Кризата отложи повишението на местните данъци и такси

Повечето общини се въздържат от промени

Кризата отложи повишението на местните данъци и такси

© Дневник
Повечето общини се въздържат от промени

Общините в България запазват размера на местните данъци и такси за 2010 г. Местната власт избягва увеличаването на ставките, въпреки че горният праг на основните данък сгради, такса смет и данък върху сделките с имоти бяха увеличени с промени в Закона за местните данъци и такси.


"Общините избягват увеличаването на данъците и таксите заради прогнозите, че икономическата криза ще продължи и тази година, а не искат да натоварват гражданите", каза изпълнителният директор на Националното сдружение на общините в България Гинка Чавдарова. Това е мотивът и на Столичната община, която запази размерите на местните данъци и такси. Освен това според експертите увеличаването на размерите води до намаляване на събираемостта и така ефектът от увеличението е малък.
"Може би единствената такса, която много общини вдигнаха и възнамеряват да увеличат, е тази за детските градини. Причината е, че вече не могат да си позволят да дофинансират тази дейност", каза още Чавдарова. Цената за целодневните забавачки в София тази година ще се увеличи от 40 лв. на 60 лв. на месец. С 10 лв. повече, или 55 лв., ще се плаща за детските градини в Бургас.


Данък сгради
Данък сгради е в промили върху данъчната оценка на имотите. В повечето общини ставката за тази година остава като през 2009 г., когато на практика тя се увеличи с 50% заради повишаването на данъчните оценки. По закон този данък се плаща на четири равни вноски - от 1 февруари до 31 март, до 30 юни, до 30 септември и до 30 ноември. Има 5% отстъпка, ако сумата се внесе наведнъж до края на март. За основно жилище ставката е наполовина.


Данъкът се плаща в брой в касите на общината, в която се води имотът, по банковата сметка на съответната общинска данъчна служба или с пощенски запис.
В София данък сгради остава 1.875 промила от данъчната оценка. Без промяна е ставката и в другите големи общини като Варна (2 промила), Бургас (1.45 промила) и Пловдив (1.5 промила). Предложение за увеличение на данъка от 1.2 промила на 1.4 промила имаше в Благоевград, но общинският съвет реши да запази ставката, което предизвика и острата реакция на кмета Костадин Паскалев.


Такса смет
Такса смет също е промил от данъчната оценка на имотите. С приходите от нея се покриват разходите за събирането и изхвърлянето на отпадъците. Таксата се плаща на четири вноски в същите срокове като данък сгради, но не във всички общини има 5% отстъпка при внасяне на сумата наведнъж.


В София и Варна такса смет остава на нивата от миналата година. За жилищни имоти в столицата се плащат по 1.6 промила, а за фирмите ставката е 12 промила. Във Варна промилът за граждани е 1, а за фирми – 3.9. В Бургас промяна има само за жилищата в съседните на града села, за които вече ще се плащат 6 промила вместо досегашните 4.2. Там обаче таксата е по-ниска за хранителните магазини, които продават стоката си в биопликове или торби за многократна употреба.


Въпреки кризата драстично увеличение на таксата гласуваха съветниците във Враца и тя вече е 3 промила за жилищни и 9 промила за нежилищни имоти. Политиката в община Пловдив е на обратния полюс. Там такса смет и за гражданите, и за фирмите ще е по-ниска, като ставките ще са съответно 1.2 на хиляда и 5.5 на хиляда. Тази година двойно по-ниска (5 промила) е таксата за бизнеса в Благоевград.


Данък върху сделките с имоти и върху колите
"Един от данъците, които общините променят, е този върху сделките с имоти. Проучване на сдружението на общините показа, че той не влияе по никакъв начин на покупко-продажбите", каза Чавдарова. Този данък е процент от цената на сделката. Плаща се от купувача в момента на сключване на сделката. В София ставката остава 2.5%. Толкова е и в Бургас и Благоевград. Няма промяна и във Варна, където ставката е 2.6 на сто.


Повечето общини запазват данъка върху колите. Единствената голяма община, в която вече е гласувано увеличение, е Пловдив. Там цената на киловат скочи с 43 стотинки за най-мощните автомобили. Данъкът върху автомобилите зависи от мощността. Общинският съвет приема цена на киловат, която се умножава по законово определен коефициент.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (3)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на vt
  *****
  Неутрално

  напротив, във в.търново има увеличение на данък сгради. не обобщавайте щом нямате инфо за повечето градове.

 2. 2 Профил на БУРГАЗЛИЯ
  *****
  Гневно

  Ха голям майтап като ти увеличат данъчната оценка на имота какво ще стане с данъка ще се увеличи нали.Преди известно време ги увеличиха в Бургас с 50% и какво стана с данъка и той с 50%.На какво отгоре кое се подобри сметосъбирането ли, грижи за улиците ли.Общината само гъчи пари и нищо не прави и само увеличава ли увеличава, ами нашите заплати.Доиш една овца все повече и повече ама без да и увеличаваш и фуража.Проста аритметика от прости хора(общинари).

 3. 3 Профил на данъкоплатец
  *****
  Гневно

  Данъка за колите е голяма смешка.
  Ако колата ти е на 3 години например плащаш 3 пъти повече от някоя барака със същата мощност ,но на 15 години.
  Просто има един коефициент по 3 защото колата ти била под 5 годишна.
  Така ли ще подновяваме автомобилите и ще се борим за екология?
  Това в никоя европейска държава го няма.
  Само се гледа от кого може да оскубем нещо и най лесно дай да натискаме тези, които си купили по нови коли.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK