КРС глоби "Глобул" и "Мобилтел" заради високите цени на разговорите

КРС глоби "Глобул" и "Мобилтел" заради високите цени на разговорите

© ShutterstockКомисията за регулиране на съобщенията (КРС) санкционира "Космо България Мобайл" ЕАД ("Глобул") и "Мобилтел" ЕАД ("Мобилтел"), тъй като операторите не са въвели предвидените от 1 януари намаления на цените на разговорите, съобщава "Фокус". Комисията постанови глоби в размер на 5000 лв. седмично на компаниите. На лицата, представляващи операторите е наложена глоба в размер на 500 лв. седмично.


През март 2009 г. КРС определе ценови ограничения на трите български мобилни оператора "Виваком", "Глобул" и "Мобилтел", изразяващи се в задължение за поетапно намаляване на цените за терминиране (при свързване между мобилните оператори) на разговорите в техните мрежи по график, определен от регулатора. Считано от 1 ануари 2010 г. цените за терминиране в мрежите на операторите следва да бъдат 20.5 стотинки (силен трафик) и 15 стотинки в слаб трафик.


"Глобул" и "Мобилтел" не представиха на регулатора подписани анекси към договорите за взаимно свързване, удостоверяващи прилагането на ценовите ограничения, включително и след изпратените от КРС покани за доброволно изпълнение. Регулаторът установи, че окончателното подписване на анексите от страните по съответните договори е препятствано от двата оператора, тъй като въвеждат допълнителни клаузи, които не са обективно необходими за реализация на взаимното свързване между мрежите.
Българските мобилни оператори поддържат най-високите цени на едро на разговори в техните мрежи, което създаваше условия за ограничаване на конкуренцията в сектора и увреждаше интересите на потребителите, посочват от регулатора.


В края на миналата година премиерът Бойко Борисов проведе среща с участието на тримата мобилни оператори и председателя на КРС, в рамките на която бяха обсъдени проблемите в телекомуникационния сектор, а операторите поеха ангажимент да спазват графика за поетапно намаляване на цените за терминиране на трафик в мобилни и фиксирани мрежи.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK