Световната банка: Икономическото възстановяване ще се забави

Световната банка: Икономическото възстановяване ще се забави

© ShutterstockИкономическото възстановяване ще се забави по-късно тази година в резултат на прекратяването на икономическите стимули. Това посочва Световната банка в последния си доклад, озаглавен "Глобални икономически перспективи за 2010 година".


Ключовите пречки пред растежа са нестабилните финансови пазари и търсенето в частния сектор, което е застой заради високата безработица, се отбелязва в доклада.


Макар че най-лошото от кризата да е свършило, възстановяването на световната икономика е доста крехко. Като страничен ефект от кризата световните финанси ще се променят, както и ще окаже влияние върху възстановяването в следващите десет години.
"Въпреки че икономиката ще се върне към растеж, редица страни и отделни хора ще продължат да усещат тежестта от кризата през следващите години", заяви Джъстин Лин, водещ икономист в Световната банка.


От Световната банка прогнозират ръст на глобалната икономика с 2.7% през 2010 г. Очаква се световният БВП да се увеличи с 3.2% през 2011 г. Най-висок икономически ръст се очаква да регистрира Китай - 9% през 2010 г.


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg и утре във в. "Дневник"


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK