Промените в закона за ДДС - въздух за бизнеса

За физическите лица обаче ще има някои тежести


За физическите лица обаче ще има някои тежести

Промените в закона за ДДС в края на миналата година ще донесат облекчения за фирмите, но пък ще има някои тежести за физическите лица.
Гражданите вече ще трябва да плащат и ДДС за услугите на адвокат, чиито услуги ползват по съдебни дела. Досега тези услуги бяха необлагаеми и ДДС се плащаше само за адвокат при консултации извън съда. Най-просто казано, новия режим предполага 20% поскъпване на част от адвокатските услуги, ако самите юристи не понижат цените си.


Според експертите обаче това е малко вероятно и само ще предизвика множество затруднения, особено за хората, които ползват служебна защита по наказателни дела. Служебните адвокати, не работят безплатно, а им се плаща от държавата. Те обаче получават парите си с голямо закъснение - до 1 година. Това означава те да платят 20% ДДС на държавата за правната защита, която се предоставили, а тя да им плати за свършената работа месеци по-късно. Адвокати коментираха, че това може да ги принуди дори да отказват работа като служебни защитници.
Друга новост, касаеща физическите лица, е, че ДДС ще се плаща при внос на стоки от трета страна с обща стойност не повече от 30 лева. Това означава, че ако човек се прибира от държава извън Европейския съюз и носи неразопаковани дрехи, алкохол или нещо друго, а общо струват над 30 лв., ще трябва да го декларира и да плати ДДС. Подаръците, пратени от роднини и приятели, които живеят в страни извън ЕС, пък ще са необлагаеми с ДДС, само ако струват под 45 евро.


Другите промени в закона за ДДС, които парламентът прие през есента, се оказаха повече технически и двете им цели са затягане на контрола, така че да се пречи на измамите и облекчаване на режима за коректните данъкоплатци. От тази година сроковете за възстановяване вече са по-кратки. Проверката на данъчните може да забави възстановяването с 30 дни вместо с 45 както беше през миналата година. Ревизията пък вече може да продължава 2 месеца, а не 3. Крайният ефект означава, че за възстановяване на данъчния кредит ще трябва да се чака 90 дни вместо 135, което е улеснение за бизнеса.


Вече има и нов срок за упражняване правото на приспадане на данъчен кредит. Досега фирмите изчисляваха задълженията си, като от тях приспадат платения ДДС до 3 месеца назад. От тази година те ще могат да приспадат платения данък до 12 месеца назад.


Самата регистрация по ДДС пък вече ще става и при условие че лицето посочи имейл адрес за кореспонденция. Причината е, че при изпращане на писмо от данъчните на електронната поща на данъкоплатеца той ще се приема за уведомен. Липсата на електронен адрес пък ще води до дерегистрация на лицето по закона за ДДС. Променен е режимът и при регистрация с акредитиран представител. Той вече няма да е задължителен за компания от ЕС, която няма клон в България, но иска да се регистрира по ДДС у нас. В повечето случаи функцията на акредитиран представител бе само формална, но при нарушения той бе и солидарно отговорен с чуждестранната фирма.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (10)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Угнетенко Негров
  *****
  Разстроено

  Всичко е тук- вгъза!!!!

 2. 2 Профил на Угнетенко Негров
  *****
  Гневно

  "Промените в закона за ДДС в края на миналата година ще донесат облекчения за фирмите, но пък ще има някои тежести за физическите лица."

  Всичко е тук- в гъза!!!!

 3. 3 Профил на Бамайка
  *****
  Гневно

  Въздух за неплащащите данък Фирми - задна прашка за народеца на заплатка!!!

 4. 4 Профил на ekk
  ekk
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Аз четох до средата и преброих 4 съществени грешки.
  Нямам намерение да чета повече, статията е сбор от неверни неща.

 5. 5 Профил на gu6ter4e
  *****
  Любопитно

  До 4 - кои са тези грешки - може ли да ни 'светнеш'?

 6. 6 Профил на gu6ter4e
  *****
  Любопитно

  До 4 - кои са тези грешки - може ли да ни 'светнеш'?

 7. 7 Профил на gu6ter4e
  *****
  Любопитно

  До 4 - кои са тези грешки - може ли да ни 'светнеш'?

 8. 8 Профил на стиви
  *****
  Неутрално

  нещо не се връзва - когато си купиш нещо от братския ЕС в магазина ти начисляват ддс според тяхната ставка, получава се 2 облагане.

 9. 9 Профил на 858
  *****
  Неутрално

  Вече има и нов срок за упражняване правото на приспадане на данъчен кредит. Досега фирмите изчисляваха задълженията си, като от тях приспадат платения ДДС до 3 месеца назад. От тази година те ще могат да приспадат платения данък до 12 месеца назад.

  Ей това твърдение е тотална глупост. Журналисти, спрете да преписвате прессъобщенията като ги съкращавате и редактирате. Освен това, най-добре, ги проверявайте преди да ги цитирате. Само розови новини от НАП, а като оплетат конците настава пълно мълчание. Глоба от 500 до 1000 лв за неподаване на декларация за възникнало задължение за внасяне на здравна вноска от 16,80лв месечно - това трябва да е тема на цяла статия, а не как НАП щяла да спести 40 млн. лева на данъкоплатците.

 10. 10 Профил на ekk
  ekk
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Гражданите вече ще трябва да плащат и ДДС за услугите на адвокат - НЕВЕРНО! Някой път ще плащат някой път не.

  ако човек се прибира от държава извън Европейския съюз ... над 30 лв., ще трябва да го декларира и да плати ДДС - НЕВЕРНО

  Проверката на данъчните може да забави... НЕВЕРНО - не става дума за забавяне е законен срок.

  Ревизията пък вече може да продължава 2 месеца, ... - НЕВЕРНО, става дума за срок на приспадане, не за ревизия.

  Всъщност сбъркал съм - четирите грешки не са до средата, а малко по-нататък.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK