Цигарите поскъпват с 1- 1.50 лв. от април

Цигарите поскъпват с 1- 1.50 лв. от април

© ДневникВсе повече хора търсят алтернативни канали да си набавят цигари, съобщават от тютюневия бранш. В момента нелегалният пазар в страната е около 30% според изследване, поръчано от "Булгартабак". В началото на миналата година същия показател беше около 15%. От тютюневите компании очакват нелегалната търговия да достигне 40% до края на 2010 г. Причина за това е поскъпването на част от марките заради по-високия акциз от януари 2010 г., като се очаква то да не бъде последно.


Акцизните ставки в страната в момента са 101 лв. на 1000 къса и 23% от продажната цена на цигарите. До края на 2009 г. двете части на данъка бяха 40.5% от продажната цена и 41 лв. на 1000 къса. Увеличената по този начин ставка предполага по-голямо поскъпване на цените на цигарите в ниския ценови сегмент и по-малко във високия. Реалното поскъпване обаче ще се усети от април, тъй като дотогава важат старите бандероли.


В България работят осем цигарени компании, които произвеждат над 50 марки. Всеки бранд от своя страна има различни модификации, което прави над 200 вида цигари в страната. На пазара предлагат изделия и отделни търговски компании, което увеличава още повече предлагания асортимент. Легалният пазар на цигарите през 2009 г. се оценява на около 15 млрд. къса, което е средно с 30% по-малко от предходната година. До началото на 2010 г. в цената на кутия цигари беше заложен акциз от 2.05 лв. средно, от 1 януари косвеният данък достигна  2.92 лв.
Дружествата очакват поскъпването от април да е около 1 лв. - 1.50 лв. Първата компания, която увеличи цените още през октомври миналата година беше "Филип Морис". Тогава кутия "Марлборо" поскъпна до 4.20 лв. от 3.90 лв. "Мурати" се продава за 3.60 лв. вместо 3.50 лв., а "Асос" достигна до 3 лв. при 2.90 лв. От началото на година "Булгартабак" вдигна цените на всичките си марки с 0.20 - 0.30 лв., като от компанията обявиха, че това увеличение е междинно и истинският скок на цигарите предстои.


Хората, които сами си свиват цигари или пушат лули, вече ще плащат акциз при единна ставка от 100 лв. на килограм. До края на миналата година за тези продукти облагането бе при ниво 4.50 лв. за 100 грама и още 10% върху продажната цена. Така тютюнът за пушене ще поскъпне по-слабо от цигарите. Проверка показа, че при качествените тютюни акцизът за разфасовка от 100 грама е 7.72 лв., или 77.2 лв за килограм. Поскъпването му заради новия акциз ще е 30%.


Търговците на цигари ще подлежат на задължителна регистрация по ДДС. Мярката, която прие още предишният парламент през 2008 г., но след това бързо я отмени, сега влезе в сила с решение на новия парламент. Депутатите поставиха краен срок за това до 30 април, като дотогава собствениците на търговските обекти, продаващи тютюневи изделия, трябва да подадат и ново искане до местната митническа дирекция или бюро и да приложат документ за регистрация по ДДС.


Промените в закона за акцизите и данъчните складове оставиха много акцизни стоки без промяна в ставките за облагане. Бензинът, дизеловото гориво и алкохолът ще се облагат при същия режим. За сметка на това ставката за тока (за индустриални нужди) беше повишена от 1.2 лв. за мегаватчас до 1.4 лв., а при въглищата - от 0.30 лв. на гигаджаул до 0.40 лв. Крайното поскъпване обаче ще е по-голямо, защото акцизът е част от крайната цена на продуктите и върху него се начислява ДДС.


Затова крайният ефект от новия акциза за електроенергията (за индустриални нужди) ще е поскъпване от 0.24 лв. за мегаватчас. Аналогично при въглищата новата ставка на акциза ще означава общо поскъпване от минимум 0.12 лв. Останалите допълнения в закона са предимно с цел противодействие на измамите.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Cigara
  *****
  Неутрално
 2. 2 Профил на 69
  *****
  Любопитно

  Имаш предвид минималната почасова ставка,нали!

 3. 3 Профил на Даниел Кирков
  Даниел Кирков
  Рейтинг: 214 Неутрално

  "..тютюнът за пушене ще поскъпне по-слабо от цигарите"
  е не е точно така, в момента най-продавания тютюн /изключвам домашно приготвения/ е на Стара Загора 100гр- 8.90 вие си сметнете колко ще стане при положение, че само акциза от Нова година е 10лв за 100гр.

  Пресичането на контрабандата е все още в сверата на пожеланията което в комбинация с безпаричието ще доведе до 50% спад в продажбите на готови цигари. Леко повишение ще има от продажбите на тютюн защото все повече хора ще свиват цигари, но дори там ще се мине на нелегален тютюн.

  Очаквам в скоро време вместо домати хората да си засяват тютюн в задния двор.

  Always look on the bright side of life.
 4. 4 Профил на New Line
  *****
  Неутрално

  В Германия цигарите по автоматите поскъпнаха от октомври 2009 с 5%. Немското правителство иска да намали случаите на белодробен рак, което лечение струва на здравните каси милиарди от бюджета. Не заради друго

 5. 5 Профил на ОТВРАТ
  *****
  Неутрално

  Първо поздрави за нещактника от америка,и да го питам що не си седя там.Второ да го попитам как така бе аджиба не сбърка и не фана некое неработещо предприятие да го оправиш да го стегнеш да го изправиш на крака,АМИ СЕ РЪЦЕТЕ МУ В РАБОТЕЩИТЕ ДРУЖЕСТВА ТОЯ НЕЩАСТНИК.БОЙКО МАХАЙ ГО БЕ БАНКЕТ КЕ ТИ ПРААМ.

 6. 6 Профил на голяма отврат
  *****
  Неутрално

  До коментар [#4] от "New Line":На три хиляди евро заплата са цените там бе човек.Тука в ЛИХВАРИЯ,боклуците ни тласкат сами да си садим тютюна,сами да си свиваме цигарите.КАТО НИ ТЛАСНАТ ДА ПУШИМЕ МЕНТЕТА ПЪЛНИ С БОКЛУЦИ,ТОВА ЛИ ЩЕ ДА Е ГРИЖАТА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО ЗА ХОРАТА,НЕКОЙ ДА Е ЧУЛ ДА СЕ ДИГА АКЦИЗА ЗА ПУРИТЕ ДЕТО ПУШИ БОКО ТИКВАТА.

 7. 7 Профил на mancev
  *****
  Неутрално

  А някой от плюещите, да се е замислял да спре да пуши? В България предпочитаме да се оплакваме, вместо да си помогнем сами. За хората който плюят Симеон Дянков, няма какво да коментирам, нито са му на нивото, нито някога ще бъдат, тяхната линия на живота е ракията и цигарите... това е.

 8. 8 Профил на Крез
  *****
  Неутрално

  До №7 то да бяха само цигарите ура да вика човек ,ама то какво ли не се вдига то ток,парно,горива,вода, все монополни
  услуги ох искам и аз да съм монополист в БГ -по-сладък бизнес няма.

 9. 9 Профил на бивш пушач
  *****
  Неутрално

  Като се грижат толкова за здравето на хората,да ги обявят за наркотик и да ги забранят.Или да ги увеличат заведнъж на 10лв.Само че докато станат 10лв.,бавно ще варят жабата за да не се усети.Искат пари да събират от 10лв-9лв акциз.С фалшив бандерол 9лв. печалба отгоре.

 10. 10 Профил на Capricorn
  *****
  Неутрално

  до Но7 ... нека всеки да си гледа собствените пороци и си плаче за/от тях! Вярно е, много от хората тук във форума са с по-добро и качествено образование, а и нивото им е по-високо, най-малко от етична гледна точка. А мнението ми за МВФ и СБ ... е, че където са пипнали след това хората реват поне едно поколение ... светъл пример е БГ - следователно сами да си правим изводи за Дянков.

 11. 11 Профил на Атлантик
  Атлантик
  Рейтинг: 434 Неутрално

  За цигари изобщо не искам да чувам.
  Който иска да се трови, да си се трови, ако ще да сади тутун измежду мушкатото на прозореца...Но дотам...Хич не ми трябват разни смрадливи пушачи по улици, учреждения и изобщо - обществени места. Целият нормален свят ограничава и намалява тютюнопушенето, как па веднъж не прихванахме нещо добро от там бе, мааму стара.

  "Ако имаме милост към себе си и състрадание към другите, можем да минем и без щастие в тоя живот". /Калин Терзийски/
 12. 12 Профил на Фин
  *****
  Весело

  Айде и аз да ви зарадвам. Днес във Финландия, скоро и в по-западнали държави http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/8458347.stm

 13. 13 Профил на пушач
  *****
  Неутрално

  Пушещите по правило са по самостоятелни.Те вземат решение,което страхливият или меката китка няма никога да приеме-да пуши ако това е опасно.Това вече е част от самостоятелността ,от независимостта на индивида-излизаш от контрол.И това вече е опасно за всички властимащи и те казват ;ВИЕ НЕ СТЕ НИ НЕОБХОДИМИ,ШОМ НЕ ПРИЕМАТА ПОЛИТИЧЕСКАТА КОКРЕТНОСТ,НЯМА ДА СЕ СЪГЛАСИТЕ И С ВСИЧКО ОСТАНАЛО.А ПОЛИТИЧЕСКАТА КОРЕКТНОСТ ЗАПОЧВА И С ПУШЕНЕТО.

 14. 14 Профил на .
  *****
  Неутрално

  Триста хилади семейства ще бъдат размазани финансово ,заради болните амбиции на някакво недоразумение наричащо себе си топ финансист, топ садист е това е тоя изрод.Поне да беше влядзъл някой друг лев повече в хадната,да ама не,ЗАЛИВА НИ ИНФОРМАЦИЯТА ЗА НАМАЛЕНИ ПРИХОДИ В ХАЗНАТА,на база акциза за цигарите.Само мога да си мисля какъв содом и гомор ще е в държавата след поредното изродско дигане на акцизите.

 15. 15 Профил на йое
  *****
  Неутрално

  До коментар [#13] от "пушач":

  Не го приемай погрешно - и аз съм пушач - но зарежи такава "самостоятелност" и "смелост". Милион пъти по-добре въобще да не свиква човек. Уви, някъде бях чел, че никотинът е по-пристрастяващ и от хероина.

 16. 16 Профил на Валя
  *****
  Неутрално

  "Пушещите по правило са по самостоятелни"

  -Наполеон,Хитлер,Чингс хан ............ не са били пушачи ,а не е било познат този вид спорт по Европа ,до 16-17 век и не ли имало решитетелност по Европа ,я колко войни е имало !

 17. 17 Профил на Атлантик
  Атлантик
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#13] от "пушач":

  Колега, голяма мисъл си изказал, колко цигари изпуши наведнъж, че да стигнеш решително и самостоятелно да подобна уникална глупост?
  Хайде сега насочи решителността и самостоятелността си в посока отказване от цигарите и ще видиш колко добре ще се почувстват тялото ти и портфейлът ти..
  Пушачите имат ПОРОК, чиито продукт - цигарен дим - налагат и на останалите. Точка.
  Аз например обичам да слушам силна музика, ама много силна...Обаче ако инсталирам една дузина свръх мощни тонколони на Петте кьошета, защото искам и там да си слушам моята силна музика, каква би била реакцията на останалите?
  Всеки пушач, съзнаващ, че с навика си вреди и на околните и съобразяващ се с тях, заслужава уважение..Тези, които се правят на слепи за този факт, са просто бетонни глави - натурален балкански продукт!

  "Ако имаме милост към себе си и състрадание към другите, можем да минем и без щастие в тоя живот". /Калин Терзийски/
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK