Производители на алкохол: Свързването на компютрите с тези на митниците е невъзможно в реално време

Компютрите на всеки алкохолен завод трябва да са свързани със софтуера на митниците, предвижда новият проект на наредбата за контрол на акцизните стоки, публикуван на страницата на Агенция "Митници" във вторник. В кръга на обложените с акциз изделия влизат високоалкохолните напитки, виното, бирата, горивата, електроенергията и цигарите. От бранша обаче твърдят, че основната цел на свързването - отчитане в реално време, е непостижима. Според тях причината е, че самите компании работят в ситуация на междуфирмена задлъжнялост и икономическа криза, което води до забавяне на част от плащанията и е трудно те да бъдат отчитани на момента.


Производителите на акцизни стоки ще трябва сами да си набавят измервателни уреди, по които митниците ще следят какви количества преминават през предприятията им, гласи друго предложение на митниците. "Това е пълен абсурд, дори и при пълни монополисти на пазара, няма такива изисквания", коментира предложението Бранимир Ботев, председател на Асоциацията на производителите, вносителите и търговците на спиртни напитки. По думите му е немислимо подобен нормативен документ да бъде подготвян без участието на бранша, защото това противоречи на закона.


"Изпратили сме писмо до министъра на финансите, в което искаме да бъдем включени при изготвянето на наредбата, но досега не сме поканени на обсъждането й", допълни Ботев. Днес се очаква четирима представители на Българската лозаро-винарска камара да се срещнат с представители на Агенция "Митници", за да обсъдят промените в наредбата, съобщи изпълнителният директор на "Винпром Русе" Наталия Казакова. Според представители на бранша монтирането на допълнителни уреди би струвало на по-големите предприятия десетки хиляди евро, без да уточняват колко точно.
"Все още не съм се запознала по същество с новото предложение, защото дойде при нас следобед и не мога да го коментирам", каза Казакова. По думите й, ако представители на държавната администрация бяха обиколили някои от алкохолните заводи в България, щяха да видят, че повечето от тях имат измервателни уреди на края на производството, както и необходимия софтуер за това. По този начин компаниите отчитат готовите количества и движението на стоките в винпромите.


"Държавата засилва контрола върху лицензираните производители на алкохол, а сивият сектор се превръща в черен", каза още Бранимир Ботев. Според него в бранша има голямо напрежение заради подготвяните промени в наредбата, тъй като никой не знае какво ще стане в бъдеще. Производителите на алкохол и митничарите са на мнение, че едва ли подобреният вариант ще е окончателен. Според първоначалната идея на агенцията наредбата трябваше да влезе в сила от 15 януари, но това няма да се случи.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK