Икономиката на Китай е нараснала с 10.7%

Китайската икономика започва да прегрява, притеснени са анализаторите.

Китайската икономика започва да прегрява, притеснени са анализаторите.Икономиката на Китай е нараснала с 10.7% през последното тримесечие на 2009 г. спрямо година по-рано, съобщи Financial Times. За цялата година растежът на БВП е 8.7% - далеч над поставената правителствена цел от 8%.


Силният растеж обаче е съпроводен с висока инфлация, което увеличава притесненията, че Пекин ще предприеме още рестриктивни мерки срещу прегряване на икономиката. Потребителските цени са се повишили с 1.9% през декември на годишна база спрямо 0.6% през ноември. Преди това девет месеца китайската икономика беше в дефлация. Производствените цени пък са скочили с 1.9% през декември спрямо спад от 2.1% месец по-рано.


Преди няколко дни китайското правителство "помоли" няколко банки да ограничат ръста на кредитирането си. Сега опасенията на пазарите са, че в скоро време централната банка може да започне и да повишава лихвите, за да охлади бума в икономиката. Причината за молбата беше обемът на отпуснатите кредити в страната - само за първите седмици на годината те бяха за 161 млрд. долара.


"Силният растеж и високата инфлация са неприятен резултат и само увеличава страховете за затягане на монетарната политика", коментира Бен Симфендорфер, икономист в Royal Bank of Scotland. "Цените на стоките и услугите растат по-бързо от доходите, което ще притесни Пекин", допълва той.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK