Заради Гърция в ЕС се заговори за европейски Икономически съединени щати

Заради Гърция в ЕС се заговори за европейски Икономически съединени щати

© ReutersНяма такова нещо като Съединени европейски щати, но дали националните лидери на континента не започват да се се замислят над тази идея, за да се избегне следваща дългова криза като тази на Гърция?


Когато 27-те страни-членки се съберат следващия месец за очертаване на икономическото планиране за новото десетилетие, проблемите, които Атина стовари върху единната валута може да имат сериозни последици.


Със сигурност да се позволи на Брюксел да си пъха носа в отчетите на националните статистики - за което се говори полугласно - едва ли ще е единствената пряка последица от гръцката разпуснатост.
Макар да е дом за половин милиард души и да представлява най-големият безмитен пазар в света - по-голям от този на САЩ или Китай - европейската икономическа интеграция остава недовършена, възпрепятствана основно от инстинкта за политическа дезинтеграция.


Но изведнъж рискът капризни периферни членове на клуба да съборят цялата кула от карти започна да изглежда съвсем реален за хората в Брюксел и разговорите на 11 февруари ще са за това кои са уроците, които трябва да се научат много бързо.


"Нека сме наясно: в миналото някои национални политици се съпротивляваха на по-силните механизми за управление. Надявам се, че всички правителства в ЕС днес ще признаят нуждата от пълен контрол над плана "Европа 2020" и за наистина координирани кохерентни действия в икономическата политика", заяви миналата седмица председателят на европейската комисия Жозе Мануел Барозу.


При бързо увеличаващ се надзор и дебат, движещ се в посока да се разреши на евробюрократите в Брюксел да налагат санкции, "Европа" посяга към портфейлите на държавите, които я финансират.


Това не е нещо ново, но Гърция представлява "повратна точка в историята на монетарния съюз", създаден през 1999г., казва Жак Кайло, икономист в Royal Bank of Scotland.


"Това е безпрецедентна ситуация, която поставя на изпитания самата система. Отговорът на Европа ще оформи бюджетната координация за десетилетия напред", допълва той по повод изненадващото рязко увеличаване от Атина на данните за гръцкия бюджетен дефицит.


Най-после комисията на Барозу ще може да приложи новия се петгодишен мандат само ден преди националните лидери да се съберат в Брюксел.


Сдобиване с правото да извършва "одит" на страни членки е "първата крачка" към "много по-централизирана система за бюджетно координиране", допълва Кайло


Недоверчивите пазари не приемат нито едно от обещанията на Гърция сама да запълни дупките в бюджета си. В момента Атина трябва да предложи три пъти повече от Германия, когато иска от международните кредитни пазари.


Проблемът, както винаги, е за "прехвърляне на суверенитет" от националните столици към Брюксел, заяви в петък Дидие Рейндер, финансов министър на Белгия. Според него има нужда да от "по-ефективна организация" в ЕС за постигане на "по-голяма интеграция на нашите политикономии" с цел да се повтори монетарният стълб, представляван от Европейската централна банка.


Макар високопоставен дипломат да споделя съгласието си с испанското желание за повече икономическа интеграция, сред 16-те държави от еврозоната продължава да има сериозна съпротива. "Не всеки чете същата страница от книгата и да започваме да приемаме нова икономическа стратегия "Европа 2020" за замяна на Лисабонската стратегия, означава, че няма да успее нито една от двете", казва дипломатът.


"Политически погледнато, имаме да вървим много дълъг път", посочва и анализаторът Силвен Бойе от Natixis.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK