Еврозоната застава срещу най-голямото си изпитание

Усилията на България за влизане в чакалнята ще зависят от решението на казуса "Гърция"

Еврозоната застава срещу най-голямото си изпитание


Амбициите на България да влезе в чакалнята на еврозоната още през първата половина на 2010 г. са застрашени от най-сериозното сътресение, която изживява валутният съюз от създаването му досега. Еврозоната, в която влизат 16 държави от ЕС, е на път да се разцепи на две скорости заради държави като Гърция, Ирландия и Испания. Те са обвинявани, че години наред икономиките им са се крепили изключително на евтини кредити и сега са затиснати от растяща планина от външен дълг и внушителни бюджетни дефицити.


Зачестиха притеснения дори за оцеляването на еврозоната в сегашния й вид, а инвеститорите започнаха да бягат от еврото заради големия политически риск, идващ от т.нар. периферни държави, използващи евро. Европейската комисия препоръчва на страни като Гърция не просто смели антикризисни планове, но и фундаментално преподреждане на икономиките им. Брюксел отправя и предупреждение, че при продължаваща загуба на производителност и конкурентоспособност европейците ще трябва да свикват с по-малки заплати, съответстващи на резултатите, а не на щедрата, но неустойчива социална политика на държавата.


Разликата в конкурентоспособността на страните членки и възникващите от това дисбаланси "дават повод за най-сериозна загриженост за еврозоната", се казва в доклад на дирекция "Икономика и финанси" в ЕК до финансовите министри на съюза, цитиран от германското сп. "Шпигел". В него експертите визират Испания, Гърция и Ирландия. Критиките към тези държави засилиха опасенията на кандидатките за еврозоната в Централна и Източна Европа, че още повече ще се затегне режимът за приемане във валутния съюз.
Затова Полша ще поиска ясни гаранции, че вратата на еврозоната ще остане отворена. Страната ще настоява тези уверения да бъдат включени в плана "Европа 2020" за икономическата политика на ЕС през следващите 10 години.


Подобни опасения за ефекта от трудностите на Гърция върху българската кандидатура за т.нар. чакалня за еврозоната (ERM ІІ) изказаха премиерът Бойко Борисов и финансовият министър Симеон Дянков.


"Ако проблемът с Гърция и възможните последици от него не бъдат разумно овладени, европейският валутен съюз може да се разпадне или да се превърне в инфлационна общност", предупреди главният икономист на Дойче банк Томас Майер в интервю за в. "Ди велт" в петък. Според него ситуацията в момента е по-сериозна, отколкото когато и да било в първите 10 години след въвеждането на еврото, а гръцкият случай ще играе ключова роля за бъдещото развитие.


Същественият проблем според главния икономист на Дойче банк е, че "в Европа нямаме никаква подходяща институция за преодоляване на кризите". Пактът за стабилност и растеж не предвижда вариант, в който една членка предоставя фалшиви данни и не се подчинява на предупрежденията, изтъква Майер, песимистично заключавайки, че няма лесно решение за гръцкия проблем. "Нито Европейската централна банка, нито Европейската комисия, нито пък някой друг в ЕС може да принуди гърците в замяна на помощ да проведат необходимите реформи. Без обвързващи задължения и другите проблемни държави ще кажат:  защо ние трябва да затягаме по-силно коланите, когато гърците и така ще бъдат спасени?"


Управителят на Европейската централна банка Жан-Клод Трише предупреди в интервю за германското сп. "Фокус", че повече никой в еврозоната няма да допусне страна като Гърция, която системно е фалшифицирала бюджетната си статистика.


Експертите виждат различни варианти за решаване на проблема. Томас Майер предлага спешно сформиране на Европейски валутен фонд с широки правомощия. Според специалистите на Европейската комисия изходът е в спешни реформи в самите държави. Те препоръчват на страните с дефицит стратегията, с която Германия през миналите години се освободи от слабия си икономически ръст.


Освен това чиновниците от Брюксел призовават към бързина. Колкото по-късно страните приложат мерките, толкова по-високо ще скочат социалните разходи. От гледище на комисията евространите нямат никакъв избор: "Корекциите са от жизненоважно значение за дългосрочното функциониране на валутния съюз."  

Коментари (54)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на жорко софия
  *****
  Неутрално

  Дано ни приемат възможно най-скоро .....

 2. 2 Профил на бг-коми
  *****
  Неутрално

  Не щеме ние евро и доллари !!! Най-добре да въведен рублата, тогава ще цъфнем !

 3. 3 Профил на h
  *****
  Неутрално

  Задължение на всяка страна членка е да влезе в евро-зоната. Т.е., ни е ще влезем. Скоро или не, няма особено голямо значение. По-важно е да се отърсим от мненията, че като сме в евро-зоната нещо особено ще се промени. Липсата на предприемаческа инициатива, лошото образование, липсата на добра среда за бизнес е огромната трагедия, която ни държи бедни и неразвити.

 4. 4 Профил на бай Петко
  *****
  Неутрално

  Нещо ЕС започва да се пропуква, скоро ще се разпадне на съставните си части, по-добре да се преориентираме докато е време и да си отворим АЕЦ-а и другите заводи, които европейците ни затвориха, за да могат да си продават боклуците тук !!!

 5. 5 Профил на бай Петко
  *****
  Неутрално

  И разбира се да си направим енергийните проекти, от които ще получаваме свежи пари и енергоносители без да си мърдаме пръста, но първо ще трябва да изгоним мутрата от МС !!!

 6. 6 Профил на uups
  *****
  Неутрално

  положението ще се затяга, някой трябва да изяде дървото ... кой ?

 7. 7 Профил на .
  *****
  Неутрално
 8. 8 Профил на .
  *****
  Неутрално

  гърците са най-мързеливия народ и най- жалкия. бледен помен от славно минало през елинизма. всяка велика сила залязва . Египет , Вавилон, Асирия , Г'ърция, Рим , хабсбурги , франция, , прусия , СССР , САЩ , (ЕС) - вси4ки имат граници на виреене и упадък . Цикли4носта в историята е неминуем факт

 9. 9 Профил на баба Петка
  *****
  Неутрално

  До коментар [#4] от "бай Петко":

  Руски лайноблизец

 10. 10 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 884 Весело

  Може лесно да се проследи как се достигна до тези дефицити и дългове като се види как популизма се беше настанил трайно в политиката!
  Разбира се, разни субекти като бай Петко, които немогат да си вържат обувките без чужда помощ, но леят акъл на килограм ще станат основни политолози и икономисти! Всъщност ЕС се пука точно от главочи като него...

 11. 11 Профил на Мимоходом
  *****
  Неутрално

  То и в Библията е написано, че този съюз ще се разпадне, каквито и изходи за спасение да се прилагат!
  Само, че няма кой да чете "Даниил" и "Откровение на Йоана"...
  Самозабравилото се човечество тотално е отхвърлило, че Бог е този, който определя времена и закони, та дори и съюзи!...Гответе се за големи събития в грандиозен мащаб, но преди това прегледайте битието си, заклеясало от непростени грехове и се молете за спасението си...Нямате много време!

 12. 12 Профил на Експерта
  *****
  Неутрално

  Започнаха платените статии, с които се опитват да ни втълпят, че влизането в еврозоната ще бъде трудно.
  Да .... но всеки студент във втори курс ще Ви каже, че това е НЕВЪЗМОЖНО на този етап. Жалко е, че ни пързалят отново с политически обещания.

 13. 13 Профил на има значка кой
  *****
  Неутрално

  Щом сме казали "а", ще кажем и "б". Само че трябва да я караме малко по-спокойно. Няма защо да се натискаме за еврозоната, като знаем по какъв начин натъкмихме бюджетния дефицит за 2009 година. Ако някой си мисли, че със стъкмистики вече ще пързаляме ЕС, много се лъже. Да не стане пак като случая Желева. Само че докато отстраняването на Желева (въпреки, че я убедиха да се "самооткаже" може да се счита на футболен език за жълта картон, ако в ЕС научат как се наглася бюджетен дефицит, направо ще ни покажат червения картон. Знае ли премиерът условията, при които една държава, член на ЕС става и за еврозоната? Ако не знае, да попита! та затова ПОВТАРЯМ , че от голямо значение е КОЙ Е ПРЕМИЕР. Не е важно само да имаш мускули!

 14. 14 Профил на WOI
  WOI
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  Ироничното е, че след близо 13 години валутен борд България по повечето показатели (държавен дълг, бюджетен дефицит, валутна стабилност) е далеч по-подготвена за еврозоната от повечето страни в региона, но поради пословичните ненадеждност и безотговорност на българските власти, това може и да не бъде отчетено.

  Съгласен съм с [#3] относно лошото образование и среда за бизнес. Данъците може и 5% да ги направят, но ако няма подготвени кадри, адекватна инфраструктура, действащи институции (вкл. съд) и ефективни ограничения на бюрократичния произвол, файда няма да има.

  “Better racy and sexy than racist and sexist!”
 15. 15 Профил на Бай ви Ганя
  *****
  Любопитно

  Ех, че харно ми стаа на душата. Гърците вън от ЕС, пък ние вътре. Щом има регламент - да се спзва. Но това е реваншизъм - няма смисъл. Тогиз, ако искат хем агнето да е цяло, хем вълкът сит тогиз ако ще спасяват Гърция - да изкупят примерно земеделска земя срещу заем. Тогава българия може да си изкупи Западна Тракия срещу определена сума разсрочена в бъдещето. Или това е пак реваншизъм. Това е патриотизъм. Горното е образно - може да го доразработите в съвременен вариант г-н Пплевнелиев

 16. 16 Профил на ..
  *****
  Неутрално

  До коментар [#8] от ".":

  Съвременният Гърчор няма нищо общо с Елините от Древността, даже и с Византийците.
  Единственото общо е езикът.
  Това го споделят и самите Гърчори и са съгласни
  с това.

  Съвременният Гърчор е една жалка и лукава пасмина
  плод на кръвосмешаване с македонци, траки, римски роби
  от Сирия, Египет и Арабистан, Турчор, Власи, Арнаути
  и накрая 20% Славяни, които малко са допринесли
  за подобряване на расата им, като са ги направили
  по-малко кафяво-мургави, сиреч са ги малко
  де-Циганизирали.

  Та много от тях не чакайте, освен да Ви излъжат
  ако могат - на това са много силни.

  Преди доста години по времето на Бая Тошо,
  един полу-чифут ми спретна
  кален номер и ме завлече с пари, които си бяха
  доста за времето. Въоръжих се с търпение и гръцко
  лукавство и когато падна сгоден случай, разиграх
  Византийски гамбит е Гръцки ендшпил, та успях да си
  върна парите, което го направи смешен пред очите
  на жена му.

  Братя Българи, бдете !!
  Бъдете много внимателни с Византийските трикове
  Гърчорът има единствена цел да Ви ограби, за
  съвместен бизнес и дума да не става,
  Примери много...

  Бог да пази България !!!!

 17. 17 Профил на Black Hawk
  *****
  Неутрално

  ЕС се пързаля по тънък лед. Не е единна федерална държава, пък има обща валута (поне една голяма част от страните). Или бързо-бързо трябва да стане федерация (може и по-хлабава от САЩ), което изглежда невероятно, или общата валута ще остане само за няколко дисциплинирани нации.

 18. 18 Профил на Master of Puppets
  Master of Puppets
  Рейтинг: 1127 Весело

  бай Петко - точно тъй, трябва да излезем от ЕС и да върнем Виденофф за министър-председател

  "Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams"
 19. 19 Профил на hah
  *****
  Весело

  Гърция катурна евроколата... Купувайте йоани

 20. 20 Профил на European Union
  *****
  Неутрално
 21. 21 Профил на Миндо
  *****
  Неутрално

  Където сме участвали винаги е било провал и катастрофа. Явно и този път историята ще остане вярна на себе си!

 22. 22 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Само за всичките изтрещели комундета чакащи загниването на каптализъма, си струва да се ввъеде еврото.

  The biggest risk in life is not taking one.
 23. 23 Профил на онзи
  *****
  Неутрално

  До коментар [#4] от "бай Петко":
  Бай Петко,защо идиотничиш бе,човек.Никой не е идвал насила да ти затваря заводите и предприятията.Това,че сънародниците ни,алчно си натъпкаха гушите,без да им дреме за род и родина,едва ли някой друг ни е виновен.Иначе става малко,"кой ми сра в гащите".Я си признай ти каква кола караш,предполагам западен "боклук"някакъв?Сигуро и телевизора ти е соц. а не западен?Аман от такива като теб.Хващай се да бачкаш,не търси кой ти е виновен!

 24. 24 Профил на Анонимен
  *****
  Неутрално

  http://yphalachev.blogspot.com/2010/01/blog-post_2941.html
  Лидерите на Европейския съюз се събират на 11 февруари на извънредна среща за икономическите проблеми и специално на дълговата криза на Гърция и растящите бюджетни дефицити на редица страни членки.Гърция дължи на своите кредитори около 360 млрд. долара към края на юли 2009. Това означава, че изпадането на страната в несъстоятелност ще има тежки последици за еврозоната, но щетите биха били много по-големи, ако Гърция бъде спасена от своите европейски партньори.
  Това, че задълженията на държавите в еврозоната са деноминирани в една и съща валута, не означава, че те са гарантирани от един и същ кредитор . Гърция е поддържала стандарт извън своите възможности в продължение на години и не може да се очаква ЕС да плаща сметката. Колкото и невероятно да звучи за държавите в еврозоната,Брюксел няма никакви механизми за поддръжка и въздействие в момент на извънредни финансови обстоятелства.

 25. 25 Профил на баба
  *****
  Неутрално

  Всички знаете,че т.нар.елини бяха лансирани от европейците по времето на изгонването на Хамериканците от ЕКонтинента,и Рашъните също-те още не могат да си берат маслините сами(или ги мързи както винаги).Туриха ги бараж за вход откъм Балканите!И ще си ги поддържат.А че са такива-такива са си.А пък че и тука "всичките са маскари"(А.К.)-кураж!!!!

 26. 26 Профил на Anadoliev
  *****
  Весело

  ,,...системно е фалшифицирала бюджетната си статистика,,

  Страшна работа- държава да фалшифицира с цел да измами
  ортаците си,да живее на техен гръб! Като приказката ,,Болен
  здрав носи...,,

  Ами,яка ви гърбина Симеон4овци!

  И,разбира се на цялото ЕС,дето са правят на подполковници
  и държат Турция извън съюза...

  Ха сега по4нете да мислите(българите) по-трезво,кой ще е
  най-на кяр ако Турция влезе в ЕС?

 27. 27 Профил на 69
  *****
  Неутрално

  ДО20"ЕЮ"-Така минава само твоята слава

 28. 28 Профил на тупан
  *****
  Весело

  До коментар [#11] от "Мимоходом": То и в Библията е написано, че този съюз ще се разпадне, каквито и изходи за спасение да се прилагат!

  То там и за хапчетата ти пише, ама ти пак си забравил да си ги изпиеш. Напикаваш ли се още?

 29. 29 Профил на Мимоходом
  *****
  Неутрално

  Когато те връхлетят последните събития, когато започнеш ти самия да се напикаваш от страх и ужас, спомни си за моите предупреждения, към които си се отнесъл така вулгарно!!! Скъпи Тупане!

 30. 30 Профил на тупан
  *****
  Неутрално

  До коментар [#29] от "Мимоходом":

  ти да не си от метадоновата програма?

 31. 31 Профил на Мимоходом
  *****
  Неутрално

  А ти да не си от мастодоновата епоха, че не виждаш накъде вървят събитията?

 32. 32 Профил на тупан
  *****
  Весело

  До коментар [#31] от "Мимоходом":

  Виж ся - ту партс: тука става въпрос за финанси, а не за религия, ок?

 33. 33 Профил на meteor
  meteor
  Рейтинг: 402 Неутрално

  И като влезете в евро зоната с 250€ средна заплатка на месец идеално ще я забръснете. Първото което се случва след това е покачване на цените, който е присъствал на събитието от 2002г. знае за какво става дума.

 34. 34 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 849 Неутрално

  Мислете пазарно!Цените растат там,където могат да бъдат платени.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 35. 35 Профил на nevmeniaem
  *****
  Неутрално

  ХАЙ СЯ ДА ВИДИМ , кой ше излезе на кяр, кой ша кажи? гърция ли българия ли, европата ли русията или сащ?

 36. 36 Профил на Джони Ди
  *****
  Неутрално

  Гърците да си намалят социалните помощи, пенсиите и заплатите и да започнат да бачкат. За две три години всичко ще им дойде на място - и надутите цени, и дефицита. Просто трябва да приемат, че последните години са живели на кредит и сега трябва да се плаща. ЕС не трябва да се поддава на шантаж от корумпираните гръцки политици. Иначе всеки в ЕС ще почне да прави каквото си иска. И тогава еврото ще отиде на кино.
  Гърция ни дава и още един урок, който за съжаление Бойко няма да разбере - че държава, която се управлява от семейни кръгове и в която се шири корупция никога няма да има стабилна икономика.

 37. 37 Профил на n
  *****
  Неутрално

  Аз не вярвам германци и скандинавци буквално казано да изхранват българи, румънци, гърци,португалци и дори от чакаштите на опащката турци. По скоро предстои да се разпадне ЕС преди да продължи така както си е. Това ще стане
  защото познавам тези народи много добре и при една по задълбочена финасова криза те първо ще се погрижат за самите себе си. Просто този съюз не може да съществува повече от 20-25 години. Национализма си остава в европееца както го има и в българина така го има и в румънеца, гърка, германеца и т.н.
  Европа създаде Америка но не може да направи Европа като Америка!

 38. 38 Профил на Koки
  *****
  Гневно

  ИСТИНСКИЯ ПРОБЛЕМ НА БЪЛГАРИЯ НЕ Е В приемането/неприемането на еврото, А В СИСТЕМАТИЧНАТА 20г. провеждана ( и 45г по-рано) ПОЛИТИКА НА ПРЕМАХВАНЕ НА ПРЕДПРИЕМЧИВИТЕ И ИНИЦИАТИВНИТЕ ! В Бг, който демонстрира инициативност ИЛИ СЕ ПОДЧИНЯВА, ИЛИ СЕ ЗАТРИВА, в най-добрия случай ЕМИГРИРА. А който бъде подчинен на комуноидите скоро престава да бъде инициативен и предприемчив. НЕЩАТА ТРЯБВА ДА СЕ СЛУЧВАТ ОТДОЛУ-НАГОРЕ, А НЕ ДА СА ДИРИЖИРАНИ ОТ ШАЙКА БЕЗДАРНИ И ЛАКОМИ БЕЗРОДНИЦИ! ТЕ ТОВА Е ОСНОВНИЯ ПРОБЛЕМ НА БЪЛГАРИЯ!

 39. 39 Профил на ДДД
  *****
  Неутрално

  До коментар [#38] от "Koки":

  Напълно съм съгласен!
  Нашите управници разчитат с влизане в еврозоната да привлечем чужди инвестиции, а българските червените кучета ги яли. Какво ще правят, когато останат само кокалите от икономиката ни ?!

 40. 40 Профил на ani5
  ani5
  Рейтинг: Неутрално

  Все още държавните институции третират частните фирми като мръсни предприемачи и дойни крави а законодателството като врагове и крадци . Докато това не се промени няма как да се развие бизнеса в България. В Европа, контролните органи н съсипват бизнеса а го подпомагат за да продължи да работи.

 41. 41 Профил на Гърков
  *****
  Неутрално

  Най–напред да преброят гърците на високии позиции в ЕС и да се напише колко са тунеядците там. Наследниците на вЕлика гЪрция са се модифицирали в хитроумни отребки, тарикати и лесни печалбари.

 42. 42 Профил на dinkost
  *****
  Неутрално

  За гърците е ясно, статистиката им е фалшифицирана, но нажата каква, "професионални" фалшификатори - я ми посочете, който искате параметър нашата и веднага ви го оспорвам, с факти, които доказват, че и при нас нещата не са добре. На база горното - ние къде сме тръгнали незнам ЕРМ2 - сънища в капиновия храст!

 43. 43 Профил на ID
  *****
  Неутрално

  Бг-коми, че ние я бяхме въвели рублата преди 20 г., ама не цъфнахме

 44. 44 Профил на Птиче-свинско-крави грип
  *****
  Гневно
 45. 45 Профил на Бий Петко!
  *****
  Любопитно

  До коментар [#4] от "бай Петко":

  Тебе па къв бой те чака...

 46. 46 Профил на Зорба Гръка
  *****
  Неутрално

  сценариите за развитие на ситуацията са 4, като най-вероятният е разпад заради Гърция

  http://www.euinside.eu/bg/analyses/will-greece-cause-the-domino-effect

 47. 47 Профил на Птиче-свинско-крави грип
  *****
  Весело

  Време и нашите да пуснат облигации с падеж след 5 години ... в евро

 48. 48 Профил на X1
  *****
  Неутрално

  До коментар [#46] от "Зорба Гръка":

  Най-лошия сценарий рядко се сбъдва, а вариантите са повече от 4.

  Най-големия проблем не са парите, а анархо-комунистическия мироглед на гърците. Нормална държава би се оправила сравнително лесно и бързо, но в Гърция вместо да започнат да работят повече и да стегнат коланите, веднага ще почнат да стачкуват и безчинстват. Изобщо каквото и да е, стига да не е работа. Там това е национален спорт и се разбира като 'отстояване на интереси' (по същия начин го разбират и някои идиоти у нас, но за щастие са по малко).
  Затова за всяко правителство ще е изключително трудно да проведе нужните реформи, особено пък след камара от предизборни лъжи. За текущото сигурно ще е невъзможно.

 49. 49 Профил на мминерева
  *****
  Весело

  ЕС готвм юридическа база за развалянето на съюза !!!

  Интересно ако се разпадне ЕС ,колко ще струва м2за жилище в София и то в каква валута ще е ?

 50. 50 Профил на tik tak
  *****
  Неутрално

  Докато нашите вносни и велики финасови и икономически министри и съветници продължават да мислят макро, то микрото или ще загине или ще се декапитализира. А що се касае до еврото лошо няма, а убаво хич.

 51. 51 Профил на ?!
  *****
  Любопитно

  До коментар [#49] от "мминерева ":

  10 лева на квадрат в Лозенец и 3.67 лв на квадрат ако е в Левски Г.

 52. 52 Профил на извънредни финансови обстоятелства
  *****
  Любопитно

  Г'ърция аут от еврозоната, и без това всеки знае- това си е едно недоразумение, елините в областа на икономиката са гола вода. дай им да интригантстват...
  на тяхно място влиза бг. и словакия. толкоз.

 53. 53 Профил на йое
  *****
  Любопитно

  "инвеститорите започнаха да бягат от еврото заради големия политически риск"

  Дааааа. Доларът е супер силен, нали? Даже американците не отричат, че доларът е страхотно надценен и без покритие... Въобще... този пасаж от статията не е реален.

 54. 54 Профил на йое
  *****
  Неутрално

  До коментар [#52] от "извънредни финансови обстоятелства":

  Словакия са член на еврозоната от около 1 година. Виж - за България - поне още 5 години (иронично, нали? тамън ББ ще си тръгне и следващият ще обере плюсовете).

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK