Екоминистерството затегна правилата за нови ВЕИ проекти

Отказа се да променя закони заради бума в строителството на екоцентралите

Екоминистерството затегна правилата за нови ВЕИ проекти

© Мария Съботинова
Подготвят се указания до регионалните дирекции

Министерството на околната среда и водите вече е препоръчало на регионалните си дирекции строго да спазват изискванията на действащото законодателство при подаване на заявки за строителство на мощности от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ). Това съобщи зам.-министърът на околната среда Евдокия Манева пред "Дневник". Тя обясни, че ведомството подготвя указания до дирекциите. Нов момент е изискването за потвърждение от НЕК и електроразпределителните дружества за трасето на електропроводите, които свързват екоцентралите с мрежите им. Регионалните дирекции по околна среда ще бъдат длъжни да определят ефекта върху околната среда от изграждане на инфраструктурата.


В момента според Закона за устройство на територията и Закона за опазване на околната среда екооценки са задължителни за мрежите на НЕК. При подаване на заявки за проекти за вятърни паркове ще се изисква една година измерване на вятъра преди екооценката. В момента след положително становище за нея инвеститорът прави измерванията. Така според екоминистерство ще се гарантира, че проектът е обоснован. "Още не сме изпратили инструкцията за спазване на действащите наредби. Няма да има нормативни промени, просто наредбите ще трябва да се спазват. Допуснатото до момента е резултат от неспазването им", каза Евдокия Манева.
Преди седмица министър Нона Караджова обяви в интервю пред "Дневник", че ведомството се отказва от идеята да спре временно новите проекти, докато бъде изработена стратегията за развитието на ВЕИ до 2020 г., но ще изисква стриктно прилагане на изискванията за екооценките. Промяната в позицията на министерството дойде след среща с Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, която се обяви срещу въвеждането на забраната и поиска по-строги регулации за отсяване на проектите.


"Обсъжда се координация с министерствата на икономиката, на земеделието и на околната среда и водите, свързана с изискванията към оценките за въздействието на проектите върху околната среда", коментираха от икономическото министерство. Оттам твърдят, че вероятно ще поискат промяна в наредбата за присъединяване към мрежите на НЕК и разпределителните дружества, за да отпадне изискването за 5 мВт мощности да се присъединяват само към разпределната мрежа и изискване към инвеститорите след предварителния договор в определен срок да изградят централата.


Според председателя на Българската фотоволтаична асоциация Никола Газдов още от октомври миналата година в някои региони на България земеделските комисии не разглеждат искания за промяна в статута на земите с неофициалния мотив, че очакват промени в Закона за ползване на земеделските земи. С промените ще се забрани строителството върху плодородни земи от първа до четвърта категория. В момента проектът се съгласува между ведомствата. Информацията бе потвърдена от председателя на Асоциацията на производителите на екологична енергия Велизар Киряков, който смята, че това забавя допълнително проектите. От земеделското министерство признаха, че има забавяне, но не може да се говори за спиране.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK