29. 29 Профил на Знахар
  *****
  Неутрално

  http://yphalachev.blogspot.com/2010/01/blog-post_11.html
  Не може да живеем в пазарно общество и поне малко да не включим пазарните принципи в здравната система. Националната здравноосигурителна каса остава абсолютен монополист в задължителното здравно осигуряване. Здравните вноски на гражданите остават по същество данък, който те се стремят да избягнат.Очевидно съхраняването на тази архаично-социалистическа система е в интерес на големите играчи-фармацевтични компании , вериги аптеки и медицинска бюрокрация на всички нива.
  Около 700 млн. лева са необходими за спешната и неотложна помощ както за оборудване с автомобили и високопроходими транспортни средства, така и за персонал.
  Допълнителните 2% здравна вноска ще се плащат върху реалните доходи, включително и наемите, предвиждат лансираните промени. Засега не е ясно как ще бъдат преразпределяни хората, които пропуснат да посочат фонд за допълнителното осигуряване. Това се получи в големи мащаби при избора на пенсионен фонд и се стигна до служебното им разпределение.

 30. 30 Профил на Hymmm
  *****
  Неутрално

  Гледам сегашните пенсионери...И знаете ли какво?Мисля,че не мога да разчитам да живея нормално като се пенсионирам.Държавата не се интересува от мен,защо аз трябва да се интересувам от нея? Какво ни е наред, образование?здравеопазван?социална политика?Бюрокрацията е голяма,корупцията-също.Пенионно осигуряване,че и задължително отгоре,че и допълнителен пенсионен фонд...И накрая-един голям......!

  Коментар 20 отХМ
  " Аз лично бях дотук с плащането. Плащаш, а какво получаваш? Дали нормално здравеопазване, дали защита от полицията, дали хубави пътища, дали качествени храни по магазините, дали ....??? "
  "Одобрение 13
  от 15 гласа "
  Давам по десет плюса!!!

 31. 31 Профил на Дреме ми
  *****
  Неутрално

  Бой-кот за плащане на данаци. Да видя хер-Флик докаде ще се оправи с пицата

 32. 32 Профил на Бай Михал
  *****
  Неутрално

  Аз съм пенсионер ЕТ.иплащам само здравни осигуровки.Не крия годишния си доход.Това увеличение на минималния праг ще ме засегне ако годишния ми доход е по малко от 5040 лв.Сега по малко ще доплащам.Поправете ме ако не съм прав.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK