Уолстрийт джърнъл: Задлъжнялостта в ЕС може да провали България за еврозоната

Статията в "Уолстрийт джърнъл" е илюстрирана със снимка от посещението на премиера Бойко Борисов в БНБ в началото на декември 2009 г., когато той се възползва от възможността лично да отсече монета със специален чук. 

© Reuters

Статията в "Уолстрийт джърнъл" е илюстрирана със снимка от посещението на премиера Бойко Борисов в БНБ в началото на декември 2009 г., когато той се възползва от възможността лично да отсече монета със специален чук. България, най-новият и най-беден член на Европейския съюз, се превръща във фискален модел за подражание на някои сериозно задлъжнели страни от съюза, пише "Уолстрийт джърнъл". Въпреки доброто състояние на публичните финанси на страната обаче дълговата криза в ЕС може да провали плановете й за присъединяване към валутния съюз до 3 години, коментира авторът на публикацията.


Ето какво още пише изданието:


България отчете най-ниския бюджетен дефицит за ЕС през миналата година. Очаква се страната да е единствената членка на съюза с балансиран бюджет през 2010 г.
Валутният борд принуждава България да поддържа строга фискална политика. Правителството замрази заплатите в публичния сектор и пенсиите, повиши акцизите върху цигарите и понижи държавните разходи с 15%. Благодарение на тези мерки страната отчете бюджетен дефицит за 2009 г. от 500 млн. лева ($370 млн.) или едва 0.8% от Брутния вътрешен продукт.


Според министър-председателя Бойко Борисов обаче фискалната политика на страната може да не успее да гарантира членството й в еврозоната.


"Опасявам се, че дълговите кризи в някои нови членки на валутния съюз ще окажат негативен ефект върху нас," каза Борисов. "Надяваме се, че критериите за членство ще бъдат уважавани, тъй като ние работихме усърдно, за да стигнем до тук," допълни той.


Неговото изявление е препратка към Гърция, която се старае да понижи бюджетния си дефицит до изискваните от ЕС 3% от БВП от цели 13% в момента, се посочва в публикацията. Борисов заяви, че се старае да убеди европейските лидери, че неговият кабинет ще продължи да поддържа фискална дисциплина и в бъдеще.


България желае да бъде приета в еврозоната, за да увеличи инвеститорското доверие и да привлече повече чужди инвестиции, коментира изданието. За да се случи това, кандидатурата й трябва да бъде одобрена от лидерите на страните от валутния съюз и президента на Европейската централна банка Жан-Клод Трише.


В надпреварата за еврозоната България може да изпревари Полша, чиито политици се отнасят предпазливо към кандидатурата си за съюза. Това може да изненада политиците в Брюксел, тъй като най-новата членка на ЕС се свързва с ширеща се корупция и организирана престъпност.


Икономисти твърдят, че икономическата и фискалната политика на България са я направили модел за подражание на други членки на съюза, завършва публикацията.


Борисов заяви вчера пред "Уолстрийт джърнъл", че в края на януари България започва процедурата за членство в еврозоната. "Подготвили сме всичко и сме готови да тръгнем по пътя към еврозоната в края на месеца. За правителството влизането на България в еврозоната е от първостепенно значение по отношение на външната политика", каза министър-председателят.  


От свиване на БВП с 2% кабинетът вече очаква символичен ръст от 0.2% през 2010 г. В края на миналата година агенция "Стандард енд Пуърс" (S&P), повиши перспективата пред рейтинга на България от негативна към стабилна. Оценката за страната остана BBB за дългосрочния дълг и A-3 за краткосрочните задължения.

Коментари (86)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Американчо
  *****
  Неутрално

  Четка за политиците, юмрук за хората!

  "Подготвили сме всичко и сме готови да тръгнем по пътя към еврозоната в края на месеца..." . Сигурно за да им помагаме да си закърпят бюджетните дефицити с безплатно бачкане.
  Къде сте тръгнали бе говеда? Не виждате ли че западна Европа е затънала до гуша в лайна? Е да важно е и ние да плувам, без значение къде.

 2. 2 Профил на Залез
  *****
  Неутрално

  "......че неговият кабинет ще продължи да поддържа фискална дисциплина и в бъдеще."

  Това означава 3 години мрак в България !

  А нужна ли тази фиксална политика ?

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 4. 4 Профил на MHM
  *****
  Неутрално

  НЯМАМ ДУМИ , Боико моико все сме си зле до кога ?

 5. 5 Профил на КАЗЕПА
  *****
  Неутрално

  КАКВА ЕВРОПА, КАКВА ЕВРОЗОНА ВИ Е ПОДЩРЪКЛИЛА БЕ "БЪЛГАРСКА ПРОСТОТЙО" ТИ СЕГА СИ БРОИШ СТОТИНКИТЕ ЗА ХЛЕБЕЦА "НАСУЩНИЙ" УТРЕ ЩЕ ТИ ТРЯБВАТ ПО ТРИ. АМИ АКО ТЕ ЗАБОЛИ ЗЪБ ? "С КЕЛПИДЕНЯ ЛИ ША ГО ВАДИШ? "

 6. 6 Профил на йоанчето
  *****
  Неутрално

  Защо имам чувството че първите 5 коментара са от един и същ човек?

 7. 7 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 994 Весело

  До коментар [#6] от "йоанчето":

  То човека може и да не е един същ, но мозъка е еднакъв - увреден!

 8. 8 Профил на хуz
  *****
  Неутрално

  Другари правилно действа правителството с тази рестриктивна политика. За някой големи и РАЗВИТИ икономики като Германия, Франция, Холандия и т.н. по време на криза е добре да се стимулира икономиката, за сметка на дефицита, който после при подобрение на конюктурата лесно може да бъде изплатен, но в България това не може да функционира, поради липсата на конкурентна икономика и на производство на продукти с голяма добавена стойност. За последното не е виновен нито Костов нито Б.Б., просто толкова си можем. Не можем да правим компютри, поршета, електроника. Ние ставаме за производство на домати и туризъм за социално слаби. Поради това трябва да си натискаме парцалите и да не гледаме, какво правят държавите с по-качествен ма'тял.

 9. 9 Профил на хахаха
  *****
  Неутрално

  "Опасявам се, че дълговите кризи в някои нови членки на валутния съюз ще окажат негативен ефект върху нас," каза Борисов.
  Обзалагам се,че тази мисъл не може да се роди в главата на Бойко Борисов!

 10. 10 Профил на ха!
  *****
  Неутрално

  До коментар [#6] от "йоанчето":

  От един и същ фен на БСП

 11. 11 Профил на анализатор
  *****
  Неутрално

  И АЗ ИМАМ ЧУВСТВОТО , ЧЕ Е ЕДИН И СЪЩ ЧОВЕК ЗАПЪЛВА ФОРУМА И ТОВА МЕ ОТЧАЙВА --ПРОСТО ХОРАТА СА РАЗЛИЧНИ, А ПРОБЛЕМИТЕ И ВИЖДАНИЯТА ИМ ИМ СА ЕДНОТИПНИ. ТОВА ВЕЧЕ Е МНОГО , АМА МНОГО ЗЛЕ!!

 12. 12 Профил на mi6osp
  mi6osp
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  " От свиване на БВП с 2% кабинетът вече очаква символичен ръст от 0.2% през 2010 г. "- В резултат на какво са коригирали прогнозата? Кое е това от икономиката ни,което ще смени посоката? Няма такова.
  Тенденцията е :трайно ускорено надолу. По-вероятната прогноза е удвояване на ссиването на БВП.
  Процедурата по влизане в Еврозоната е поредната СД пушилка и прокризисна мярка. Безсмислие на куб./Балансиран бюджет в криза- също.Тази му прищявка ускори и продължава да ускорява спада/

  Когато някой е глупав,то е за дълго!
 13. 13 Профил на анонимен
  *****
  Неутрално

  Не можем да се сравняваме с големите икономики защото нямаме никаква икономика. Единствените пари които се въртяха беше от изкуствено напомпаното некачествено строителство, и всичко беше на кредит.Гледам поведението на българи в криза. Сутрин детето на градина с такси- 5-6 лв./градината е на 200 метра, ама било студено и детето обичало с кола/.3-4 пъти влакче- 12 лв. Разходка с колата. Кафе. Работа няма. Към средата на месеца- батко, дай някой лев че закъсах. Давам му 250 лева, той ми вика "ама няма да ми стигнат".Питам го "ти правил ли си сметка колко пари харчиш за глупости а нямаш работа" Отговор- ма детето иска, ма жената каза, ма то аз такова...Отрязах го с парите, станах лош, а той добрия фалира за 2 месеца и жена му го изгони, от което и тя не заживя по-добре. Ако приложим същия манталитет в управлението на държавата това ни чака- пълен фалит! Който иска пари и гледа германците- да работи като тях! За качествена работа винаги има кой да плати. Подкрепям правителството на 100 %. Никакви увеличения на доходи, никакви разточителства, пълна събираемост на данъци, яки глоби за неспазване на срокове и условия, пълен контрол върху разходите. Стига лигавене! Идете в САЩ да видите как е с данъците! Какво ви е виновен Б.Б. за мизерията? И като казвате че е глупав- къде е той, къде сте Вие! ха - ха - ха !

 14. 14 Профил на Хитър Петър
  *****
  Весело

  Давайте само позативни новини ,те искат само да чуват положителни данни !
  Таково чучтво имам ,че от "йоанчето" надолу един човек е писал !
  Криза е ако не сте забелязали ,а вие искате само правилни коментари да четете .
  Аууууу,събодете се ,не може да има прогнози за 20 милиона безработни по ЕС ,а нас да не ни засяга .
  Не може да има прогноза за растеж на БВП в Еврозоната с 0.9 % ,а нас това да не ни засяга .
  Не може Гърция да издиша ,а нас това да не ни засегне!
  Аууу ,свалете си розовите очила и погледнете на реалноста .

 15. 15 Профил на абодрит
  *****
  Неутрално

  едно интервю с Георги. Ганев:
  Преди месец казахте, че България е в уникална позиция спрямо държавите от Европа, наистина ли е така?
  България е в уникална позиция, особено на континента Европа. България ще влезе в най-добрата фискална форма, т.е. българският бюджет, финансите на държавата България ще са в най-добрата форма за целия континент и за голямата част от света.
  С други думи, когато започне фазата на растеж, страни като Гърция, за която не искам да използвам силни думи, но тя де факто фалира. Държавата Гърция не бе в състояние да си плаща дълга. И Германия трябваше да ги спасява и то така, че да се измисли начин да не ги спасява ЕЦБ, защото тогава щеще да възникне проблем, че всеки член на еврозоната ще каже – хубаво и аз ще фалирам, да ме спасяват и мен. Трябваше да се намери начин хем да ги спасят, хем да не е ЕЦБ, т.е. да не е официална парична политика, та през Германия се намери начин, но Гърция фалира. Тук трябва да си го кажем „право куме в очи”!
  Ислания и Ирландия също бяха много зле?
  Исландия затова толкова се забърза съм ЕС и еврозоната, защото фалира. Ирландия е пред фалит. Унгария фалира по други причини и то овреме, тя фалира преди кризата.
  Прибалтийските страни са обаче съвсем друга история. Те са малки, страшно волатилни, при тях балонът се наду до огромни размери. Просто защото те хванаха вълната на балона нагоре много преди нас. Съответно при тях балонът достигна много по-големи висини и като се спука има много по-голямо падане, но държавните финанси там не са толкова проблематични. Дори в Естония голяма част от спада се дължи на нарочен опит на естонските управляващи да вкарат дефицита в рамките на Маастрихт, за да могат да влязат в еврозоната. Ако те бяха раздули бюджетния дефицит до 6-7% от БВП, а не да го държат на 3%, най-вероятно спадът щеше да е сравним с нашия. Но там освен, че кризата спука балона, те затегнаха и бюджета и затова се получи този спад от 15%.
  България се оказва, че понеже по време на добрите времена направихме точно това, което пише в учебниците – по време на добри времена прави излишъци. Защото Гърция в добрите времена правеше по 4% дефицит, а като станаха лошите той отиде на 12% и целият свят каза – тези са за фалит и те са!
  Когато са добри времената държавата трябва да прави излишъци, за да може, когато дойдат лошите да има накъде да отиде на дефицит и хората да не си кажат – тези са изгърмели. Вместо това ще си кажат – а тука има натрупан резерв, сега хората си го харчат, защото така казват учебниците. И в България се случи точно това. По една или друга причина, може би заради валутния борд, може би заради необходимостта от доверие на хората в паричния режим, но четирима последователни министри на финансите правеха каквото е възможно да е здрав бюджетът или да е на излишък. Като се започне от Муравей Радев, който така и не го докара до някакъв голям излишък, но със сигурност нямаше никакви сериозни дефицити, при Милен Велчев се отиде на излишъци, Пламен Орешарски ги запази. Можем да имаме всякакви забележки към тези хора, но в това отношение нищо не може да се каже. И сега Симеон Дянков става неприятен на почти всички, като се опитва да държи бюджета в съвсем малък приемлив дефицит за 2009 г. и обещавайки балансиран бюджет за 2010 г. Но по-скоро ще имаме излишък.
  Защо само България, Полша дори технически не навлезе в рецесия?
  Полша не е в рецесия, но има фискален проблем. Тъм също има голям дефицит и това е дългосрочен проблем за тях. Пак да кажа – България влиза в абсолютно най-добрата възможна форма. Това е единствената държава, в която т. нар. циклично изгладен бюджетен баланс, България включително и за 2010 г. остава на „+”. Т. е. когато се коригира това, че сме в рецесия, всъщност бюджетът ни остава с положително салдо.
  Освен това се очаква публичният дълг да продължи да пада, освен ако не се случат намеренията да се емитира някакъв дълг. Просто да се тества пазарът, ако това стане, ще се увеличи публичният дълг, спрямо общата стопанска активност не е ясно с колко ще се увеличи, но публичният дълг е стабилен.
  Да дам пример с Ирландия, където публичният дълг отиде за няколко години от 15% на 75% от националния им доход. Значи 60 процентни пункта натоварване на дълга от националния доход – това е много.
  Проблемът е, че всички тези страни ще трябва да плащат дългове, бюджетни, фискални и да лекуват бюджети. Т.е. по време на фазата на растежа, те не само ще трябва да елиминират дефицитите, но ще трябва да излизат на излишък.
  Докато ние вече сме там. Съответно държавата няма да тежи на фазата на растежа. Навсякъде другаде в Европа, в по-голямата част от света, включително в САЩ - ще плащат.

 16. 16 Профил на а1
  *****
  Неутрално

  Червенотиквениците ИЗПРАЩЯХА! Свиквайте червени кхмери, така ще е поне още 7 1/2 години. Гответе свидни жертви на червената олигархия като Овчаров, Масларова, Желев, Етем, Кабил и пр., които ще търкат скоро съдебните пейки.

 17. 17 Профил на до #13
  *****
  Неутрално

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  малко са ти тези плюсове на одобрение

 18. 18 Профил на Империалист
  *****
  Неутрално

  До коментар [#16] от "а1":
  България се държи умишлено извън ЕВРОЗОНАТА в угода на мафиотите-олигарси, които при въвеждането на ЕВРОТО у нас ще изгубят контрола над левовите потоци, а от там и върху икономическите механизми в България. Далаверата с обезкръвяването на Българската икономика ще секне, а Европа не иска да се лиши от облагодетелственото си положение спрямо нас.

 19. 19 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 541 Неутрално

  България в момента прави това което прави Гърция - крие дифицит. Разликата е само в размера! Задържано ДДС, забавено плащане на доктори и болници(достатъчно да се прикрие дефицит за 2009).

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 20. 20 Профил на real money
  *****
  Неутрално

  В последния брой на "Икономист" има статия за Източна Европа с две графики. От едната е видно, че Бг има най лош дългосрочен кредитен рейтинг - ВВВ- . По зле от Гърция, която е пред криза. Ако се вземе пред вид и вътрешнофирмената задлъжнялост от над 200 милиарда лева, за която допринася и правителството, което задържа плащания към бизнеса, положението е отчайващо. Поздрави. www.istinski-pari.com

 21. 21 Профил на 1Наум
  *****
  Неутрално

  "Добрият" бюджет на Дянков е изгоден само за една шайка престъпници около Борисов и Костов, докато за мнозинството бюджети на бедните хора не е изгоден и продължава да източва домакинските бюджети. Кога най-после управляващите фашисти и мутри ще проумеят, че не държавният бюджет е важен, а домакинските бюджети на хората са важните.

 22. 22 Профил на Mdaaa
  *****
  Неутрално

  От драскачи с червените чугунени мозъци човек не може да се дореди да се изкаже във форума. Червеног.зи другарчета, беж да драскате на саита на Работническото ви дело дето сега наричате Дума. Това е вашият истински форум. Истниата е че читателите му сериозно намаляват по естествени причини. Но така е каквато каузата такава и подръжката.

 23. 23 Профил на Усърдна единица
  *****
  Неутрално

  "...тъй като ние работихме усърдно..."
  Е, не мога да разбера. До вчера изобщо не беше работено, днес - работихме усърдно. А може би някой ще ме побутне и ще ме подсети, че лично е постигнал този резултат за 6 месеца. Кой знае. Може би и законите на Нютън трябва да се наричат законите на Боко.

 24. 24 Профил на Старшина
  *****
  Неутрално

  Той и Виденов се грижеше за домакинските бюджети на хората. И Луканов се бореше със спекулата, със закон дори.

  А Уго Чавес изкара армията по улиците, да се бори за домакинските бюджети на хората.

  Те това грижа за хората, нал тъй?

 25. 25 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 994 Любопитно

  До коментар [#20] от "real money":

  Не знам дали наистина четеш или празнословиш за да си спамиш сайта! Кредитния рейтинг вече се подобри, а защо е бил толкова лош може да попиташ финансовите гении Станишев и Орешарски!
  Вътрешнофирмената задлъжнялост далеч няма да се разреши като се платят едни пари, а просто ще потънат в нищото! Решението се намира в закондателни промени по процедурите за обявяване в несъстоятелност, които тепърва ще се предприемат и правителството вече заяви, че са приоритетни! Защо не са направени до сега отново ще трябва да се допиташ до уникалната тройна коалиция, която не само ,че не възпрепядства, но дори насърчи корупцията!

 26. 26 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1663 Неутрално

  Та, Науме, какво предлагаш ? Да се увеличи дефицита за качване на заплатите на малко ефективната работна ръка ? Ами погледни ефективността на труда в България - всред най-ниските. Като не сте ефективни - толкова пари.

  E PLVRIBVS VNVM
 27. 27 Профил на Георгиев
  *****
  Неутрално

  До коментар [#26] от "PavelCZ":

  Да така е, иначе ще повторим филма с Жан Виденов и хиперинфлацията. Правителството действа абсолютно правилно всичко друго би било отлагане на проблемите и влошаване на ситуацията след време.

 28. 28 Профил на Пишман анализатор
  *****
  Неутрално

  Между 2001 и 2008 г. българската икономика разчиташе предимно на външни инвестиции / главно от страни от ЕС /, но с развихрянето на кризата тези инвестиции секнаха. По времето на " разцвета " се наливаха пари предимно във финансите / банките, които надуха " кредитния балон " /, търговията / поникналите като гъби вериги хипер - супер и мини - маркети за техника, ХС и т.н. /, строителството / там има и много български " инвеститори " / и туризма. Трябва да се подчертае, че банките са пряко обвързани с всички гореизброени сектори и щом секна финансирането, което е двупосочно - и към фирмите и към клиентите на същите тези фирми / пример: ипотечен кредит на клиент и фирмен на строителен предприемач /, то е ясно, че положението става тежко. Цялото това финансиране беше по същество с евро - капитали, които до голяма степен изместиха българските / мръсни или не няма значение /, като по същество " оголиха " икономиката откъм външни шокове. Т.е. това, че няма български национален капитал или предприемачи не е чак толкова добре, защото когато се сринат европейските става лошо. Как ще се оправи икономика, която е изцяло зависима от Европа и в която няма високотехнологично собствено производство и собствен финансов бизнес ? Отговор : разчита се на евро-фондовете и обществените държавни поръчки. Т.е. още едно спиране на евро-фондовете и българската икономика пре-спокойно може да се пише фалирала.

 29. 29 Профил на wds23355772
  wds23355772
  Рейтинг: 1125 Любопитно

  Принципно съм ЗА строга фискална политика, обаче ако някой не направи нещо спешно в икономиката да се завъртят пари ви гарантирам, че такъв голям ще го излапаме, че жална ни майка. Щото обикновения бай Гуньо от Полски Тръмбеш нищо не го топли, че на макро ниво сме били отличници на ЕС след като на микрониво сме най-големите двойкаджий в ЕС (разбирай с най-ниските заплати и стандарт на живот)!

 30. 30 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 994 Весело

  До коментар [#26] от "PavelCZ":

  Държавата е ДЛЪЖНА! На теб може да не ти е ясна тази логика, но тя е водеща у нас! ДЛЪЖНА е да ни храни, да ни лекува и да ни осигури работа! Ние сме длъжни да пием, ядем и ако не ни мързи много да изгледаме едно дете... Тва е в общи линии

 31. 31 Профил на смешник
  *****
  Неутрално

  Борисов: Ако пази България, Господ ще пази и мен
  12 януари 2010 / News.dir.bg

 32. 32 Профил на АЗъ
  *****
  Разстроено

  до №6, №7, №11 и др.

  ами то начина на мислене до голяма степен се формира от средата в която живее човек...при живот в подобни условия, каквито са тук в България как очаквате да разсъждават хората...
  хората са тотално отчаяни...
  и говоря за хора млади и кадърни...

 33. 33 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 994 Любопитно

  До коментар [#29] от "Варненски":

  Той стандарта на живот нали с пари се вдига, а парите за дойдат нали някой трябва да ги донесе, а той за да ги донесе нали трябва да избере точно у нас да ги донесе, а за да избере нас нали трябва да има строга финансова политика, а строгата финансова политика при валутен борд как се прави! Сега вече е станало ясно надявам се, че политиката не е "на правителството", а логичната за момента! Има няколко трагични месеца в които всякакви хиени ще се надпреварват сега да правят всенародни глупости - дали митинги дали писма или декларации... Ако удържи правителството има надежда да станем европейска страна, ако ли не ще има нова вълна от емигранти...

 34. 34 Профил на АЗъ
  *****
  Неутрално

  До коментар [#29] от "Варненски":

  абсолютно съгласен с теб съм...
  в провинцията и малките населени места нещата са мн. зле...
  ама аман и от пуста му централизация, доста сериозен проблем...

 35. 35 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 994 Весело

  До коментар [#32] от "АЗъ":

  Еми тя работата е малко като яайцето и кокошката.... И аз съм млад кадърен и безработен.... За щастие девет месеца бюрото по труда ми определи добър размер обезщетение, които ще ми помогнат в комбинация с малки "случайни" приходи... Така ще изклася... Това ми е планът за справяне с кризата

 36. 36 Профил на lambi
  *****
  Любопитно

  Колко прав човека като каза: "'Мили хора - не купувайте''.И колкото време минава, толкова повече тежи нз мястото си тази фраза.

 37. 37 Профил на wds23355772
  wds23355772
  Рейтинг: 1125 Весело

  nqma zna4ka koi, идеята е да се стимулира потреблението, така както направиха това други държави в ЕС. И въпреки че си навлякоха по-голям от нашия дефицит икономиките им вече растат а ние затъваме. Друг е въпроса, че нямаме кой знае каква промишленост че да стимулираме търсенето на продукцията й, ама нейсе!

 38. 38 Профил на АЗъ
  *****
  Неутрално

  До коментар [#35] от "nqma zna4ka koi":

  сигурен съм, че си кадърен...твоите коментари и на още 3-4 ги чета винаги с интерес...
  хубаво е че имаш план, но не е това нормалното, да висиш в бюрото по труда по разни опашки...нима не би искал да си работиш нещо с кеф...

 39. 39 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#34] от "АЗъ":

  Глупости! В провинцията са си много по-добре! Там "фискалната" политика изобщо не ги засяга. Реват, че са им ниски доходите, но имат доста скътани парички, доста повече, отколкото са парите на "софийски" фирми с до 5-10 души персонал. Да не говорим, за огромната разлика в ежедневните разходи между големите градове и по-малките селища. Това е на битово ниво, но няма какво да реват. Там проблемът е липсата на смислена работа и възможности за развитие, не на пари и средства за живот.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 40. 40 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 994 Неутрално

  До коментар [#38] от "АЗъ":

  Активно си търся работа! Планът го споменах, защото тайната на успеха се крие в едно малко нещо да може да си правиш сметката! Скоро няма да има евтини кредити, което от своя страна ми намаля сериозно възможностите за финансиране! Тоест в момента на криза, аз се подготвям за най-лошия сценарии - да остана безработен в следващия период от година! Ако си намеря работа още по-добре! Но за момента просто съм отложил във времето всички плащания, които мога и просто пестя пари и дори да си намеря работа пак ще пестя... На тези, които са с кредити истински им съчувствам, но това са рискове, които те сами са поели...

 41. 41 Профил на wds23355772
  wds23355772
  Рейтинг: 1125 Весело

  Абе "няма значка", щом си плащаш нета, закрепил си положението за сега

 42. 42 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1419 Неутрално

  Абе значка, нали вчера обясняваше, че работиш, ама не си си взимал заплатата от август, пък сега си бил безработен? Нещо не се връзва, твоя си работа.

  Само не видях логиката - ако правителството се задържи това да е единствения шанс на страната? Напротив - това правителство забива надолу с невероятни темпове, и съм убеден, че дори една политическа правителствена криза ще излезе на страната по-евтино, от колкото некадърните кражби на това правителство.

  И схвани най-накрая, че не всеки, който отрича ББ е комунист. Напротив. ББ е последовател на комунистите. Всеки търтей, който го мързи да работи и чака някой да го оправи е фен на ББ, щото го приема като Батман.

  Като си млад и кадърен, що си без работа бе човек? С писане във форума ли ще стане тя тая?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 43. 43 Профил на Mdaaa
  *****
  Неутрално

  Премиерът" се оплаква непрекъснато "Да станеш пъдар на обран бостан е нещо изключително трудно."


  Какво разбираме от оплакването на Бойко Борисов?
  1. Че нещо ни заблуждава, защото на обран бостан е най-лесно да си пъдар - нямаш какво да пазиш?
  2. Че се е надявал да има останали свободни пари за неговите хора?
  3. Че така си подготвя почвата за евентуален неуспех?

 44. 44 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 994 Неутрално

  До коментар [#37] от "Варненски":

  Сам си го написал - и ние сме като в онази приказка "барабар Петко с мъжете" По скоро трябва да се огледаме в съседите, които стимулираха икономиките си и не само, че не очакват растежи, но са пред фалит повечето и политическа нестабилни, точно поради причини, че изхарчиха едни пари, но те не доведоха до нищо или поне не до нищо значимо... Дори съм сигурен, че им е било ясно, просто от популизъм си затриха нациите! Ние все пак имаме възможност да изхарчим някакви пари от резерва (така прочутия резерв, който комунистите с пот на челото ни спестили!) и предполагам, че скоро ще се случи...

 45. 45 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 994 Весело

  До коментар [#41] от "Варненски":

  Палащам за година правят ми 30% отстъпка

 46. 46 Профил на Американчо
  *****
  Неутрално

  До коментар [#18] от "Империалист":

  Ето точно такъв манталитет но докара до това положение, че видите ли като влезем в Европа край всичко се оправя от само себе си. Оправили се? Кажете оправили се България, като влезе в ЕС, по хубави ли пътища имаме или железници, по висок стандарт на живот ли имаме? Е сега като приемем еврото, видите ли някакви парични потоци щя ли да спрат, нали друго ще тръгнат.
  Ще ти кажа едно където и да влезем, каквато и валута да приемем, България няма да се оправи ако не се замени тоталитарната съдебна система с изборна, ако продължаваме да бъдем маша в ръцете на тоя или оня, ако не се вземем в ръце и не вземем да произвеждаме, ако не престанем да делим нефта на руски или не знам какъв си. Стига с този робски манталитет, стига с това комплексарко угодничество! Пък ако не знаете как да стане това изберете ме на следващите избори. Аз знам как да го направя!

 47. 47 Профил на до №33,35,40 и др.
  *****
  Неутрално

  Първо си оправи правописа на "футъра" и забави темпото. Изглежда имаш много свободно време като младо държавно чиновниче или на друга ясла. Виж първо гредата в окото си и тогава сочи сламката в очите на другите.

 48. 48 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 994 Весело

  До коментар [#42] от "Тони!":

  Първо безработен съм от 2 месеца, но ми дължат пари за август още! И на мен ми се струва нелепо да ме съкратят, но да не ми платят, но явно може
  Една правителствена криза в момента ще провали целият ефект на "финансова стабилност", първо защото веднага ще дойде някой популист на власт, който ще намали безработицата до 5% в следващите 2 години, а после 20 ще му плащаме некадърността и после всичката "стабилност" ще изчезне, кредитите ще поскъпнат още повече всичко ще спре още повече, дивиденти ще извлекат отново сивите среди! Ще се очертае огромен дефицит, който ще се финансира от МВФ, а след време най-вероятно ще падне и валутния борд, заплатите ще станат по 2 долара, но безработицата ще е 5% и тогава от начало започваме всичко все едно сме 96-та!
  Аз лично обаче нямам никакво намерение да изчакам подобно развитие и просто ще изчезна от тук - квалифицирани хора навсякаде се търсят - ще трябва да се унижавам 1-2 години, но имам тренинг отбил съм наборна служба Все едно ще я карам втори път...

 49. 49 Профил на АЗъ
  *****
  Неутрално

  имам чувството, че хората изперкват и ме е страх да си помисля след година(примерно) с какво ще се сблъскаме...
  аз ходя на работа с мисълта и усещането, че всеки ден ми е предпоследен на работното място...е, как да работи спокойно човек и да си прави планове...

 50. 50 Профил на ANTI
  *****
  Неутрално

  ''България, най-новият и най-беден член на Европейския съюз''
  Коментарите са излишни.

 51. 51 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 994 Неутрално

  До коментар [#49] от "АЗъ":

  И аз много се притеснявах от начало без работа - за доста време... Това беше докато не поговорих с познати - имат ипотечен кредит! След като се поставих на тяхно място се оказа, че не съм толкова зле, а направо съм си цвете! На тях също не им е непосилно, банката вече се съгласи да им разсрочи или дори да им отпусне гратисен период... Проблема е най-голям при хората, които ходят на работа, а не им плащат! Изгледите са, че скоро няма и да им платят...

 52. 52 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1419 Неутрално

  Добре бе значка, значи, ще се влоши икономиката, защото ще дойде популист, но факта, че я управлява популист няма значение, така ли? Какво като замениш един популист с друг - все тая, все никаква работа...

  аз пък си мисля, че е време хората да не се залъгват по популизма, ама нейсе.

  И да ти напомня, че подобни на мерките, които описваш се вършат точно сега. Точно сегашното правителство крие дефицит, точно сегашното правителство сключва споразумения, които ще плащаме с години, точно сегашното правителство, за да прилапа пенсионерите и циганите, като на първите им увеличи пенсиите, а на вторите им направи помощите доживотни. Това всичко стана за сметка на бъдещето - за сметка на детските, за сметка на образованието и за сметка на здравеопазването. И така, след 10 години ще сме още по-тъпи и няма да произвеждаме съвсем никакъв собствен продукт, ама ББ ще си е начесал крастата, а ти ще си доволен, че той те управлява. Като толкова го харесваш, защо искаш да емигрираш???

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 53. 53 Профил на Rex
  *****
  Неутрално

  http://yphalachev.blogspot.com/2010/01/blog-post_08.html
  Ситуацията, в която се намираме, се описва най-точно от думи като "неяснота", "несигурност",липса на традиции, и то с очакване за негативни промени. Към която и сфера на обществения живот да се обърнем – икономика, доходи, заетост и безработица, здравеопазване, образование и наука ,право,сигурност- прогнозите са за "влошаване на положението"или поне са противоречиви. Най-лошото обаче не е , че положението ще се влошава,ние сме свикнали , а че нямаме идея какво точно да правим освен да затягаме коланите и събираме данъците до дупка и най-вече да чакаме да се подобри финансово икономическото положение на Европа.

 54. 54 Профил на UDE
  *****
  Неутрално

  На Виденов паметник трябва да издигнем. След него никой не смее да пипа борда и всички зная, че пътят към еврото е единствения изход. Дори и Станишев не посмя да си прави социалистически експерименти.

 55. 55 Профил на 1Наум
  *****
  Неутрално

  Ако българският народ не се надигне и да си иска заплатите както гърците например, такива като Борисов ще го крадат и ще се оправдават с американската криза или с еврозоната.

 56. 56 Профил на Лютениц@
  *****
  Весело

  Какви домати ... ,че нещо не ги виждам ? Нишестета!

 57. 57 Профил на Klient
  *****
  Неутрално

  Към най-лошите сценарии за България трябва да добавим и вероятността за фалит на Гърция. Отрицателните измерения – сериозно намаление в износа към южната ни съседка- един от основните ни търговски партньори. и източник на финансови потоци. Едно евентуално сътресение от подобен мащаб би довело до сериозно свиване на инвестициите, които идват в България не само от Гърция, защото би увеличило риска на региона в очите на чуждите инвеститори. http://yphalachev.blogspot.com/2010/01/blog-post_7791.html

 58. 58 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1419 Неутрално

  Българския народ трябва не да си иска заплатата от борисов, щото не борисов е даващия заплати. Българския народ трябва да почне да си изкарва заплатите, и то в добър размер. А мутрата борисов трябва да даде възможност на българския народ да си изкарва заплатите.
  Защото, в момента с какъвто и бизнес да се занимаваш, винаги има поне един в твоя бранш, който е големия перач на комунистически червени пари. Каквото и да правиш, колкото и да работиш, ти се подчиняваш на пазарни условия, а той - не. Той пере. Е така икономика няма да има.

  И тоя проблем се задълбочава, не се решава.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 59. 59 Профил на Шишо Бакшишо
  *****
  Любопитно

  До коментар [#13] от "анонимен":

  Брато, кво е това такси 5-6 лева за 200 метра бе?

 60. 60 Профил на Тодор Ватах
  *****
  Весело

  ЕС няма как да не оцени усилията и ограниченията, които търпим заради този Маастрихт!
  Г-н Дянков да продължава да прави каквото трябва, пък да става каквото ще! Правилата са, за да се спазват!
  Примера на Словаците би трябвало окуражи всички песимисти.

 61. 61 Профил на kiko
  *****
  Неутрално

  Вижте статията на сп. "Икономист" и Бойко сигурно е станал доста добър икономист щом вече противоречи на списанието. "Икономист" си го казаха в прав текст, че пречка за България е не задлъжнялостта на държавите от ЕС, а огромният външен дълг натрупан от фирми в България и как този частен външен дълг, няколко пъти по-висок от 1989 г., ще трябва да се изплаща от всички българи чрез нови заеми от МВФ, Световната банка и други западни банки поне за 10 години напред. Така Бойко по-добре да си затвори устата и да не ни разказва розовите си сънища за еврозони.

 62. 62 Профил на VIP
  *****
  Весело

  До коментар [#59] от "Шишо Бакшишо":

  лимузина

 63. 63 Профил на Лютениц
  *****
  Весело

  "огромният външен дълг натрупан от фирми в България и как този частен външен дълг, няколко пъти по-висок от 1989 г., ще трябва да се изплаща от всички българи " банкер ли си , а я сега Германия дава заем на Гърция тя го отпуска на България и последните си купуват германски машини на лизинг , та какво точно е схемата и има ли слаби места ....

 64. 64 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 994 Весело

  До коментар [#61] от "kiko":

  Аланколуууу какъв частен външен дълг имаме през 89-та Я дай линк към тази статия Нещо пак послъга...

  "как този частен външен дълг, няколко пъти по-висок от 1989 г., ще трябва да се изплаща от всички българи чрез нови заеми от МВФ"

 65. 65 Профил на блондинка
  *****
  Неутрално

  Леле, що много разбирачи! От всичко. Значи затова никой не си такова жената на площада.

 66. 66 Профил на Kalin
  Kalin
  Рейтинг: 488 Неутрално

  "България отчете най-ниския бюджетен дефицит за ЕС през миналата година. Очаква се страната да е единствената членка на съюза с балансиран бюджет през 2010 г."

  от това нататък всякакви коментари са излишни

  it comes from inside, just listen ...
 67. 67 Профил на АЗъ
  *****
  Неутрално

  До коментар [#66] от "Kalin":

  доста наивен ми се струваш...

 68. 68 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1419 Неутрално

  Значка, нещо не четеш като хората. Частния дълг е след 89та, съвсем ясно става от поста на човека. И той е в пъти по-голям от размера му през 89та. По-точно два пъти и половина.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 69. 69 Профил на ХМ
  *****
  Неутрално

  До Калин 66

  Не си прав! Балансиран бюджет, но на каква цена? На цената на ниските заплати и пенсии, скапаното здравеопазване , големите данъци и лихви и т.н. и т.н. Сметките на Дянков ще излязат, ще си натъкми цифрите, но ще останат ли хора в тая страна?

 70. 70 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  До коментар [#61] от "kiko":

  И по каква логика всички българи ще плащат нечий ЧАСТЕН дълг? Или всъщност става думи за тези фирми, които получиха милиарди от излишъка на бюджета и за тях нито пазарните принципи, нито законите важат? (по коментар [#58] от "Тони!"

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 71. 71 Профил на Avar
  *****
  Неутрално

  http://yphalachev.blogspot.com/2010/01/blog-post_7791.html
  Към най-лошите сценарии за България трябва да добавим и вероятността за фалит на Гърция. Отрицателните измерения на подобен вариант са в две посоки – сериозно намаление в износа към южната ни съседка- един от основните ни търговски партньори. Не на последно място Гърция е важен източник на финансови потоци в България предвид значимото място, което заемат гръцките компании във финансовия и други важни сектори на икономиката ни. Едно евентуално сътресение от подобен мащаб би довело до сериозно свиване на инвестициите, които идват в България не само от Гърция, защото би увеличило риска на региона в очите на чуждите инвеститори.

 72. 72 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1419 Неутрално

  А, не, това не е мое мнение, аз само помогнах, че нещо не се разбраха кой за какво говори. Иначе, този дълг се формира от всички нас. Почти всеки българин има кредит и същевременно работи във някаква фирма, която също има кредит.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 73. 73 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#69] от "ХМ":

  А не ти ли се струва абсолютно нелогично средните заплати в публичния сектор да са по-високи от съответните в частния?

  Стачки вдигат точно работещите в предприятия и организации, финансирани от данъците, вкл. и БДЖ-то. Между другото заплатите им за миналата година ще бъдат изплатени от бюджета за 2010, но къде са парите ИМ за 2009? Сметната палата ще публикува одита си едва след 1 година (тези дни излезе одита за републиканския бюджет за 2008).

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 74. 74 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#72] от "Тони!":

  По-сериозен проблем е дългът на държавата към частните фирми под различна форма. Виж в статиите за ДДС, че частниците предпочитат по-бързо връщане на ДДС пред неговото намаляване с 0.5%. Но за да стане това, трябва да се съберат някакви данъци. Все още едно от големите приходни пера в бюджета са глобите. Това означава, че държавата е наложила някакви идиотски правила, които неминуемо водят до нарушаването им. Не забелязвам тези глоби да правят по-лесен и по-добър живота ни. Те просто затормозват пазара и нормалния бизнес. Партийно покровителстваният не е засегнат от тези мерки.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 75. 75 Профил на благодаря
  *****
  Неутрално

  До коментар [#15] от "абодрит":
  Благодаря ти че помести това интервю, наистина трябва да сме по позитивни, БГ е бедна но стабилна. По добре така отколкото да натягаме бюджета с популистки харчове и да натрупаме дългове и за внуците си...

 76. 76 Профил на тель
  *****
  Неутрално

  а бе кой казва че имал криза, няма такова нещо, кризата е в мозъците, когато се влиза в някоя зона или съюз, трябва да си силен за да те уважават, иначе пак ще си роб на чужди господари не само в света но и в собствената си страна...

 77. 77 Профил на kiko
  *****
  Неутрално

  Бойко пак сънува чували с евро в евро-зоната на здрача.

 78. 78 Профил на балкандо
  балкандо
  Рейтинг: 541 Неутрално

  А дано ! Сънуваме я вече тая еврозона и портфейлите си пълни с пачки евро, вместо дребни левчета.

  Насила хубост и наужким лудост няма !
 79. 79 Профил на балкандо
  балкандо
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#61] от "kiko":
  Именно това е най-голямата опасност - частните интереси да надделеят над обществените и да принудят държавата да плаща за частните дългове с парите на данъкоплатците. Това би било нещо като неокомунизъм, при който се взема от всички за да се ползва от избрани. Просто избраните, вместо да са партократи, ще бъдат банкери, бизнесмени...

  Насила хубост и наужким лудост няма !
 80. 80 Профил на ресто
  *****
  Неутрално

  С рестриктивна политика - към сигурно и не бавно намаляване на населението в Абсурдистан!
  Напред, другари, към повече рестриктивност и по-високи цени в здравеопазването, пардон, в здравесъсипването!

 81. 81
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 82. 82 Профил на Крез
  *****
  Неутрално

  Май само Музар и Тони разбират от икономика и от действителното състояние на БГ икономиката.На 99% съм съгласен с тях.А за феновете на Дяков и ББ да питам ,какво е направено или се готви за да се потърси отговорност от бивши
  министри от политици и от обръчите им?
  За съжаление прогнозата ми ,че ББ ще излезе поредната маскирана комуномарионетка май ще се сбъдне.
  А дори и да греша държава се оправя с подготвен екип и ясна визия и план.
  Къде е екипа на ББ каква му е визията и плана ,като пилета в калчища са се навъртяли.

 83. 83 Профил на един
  *****
  Неутрално

  Този нисък дефицит бе постигнат основно със спестените пари от плащанията за здравеопазването ,които възлизат на 500 милиона ,отделно от това здравните заведения се задължават със закони и фалшиви нередета да работят блезплатно или на загуба ,което им донесе още 300 милиона неплатени дългове за всички болници ,което значи само в здравеопазването около 800 милиона дефицит,отделно от това тотални разхищения във всички административни структури ,рекет на населението с непосилни данъци ,неплащане от страна на държавата например на здравните вноски на 4 милиона пенсионери и деца по това перо за 2009 само са спестени от държавата поне 400 милиона от вноска в НЗОК ,липса на резерва на нзок от над 1.2милиарда лева,които умишлено не бе отворен въпреки несъбрани вноски и висящи плащания през м 12.2009 г ,това са все изхарчени пари по други пера на бюджета отнети само от здравеопазването ,тоталния дефицит е над 2 милиарда ,а вече се харчи бюджета за 2010 за плащания от 2009 ,всичко това е на фона на разхищенията за доволство на държавната администрация ,на военни ,на огромни средства за осигуряване на заплати ,осигуровки и пенсии на над 150 хиляди души полиция и военни , които незнайно защо се пенсионират на 45 години с 20 брутни заплати награда и източват пенсионните фондове на останалите граждани ,които за разлика от тях внасят по 40 години удръжки с невероятни размери за пенсионно и социално осигуряване .Явно приоритетите на това правителство не са изобщо здравеопазване или образование и социални плащания ,а постигане на най добрия дефецит за сметка на хората и на поне още 500000 хиляди нови безработни за 2010 година ,ха дано в края и сме на първо място в света по липса на дефицит,пък и поне още 300000 българи ще са напуснали тази хубава страна ,с такива добри и умни управляващи ,а и опозицията е от същата партия ,абе идилия направо .

 84. 84 Профил на MHM
  *****
  Неутрално
 85. 85 Профил на гого
  гого
  Рейтинг: 488 Любопитно

  положението е ясно и няма да коментирам неща които сте предъвкали по-горе,но в този вестник настина работят професионалсти
  Ето от преди няколко броя едно много интерсена графика за банките

  Направо се замислям след като я прочетох дали да неизтегля някой от инвестициите си от финасовият сектор  http://wallstreet.blog.bg/biznes/2010/01/12/vnimavaite-s-oditorite.471213


 86. 86 Профил на КАФ
  КАФ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Тази цена България няма да я плати !

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK