Луик льо Пишу, изпълнителен директор на "БНП Париба Лични финанси": Преразгледахме критериите си за отпускане на кредити

Луик льо Пишу, изпълнителен директор на "БНП Париба Лични финанси"

© Дневник

Луик льо Пишу, изпълнителен директор на "БНП Париба Лични финанси"
- Клиентите обмислят по-дълго време дали да вземат кредит


- Не очакваме големи промени в лихвите през следващите месеци


- Управлението на риска е голямо предизвикателство- Клиентите обмислят по-дълго време дали да вземат кредит


- Не очакваме големи промени в лихвите през следващите месеци


- Управлението на риска е голямо предизвикателствоКак се отрази кризата на небанковото финансиране през 2009 г.?
- През 2009 г. пазарът беше доста нестабилен, защото потреблението намаля значително. Това естествено оказа влияние и върху нашия бизнес и върху обемите, които реализираме. Всички участници на пазара взеха мерки за адаптиране към и реагиране на кризата – например всички станаха малко по-селективни в начина, по който одобряват кредитите. Така че през 2009 г. конкуренцията беше доста ожесточена. Освен това през 2009 г. пазарът на предлагането на кредити се насочи повече към специализираните дружества и небанковите финансови институции и беше малко по-слабо фокусиран върху банките.


Как се отрази намаляването на потреблението върху търсенето на небанкови кредити от страна на клиентите?
- Първият ефект от по-малкото потребление очевидно е по-малко стоки за купуване и съответно по-малко молби за кредит. Същевременно наблюдаваме, че някои клиенти са по-внимателни по отношение на това дали да вземат кредит и обмислят много по-дълго това решение, тъй като времената са по-несигурни.


Промени ли се равнището на молбите за кредити, които одобрявате?
- Забелязахме значителен спад през 2009 г. в сравнение с 2008 г. в резултат на намалялото потребление и на по-малкия брой молби. Влияние оказа и фактът, че както и нашите конкуренти, взехме мерки да сме по-стриктни при одобрението на клиентите. Клиентите също са по-внимателни, преди да кандидатстват.


Заплаха ли е значителното увеличаване на просрочените кредити за стабилността на пазара?
- Равнището на просрочените заеми се увеличи навсякъде и това не е изненада. Бих казал, че това вече доведе до някои последствия, тъй като всички финансови институции трябваше да вземат мерки, за да посрещнат ситуацията. Както казах, преразгледахме критериите си за отпускане на кредити, но освен това преразгледахме и условията си за заделяне на провизии.


Смятаме, че сме предприели подходящите действия, за да сме сигурни, че сме се справили с този проблем за в бъдеще. Така че сме уверени по отношение на равнището на провизии и по отношение на качеството на бизнеса, който правим в момента, което ще даде резултат и в бъдеще.


Взимате ли мерки, с които да помогнете на клиентите си да преодолеят тези трудни времена?
- През 2009 г. увеличихме ресурсите и времето, което посвещаваме на събиране на вземанията, защото това е основен двигател на печалбата ни. Направихме доста, за да осигурим повече ресурси, да подобрим ефективността си и това даде резултат. Същевременно разработихме и специфични инструменти, които да ни позволят да вземем под внимание състоянието на клиентите и заедно с тях да открием разумни решения.


Предоставените дългове трябва да се връщат и нашата работа е да получим тези плащания - ние я вършим, като се опитваме да намерим решения съвместно с клиентите, така че да ги накараме да изплатят задълженията си, като същевременно останат в добро финансово състояние.


Очаквате ли просрочените заеми да продължат да се увеличават и през 2010 г.?
- Много ми е трудно да направя такава прогноза за пазара, защото това зависи най-напред от развитието на икономическата ситуация, а е трудно да се предскаже кога ще видим първите сигнали за възстановяване в България. Освен това е трудно да се знае как са се справили пазарът и всички останали компании. Разбира се, ако възстановяването на икономиката на страната се случи по-рано от очакваното, ще има и по-добри резултати. Но ние сме спокойни за портфолиото си, а това е важно.


Увеличи ли се цената на заемите заради кризата и по-високия риск?
- Имахме някои корекции в цените – някои нагоре, други надолу, но като цяло не се промени много и не очакваме големи промени в следващите месеци.


Кои ще са основните предизвикателства през 2010 г.?
- Първите сигнали за някаква промяна и началото на възстановяването ще дойдат от потреблението и ние го наблюдаваме много внимателно, тъй като това е важен критерий за нас, който ни позволява да разберем как се развива пазарът. Основните предизвикателства за пазара и за компанията все още остават управлението на риска, ефективността при събирането на вземанията и грижата за клиентите. За компаниите е очевидно, че в тези времена на криза трябва да контролираме по-добре начините за събиране на средствата, да сме по-ефективни, но не трябва да забравяме и клиентите, защото всички преживяваме трудности.


Наскоро "БНП Париба Лични финанси" започна предлагането на застраховка съвместно с "Кардиф" - означава ли това, че компанията смята да разшири дейността си или пък да измести фокуса си?
- Това е един допълнителен продукт, който предлагаме, но не става въпрос за смяна на стратегията. Още от основаването на компанията освен заеми предлагаме и допълнителни продукти и застраховки, защото това дава добавена стойност за клиентите. Особено в тези времена на криза предлагането на клиентите на застраховка, която им позволява да подсигурят плащането на вноските по кредита си в случай на заболяване или безработица, е нещо много ценно. През 2009 г. поставихме по-голям акцент върху продажбата на този продукт заедно с традиционния ни основен бизнес. Тази застраховка е допълнителна част от стратегията ни да предлагаме по-широка гама продукти, но потребителските заеми са и си остават основният ни бизнес.


Интересуват ли се клиентите от закупуването на такъв тип застрахователни продукти?
- Да. Но все пак трябва да обясняваме и каква е ползата и добавената стойност. Затова, както казах, отдаваме повече внимание на това, обучаваме служителите си да могат да обяснят ясно на клиентите защо е важно да си купят подобен продукт и какви са ползите от това. Наблюдаваме увеличение на степента на проникване на този продукт, което е ясно доказателство, че има интерес от страна на клиентите.


Докъде стигнахте с техническата подготовка за включване в Централния кредитен регистър към БНБ?
- Проектът е стартиран и имаме екип, който работи по него, идентифицирали сме различните дейности и стъпки – технически, юридически и т.н., които трябва да бъдат извършени. Освен това работим в тясна връзка със специализирания екип на БНБ, който управлява регистъра. Така че проектът е в ход и очакваме да бъде завършен колкото се може по-скоро, но това не зависи 100% от нас.


Ще доведе ли разширяването на регистъра и по-добрият достъп до информация до намаляване на лихвите по кредитите?
- Първото преимущество е прозрачността за пазара и това ще е от полза за всеки – и за банките, и за небанковите компании, а също и за клиентите. Освен това ще помогне на пазара, защото клиентите ще знаят, че ако не плащат коректно, ще бъдат регистрирани като неизрядни в базата данни, а това би могло да затрудни живота им в бъдеще, когато искат да изтеглят нов кредит. Този тип система ще помогне и на клиентите да са по-внимателни по отношение на начина, по който изплащат задълженията си.

Коментари (11)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Най-добре
  *****
  Неутрално

  всеки кредитополучател внася гаранция в размер на кредита който получава.

 2. 2 Профил на bravo
  *****
  Неутрално

  хубаво и балансирано интервю...

 3. 3 Профил на bravo
  *****
  Неутрално

  хубаво и балансирано интервю...

 4. 4 Профил на пирата
  *****
  Весело

  Тази статия ми прилича че г-н Луик льо Пишу сам си писал въпросите и ги предложил нА г-ца Иванова !

 5. 5 Профил на ембо
  *****
  Неутрално

  ако искате да вземете 1000 и да върнете 2000 , взимайте смело

 6. 6 Профил на ембо
  *****
  Неутрално

  ако искате да вземете 1000 и да върнете 2000 , взимайте смело

 7. 7 Профил на някой
  *****
  Неутрално

  Г-н Луик льо Пишу, както и преобладаващият брой специалисти, са изкусни хора: умеят да представят следствията като причини. Ето: - "Първите сигнали за някаква промяна и началото на възстановяването ще дойдат от потреблението и ние го наблюдаваме много внимателно." Така излиза, че потреблението е причината за промяна. А не зависи ли потреблението от ЗАЕТОСТТА, НИВОТО НА ЗАПЛАЩАНЕ, ДОСТЪПНОСТТА И ЦЕНАТА НА КРЕДИТИТЕ!? Кое е коренът - кое - клонът. Кои са правилните зависимости?

 8. 8 Профил на Изумен
  *****
  Любопитно

  г-н Пишу, не е ли малко смешно да коментирате пазара на кредити от небанкови финансови институции при положение, че Вашата компания е най-губещата небанкова финансова институция за последните няколко години? Справката в официалните финансови отчети на компанията Ви показва загуба от близо 30 милиона лева, за последните две години, за които има данни(2007, 2008) а тогава нямаше криза...

 9. 9 Профил на Анонимно
  *****
  Неутрално

  Френската банкова група БНП Париба е увеличила с 93% печалбата си през изминалата година, показва отчетът на дружеството. Компанията декларира 5.83 млрд. евро чиста печалба за периода.

  Значително се подобрява годишният оборот от инвестиционно и корпоративно банкиране. Приходите от тази дейност скачат с над 100% до над 12 млрд. долара. Общите приходи на БНП Париба за годината са 40.2 млрд. евро. Спрямо 2008 г. това е ръст в оборота от 47%. Оперативните разходи също се увеличават - с 27% до 23.3 млрд. евро.

  Централна и Източна Европа се очертава като част от стратегията за развитие на банката през тази година, посочват в отчета от компанията. Освен това банката планира да раздаде по 1.5 евро дивидент на акционерите си. Миналата година БНП Париба успя да върне държавната помощ, която получи от правителството, за да подсили капиталвите си позиции.

  БНП Париба Лични Финанси е част от групата на БНП ако не знаете научете го и тогава пишете.Мисля че точно БНП Париба като една от най-големите компаний за кредитиране трябва да дава коментари!

 10. 10 Профил на ???
  *****
  Неутрално

  Анонимен, какво общо има това с резултата на фирмата управлявана от г-н Пишу? За 2009 той(резултата) отново ще е в милиони и отново пред милионите ще има знак минус. Може би щом познаваш толкова добре финансовите резултати на групата БНП, ще ни предоставиш и резултата на БНППЛФ за 2009. Колко ли ще стане сумата за 2007-2009?

 11. 11 Профил на анонимно
  *****
  Неутрално

  не ме занимавайте изобщо, с тях, ако се забавиш ти вадят душата, идиотщина, никакво разбиране към клиента, направо ще те подлудят, хората нямат какво да ядат, те си звънят и заплашват, мошеници

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK