България ще кандидатства за .бг домейн

Решение се чака през есента


Администраторът ще бъде неправителствена организация

Въпреки че има шанс искането за мултиезичен домейн с разширение .бг да бъде отхвърлено от ICANN (организацията, която администрира интернет имената и адресите в глобален мащаб), Министерството на транспорта, иформационните технологии и съобщенията (МТИТС) ще кандидатства за неговото одобрение.


"Възнамеряваме до края на месеца да подадем заявката си за домейна", заяви вчера зам.-министърът с ресор информационни технологии и съобщения в МТИТС Първан Русинов. "Всички (заинтересувани организации, бел .авт.) са обединени около позицията, че България при всички случаи трябва да кандидатства и да заяви много ясна позиция относно домейна .бг независимо от отговора, който последва. Ние мислим да направим точно това. Всичко друго би могло да бъде алтернативен вариант в случай на отказ", каза Русинов. По думите му шанс за неуспех наистина съществува. Така че алтернативен вариант за момента е разширението .бгр, което събра 33.33% от вота на потребителите, регистриран в анкета, публикувана на сайта на на министерството.
Въпросът с българските домейни на кирилица е обсъждан вчера и на среща между Първан Русинов и заинтересуваните организации, които са заявили желание да управляват новия домейн. Това са "Регистър.БГ" (регистър на домейните .bg, собственост на варненската фирма "Цифрови системи"), сдружение "Унинет" (което експериментира с мултиезични домейни от 2007 г. насам) и неправителствената организация "Публичен интернет регистър", в която участва държавата, представители на Сдружението за електронни комуникации (СЕК), "Интернет общество – България" и академичните среди.


Според Русинов над 68% от потребителите не искат новите домейни на кирилица да попаднат в ръцете на досегашната организация регистратор ("Регистър.БГ"). Подобна е и позицията на представителите на заинтересуваните организации. "Болшинството подкрепи идеята, че управляващата организация трябва да е сдружение с нестопанска цел", коментира Русинов. Според него е имало и мнения, според които администраторът на мултиезичните домейни категорично не трябва да съвпада с "Регистър.БГ".


За момента се знае, че няма да бъде създадена нова организация, която стопанисва новите домейни. Позицията на министерството е, че процесът е тежък технически и административно и би било безсмислено тепърва да се създава нова структура, при положение че има такива, които се занимават с това от години. Обединяването на заинтересуваните около идеята, че администратор на мултиезичните домейни трябва да е неправителствена организация, както и категоричността на Първан Русинов, че няма да се създава нова структура специално за целта, стесняват кръга на потенциалните администратори на мултиезични домейни до сдружение "Унинет" и "Публичен интернет регистър".


Изборът ще стане посредством единни критерии, които в момента се изработват от министерството. "До края на годината пък предстои формулирането на националната политика за управление на домейните, защото считаме това за критичен ограничен ресурс за държавата", добави Русинов. Агресивната намеса на държавата не е добър вариант, но тя ще има поне мониторингови функции, допълни зам.-министърът. Не е обсъждан и въпросът дали нестопанското сдружение, което да поеме управлението на домейна на кририлица, би могло да бъде и регистър на .bg адресите. Окончателното решение на ICANN, която в крайна сметка ще има последната дума, може да се чака през есента, смятат от транспортното министерство.

Ключови думи към статията:

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Alien
  Alien
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  А защо има шанс това искане да бъде отхвърлено?

 2. 2 Профил на tinkerer
  tinkerer
  Рейтинг: 594 Неутрално

  @Alien: защото .бг прилича до голяма степен на .br (Бразилския ccTLD), което може да допринесе за фишинг атаки срещу бразилски/български сайтове.

 3. 3 Профил на Alien
  Alien
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  До коментар [#2] от "tinkerer":

  Благодаря много, никаква представа нямах!

 4. 4 Профил на neumestno
  *****
  Весело

  ми то тогава не трябва да има и .bg защото много прилича на .br

 5. 5 Профил на Бургас
  *****
  Неутрално

  бг = br

  Всеки, който има очи ще открие разликите.

 6. 6 Профил на Българин от турски произход от майка циганка, вуйчо евреин и баща арменец
  *****
  Неутрално

  А защо аджеба ни е домейн .бг?
  Ще ми каже ли някой, каква ще е ползата от такова изчадие, които символи никой освен грамотните българи няма да могат да намерят на клавиатурата си?
  Как сайтът на моя бизнес или блог ще бъде открит от огромната интернет аудитория ако той си остава реално достъпен само в моята си кочина наречена България?
  Или пак сме на приниципа .. " На гол тумбак, чифте пищови ..."

 7. 7 Профил на другара Тодар Живков
  *****
  Неутрално

  А защо ша го предлагат, след като очакват да го отфърлат?
  Само да отбият номера ли?

  Требва домейнът да е ".БЪЛ" или ".бъл",
  за да нема дублирания, двусмислици или претенции от други страни.

  В българския домейн требва да има най-уникалната буква в българския език, дека я немат останалите езици, които са варианти на българския и резко ни отличава от тех.
  Това е Ер големийо "Ъ".
  Заради тая буква, никой нема да ни обръка с руския и прочие.
  Освен тва, тая буква "Ъ" действа убийствено за българските врагове, досущ като Светия кръст за Дяволе и Вампирете.
  По тая причина, пръвата работа на враговете на България и българския народ винаги е била затриването на Ер големийо, на Ъ-то.
  След болшевишкия преврат на 9-ти 44-та, пръвата работа беше резко да са ограничи употребата на Ъ-то, ужким за упростяване на пръвописа.
  Пръвата работа на сръбокомунистите в Македония беше Ъ-то да са изфърли на 100% от употреба.

  На некой требват ли му още аргументи или ша са оправи със собствени сили?

 8. 8 Профил на Роско
  *****
  Любопитно

  До: другара Тодар Живков

  Забавно и смешно ми бе докато 1етях редовете написани нарочно надявам се в такъв стил...може би целиш да постигнеш Татов изказ, не съм бил свидетел на това време...
  Идейно...

 9. 9 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Подкрепям другарА Тодор Живков - Ъ-то е уникално! Да живей!))

 10. 10 Профил на WWW
  *****
  Неутрално

  Цитираният отговор е спекулативен наивен рибешки (fishy) аргумент Сега, оправдавайки се с "международната реакция" и хипотетично Бъдеще.

  Много по-важен е Принципът, че виртуалното интернет пространство е продължение на традициите на физически, културни и прочее пространства.

  Спекулативният конфликт на имената е измишльотен защото...
  по традиция на компютрите не им пука да забелязват "визуална прилика" между ASCII (или други) кодировки на .bg и .бг Вече могат, но това е маловажно.

  Плюс, имена ползващи повече от една азбука няма да има /или ще са екзотична рядкост/. Нормално, едно име завършващо с .bg изцяло е на Латиница, а име завършващо с .бг ще е цяло на Кирилица.

  Проблемът е измишльотен от хипотетично бъдеще
  понеже и сега той си съществува относително безпроблемно на Латиница: в някои шрифтове голямо i тоест I e визуално неразличимо от малко L тоест /в случая, приблизително/ l.

  tinkerer
  * 2

  @Alien: защото .бг прилича до голяма степен на .br (Бразилския ccTLD), което може да допринесе за фишинг атаки срещу бразилски/български сайтове.

 11. 11 Профил на .Ъ
  *****
  Неутрално

  Правешки, аман от коминтерньофски патриотизъм...

  Защо да не е кратко:
  human, user and market friendly?

  Например .Ъ?

  Ъ?

  Или .БЕЛ, от БЕЛГАРИЙЦИ? Най съвсем убаво!

  другара Тодар Живков
  * 7

  Требва домейнът да е ".БЪЛ" или ".бъл",
  за да нема дублирания, двусмислици или претенции от други страни.

 12. 12 Профил на другара Тодар Живков
  *****
  Неутрално

  до Ъ 11

  А бе толкоз ли са не сящаш?
  Херодот и другите стари елини са наричале местното население бЕлгаре, защото са немале "Ъ" в азбуката.
  Раковски доказва, че праезикът на елините е именно езикът на древните Българе/Тракийци, отдека елините са възприеле лексиката, без да я разбират и силно изкилиферчена, поради тва че те са изфърлиле от тракийската писменост трудните за тех букви кат Ч, Ш, Щ, Ю, Ж, Ъ, макия Юс, големия Юс и прочие.

  А бе четете Раковски и си не губете времето.
  "Кратко разсъждение върху тъмните и лъжовни начала,на които е основана старата история на всички европейски народи"
  Георги С. Раковски, 1865 г., Букурещ
  http: //www. pe-bg. com/?cid=3&pid=32396
  Струва само 8 лева.
  Тук той цитира гръцки писатели, според които "претопяването на българския народ и унищожаването на книжнината му са били въпрос на живот и смърт за елинизма".

  И само ".Ъ" да остане, важното е Ъ-то да го има, па нека са пукат душманине.

 13. 13 Профил на Щуротевина
  *****
  Неутрално

  Това си е просто лъскане на патриотизъм с повече вреди, отколкото ползи. Всъщност ползи има - за тези, които ще регистрират домейните, защото никой уважаващ себе си сайт няма да се регистрира само на кирилица.

  Представете си, че искате да влезете в български сайт от чужбина, от обществен компютър, който не е кирилизиран. Как бихте стигнали до Дневник.бг?

  Същата е историята с арабския, иврит, хинди, а още по-сложно става с китойския и японския.

  Може на някой да му изглежда дискриминиращо, но домейните трябва да си останат на латиница.

 14. 14 Профил на Допълнение към 13
  *****
  Неутрално

  По-скоро трябва да се наблегне на действаща транслитерация. И сега има закон за транслитерацията, но никой не го бръсне за слива. Как щеи транслитерираме - Car Kaloian, Tzar Kaloyan, Tsar Caloian. Тук трябва да се наблегне, а не на някакви домейни.

 15. 15 Профил на другара Тодар Живков
  *****
  Неутрално

  Никакво "лъскане на патриотизъм" не е.
  Въобще, избийте си от главите секи помисли, че българете некога ша минат на латиница или па на ингилизки.
  Тва е просто абсурд и такиви идеи могат да додат само на прости хора, които немат понятие с кой си имат работа.

  А че българете требва да знаят колкото са може повече чузди езици (не само ингилизки) е абсолютно задължително, ако искат да врътът тръговия на чузди пазаре и както са правели наще прадеди.
  Да не изпадаме в смешното положение на древните елини, дека въобще не са знаяле чузди езици и затва езикът им е станал тюрлюгювеч от чужди понятия, на които не са знаяле смисъла.

  Ний просто требва да свикваме другите по-млади от назе народи поне да четат и произнасят правилно български текстове, щото тва е езикът на най-старата европейска национална литература от поне 17 века, а другите са мучале нечленоразделно буквално преди 3-4-5 века.
  Затва требва да започнем с най-трудния за тех звук, за който те от щуротия не са са сетиле да си измислат буква - "Ъ".
  Освен тва, требва да наложим българския стандарт БДС за българска азбука на сите сагашни дръжави, дека ползват езици, варианти на Старобългарския език.

  Преди време, кога стана скандала с еУро-то, кат усетих, че Ники Василев, Искров и прочие нещо шикълкават, предупредих ги ша бъдат скопени от Цара, ако допуснат тая грешка.
  Момчетата са стегнаха и наложихме ЕВРО-то и никак не беше толкоз трудно, колкото са мъчеха да го изкарат.

  И сага ша стане, но нека поне една работа свръшим кат хората без бой.

 16. 16 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#15] от "другара Тодар Живков":

  И аз попаднах на Раковски.Преди бях минавал по тази книга ей така за информация,ама сега я четя ,както си трябва.Пич,истини говориш,ама кой те слуша.По скоро на майтап го удрят.Ако това се изучава задължително в училищата,нещата ще им са по-ясни и ще те разберът за какво им говориш,ама нещо се размечтах...

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 17. 17 Профил на Гост
  *****
  Неутрално

  До коментар [#15] от "другара Тодар Живков":

  Тогава да върнем и старите цифри, там онези, с буквените означения?

  Аз съм защитник на кирилицата във всяко отношение, но не и когато е неуместна.

 18. 18 Профил на другара Тодар Живков
  *****
  Неутрално

  Тука въобще нема место за спор.
  Проблемите са чисто технически, значи са решими.
  При тея модерни технологии, тва си е направо фасулска работа.
  Ако некой му не оттръва, прави са на улав и не ще да го решава, значи ний ша го решаваме. Тва си чисто българска работа.
  Или не сме кадърни ли? Ъ?

 19. 19 Профил на vaskess359
  vaskess359
  Рейтинг: Неутрално

  В тази връзка, ето една статия, която публикувах (на английски) на CircleID във връзка с пропуск в системата на ICANN за оценяване на домейните:

  Putting String Similarity into Context: Bulgaria's IDN (.бг) vs. Brazil's ccTLD (.br)

  http://www.circleid.com/posts/string_similarity_case_of_the_bulgarian_cyrillic_idn_vs_brazil_cctld/

  Моля, оставете и вашите коментари под статията, за да покажем, че този проблем е важен за нас, българите, и че няма лесно да се откажем от *.бг домейнът на България на кирилица!

  Благодаря!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK