Ски туризмът залага на Балканите

Сезонът се очаква да завърши на минус, Банско търпи търпи сериозни загуби от гръцката блокада

Ски туризмът залага на Балканите

© Юлия Лазарова
"Спадът от основните пазари е огромен и макар че има ръст от съседните държави, той няма как да го компенсира"
Светла Атанасова, управител на хотел "Самоков" в Боровец 


"Това ще бъде най-тежкият сезон за последните три години, колегите са много уплашени"
Илиана Щерева, собственик на хотел "Вила рока" в Банско

Броят на гостите от съседните държави ще бъде ключов фактор за резултатите на зимния туристически сезон. Това сочат оценките на хотелиери и туроператори, които работят за втора поредна година в условията на глобална икономическа криза. Отпадането на визите за македонци и сърби, все по-активното присъствие на гръцките туристи и първите наченки на по-засилен интерес от румънския пазар - това според бранша са възможностите за по-добри резултати през сезона.


Въпреки това обаче преобладаващата част от прогнозите са, че сезонът ще завърши на минус, макар и малко преди началото му да имаше някои позитивни сигнали. Пред най-сериозно изпитание в момента са изправени хотелиерите в Банско, които търпят допълнително загуби от фермерската блокада на гръцката граница.
Традиционните пазари - недостатъчни


Въпреки че малко преди началото на активния зимен сезон повечето туроператори заявиха, че целта им е да повторят миналогодишната си програма, хотелиерите бяха притеснени за заетостта на базите си. По информация от летищата в София и Пловдив при пълни капацитети на чартърите големите туроператори трябва да доведат около 65 хил. туристи. "На руския пазар ще има известно намаление, но то няма да бъде значително", съобщи пред "Дневник" президентът на "Алма тур" Любомир Панковски.


За малък спад на английския пазар съобщи и представителят на ТУИ за България Валентин Йосифов. "Сезонът вече е почти продаден, но на по-ниски цени и основно за сметка на туроператорите", каза Севда Иванова от туроператора "Томас Кук", който работи предимно на английския пазар. По нейна информация голямата част от туристическия поток се е насочил към Боровец.


Хотелиерите в курортите обаче съобщават, че броят на англичаните и руснаците не е достатъчен, за да се запълнят базите. "Далеч преди началото на сезона знаехме, че ще има спад на английския пазар заради символичния брой чартъри до летището в Пловдив", съобщиха от холдинга "Виктория груп", който е собственик на хотел "Пампорово" в едноименния курорт.


Според представителите на фирмата именно заради това се е наложило да се търсят алтернативни пазари като съседните страни, Русия и Израел. "Сезонът върви трудно, защото няма английски туристи, има хотели, които не отвориха", съобщи и търговският директор на "Шарлопов хотелс" Сийка Кацарова. Компанията е собственик на грандхотел "Мургавец" в курорта.


Пампорово и Банско очакват по-малко гости

Очакванията на хотелиерите в Пампорово са сезонът да завърши на минус. "Спадът спрямо зима 2008/2009 г. ще бъде около 10%", съобщиха от "Виктория груп".


Подобно е и положението в Банско, където през тази година се очаква да бъдат посрещнати по-малко туристи от Великобритания и Русия. "Записванията от Русия намаляват, а освен това се правят и при много по-ниски цени", коментира пред "Дневник" собственикът на хотел "Вила Рока" Илиана Щерева. Според нея през тази година около 70% от туристите идват от Гърция. "Сега имаме много сериозен проблем с блокадата на границата, гръцките ни партньори отменят резервации дори за февруари", каза още тя.


Мнението се подкрепи и от съюза на туристическата индустрия в Банско. Според председателя на сдружението Янка Рахова проблемът е много сериозен, тъй като най-голямата група туристи в курорта през този сезон е от Гърция. "Надявахме се сега да дойдат много туристи оттам заради започващата в събота европейска купа по ски", каза още Рахова. По данни на общината откакто е започнала стачката на гръцките фермери в Банско има с 3 хил. по-малко туристи, а загубите са за около 200 хил. евро.


По данни на хотелиерите в Банско има раздвижване на македонския и сръбския пазар след отпадането на визите, но все още туристите оттам са сравнително малко. "Като цяло това ще бъде най-тежкият сезон за последните три години, колегите са много уплашени", коментира Илиана Щерева.
В Боровец хотелиерите също не са обнадеждени.


"Спадът от основните пазари е огромен и макар че има ръст от съседните държави, той няма как да го компенсира", съобщи управителят на хотел "Самоков" Светла Атанасова. От веригата "Феста хотели", които през тази година отвориха първите си два обекта в Боровец "Феста Чамкория" и "Феста уинтър палас", също съобщиха за спад на английския и руския пазар. "Хегемонията на масовия английски турист в ски курортите отмина", смятат от компанията, допълвайки, че ще продължи тенденцията за привличане на български туристи и такива от съседните държави.Очаквания


65 хил. туристи трябва да кацнат на летищата в София и Пловдив


10% спад на гостите в Пампорово


70% от туристите в Банско са гърци


Загубите от гръцката блокада в Банско са около 200 хил. евро

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK