Правителството вече допуска двойно по-голям дефицит

Целта на допълнителните 660 млн. лв. е да се разплатят безспорните задължения на държавата

Правителството вече допуска двойно по-голям дефицит

© Shutterstock
Иван Костов, съпредседател на "Синята коалиция":
Ниският дефицит за 2009 г. е по българска "касова" методика, а според тази на ЕС той е около 2 на сто от БВП. Трябват много смели реформи в бюджетните сектори, защото само така могат да се икономисат бюджетни разходи.  


Лъчезар Богданов, "Индъстри уоч":
Плащането на просрочията трябва да става при съкращение на други разходи, но при спазване на фискалната цел, каквато и да е тя.


Георги Ганев, Център за либерални стратегии:
Преди да се правят промени в разходната част, много внимателно трябва да се види изпълнението на приходите. Държавните разходи не могат да заместят спада на вътрешното търсене и на експорта.


По-малко от месец след като започна да изпълнява бюджет 2010, правителството вече допуска двойно по-голям от заложения дефицит. Според два независими източника на "Дневник" от изпълнителната власт, пожелали да останат анонимни, отрицателното салдо може да се увеличи от 0.7%, колкото гласува парламентът, до 1.7% от прогнозния брутен вътрешен продукт (БВП), или 1.130 млрд. лв. Окончателното решение за промяна на фискалната цел и увеличение на разходите с 660 млн. лв. ще се вземе, след като станат ясно резултатите за първото полугодие на 2010 г.
Пръв за намерението на правителството да увеличи разходната част намекна в края на миналата седмица премиерът Бойко Борисов. На форум в петък президентът Георги Първанов препоръча на кабинета да не преследва на всяка цена голямата цел - България да влезе в чакалнята на еврозоната и след това и във валутния съюз, както и да допусне дефицит до 1.5-2% от БВП, за да стимулира икономиката.


В отговор премиерът Борисов заяви, че дефицитът би могъл да стигне до 1%. Според представители на Министерския съвет обаче уговорката на премиера била за националния бюджет, който в момента е балансиран. Отделно са заложените 0.7% (или 470 млн. лв.) още с гласуването на консолидирания бюджет за тази година заради плащанията по европрограмите.


Според методологията на ЕС новият дефицит може да се окаже над 2% от БВП (при максимално допустими за еврозоната 3%), защото Евростат обхваща и операции, които българската статистика не отчита.


Единствената цел на увеличението на разходите била да се изплатят натрупаните безспорни задължения на министерства, общини и държавни предприятия към частни доставчици или собствен персонал (в случая с БДЖ), твърдят източниците на "Дневник". Най-вероятно дефицитът ще се финансира със средства от фискалния резерв, който в момента е с 1.5 млрд. лв. над задължителния минимум.


Решението за промяната на бюджетните параметри ще трябва да се гласува от парламента.
Подобна корекция на бюджета правителството Борисов прокара и в края на миналата година, за да узакони натрупания дефицит от 500 млн. лв.


Според експертите, които "Дневник" потърси за коментар, подобно действие ще трябва добре да се мотивира и пред Европейската комисия. "Ако в конвергентната програма, която се очаква да бъде изпратена в Брюксел до края на месеца, е посочена една стойност за дефицита, а реалността се отклони значително, управляващите ще трябва да мотивират решението си. Шансове това да стане има, но ще трябва да се посочат сериозни аргументи.


Противното ще се приеме като неспособност за спазване на фискалната дисциплина и развързване на кесията по принуда", заяви специалист по публични финанси, пожелал анонимност. Вчера програмата беше приета от Съвета по европейски въпроси.


Според източници на "Дневник", запознати с черновата на програмата, в нея е заложен минимален икономически растеж от 0.3% за тази година за разлика от бюджетната прогноза за 2% спад. Въпреки номинално по-големия брутен продукт обаче приходите може и да не се увеличат в достатъчна степен, защото се разчита на оживяването на икономиката в западноевропейските държави, което да стимулира българския износ. В този случай крайното потребление ще е в ЕС и ДДС за изнесените стоки ще се плаща в други държави.


Новината за възможното разхлабване на фискалната политика бе приета с резерви от експертите и политиците, които "Дневник" потърси за коментар.


"Въпросът е не приемливо ли е, а поради какви причини правителството отстъпва от първоначално обявената си финансова политика? За мен единствено оправданото условие е нов срив в приходите на хазната – като този от 2009 г.", каза лидерът на ДСБ и бивш премиер Иван Костов. Въпреки че самият той се обяви за излизане на дефицит през есента на 2008 г., когато ефектите на кризата за пръв път се усетиха в България, вчера Костов коментира, че днес по-големият дефицит ще събуди противоречия.


Според него той е риск за намерението колкото може по-скоро да влезем в чакалнята за еврозоната, може да доведе до влошаване на макроикономическите показатели и трябва да се прецени дали вече не е късно за такава политика, която вече е изтощена в САЩ, Великобритания и други страни.


Подобно мнение застъпи и програмният директор от Центъра за либерални стратегии Георги Ганев. Той също изтъкна, че фискалните стимули дават резултати със закъснение, а в случая с България има вероятност да увеличат инфлацията, без да заместят спада на вътрешното търсене, нито на износа. Според него България трябва да разчита на фискалната дисциплина: "Единствено можем да покажем, че сме стабилни, и да така да привлечем капиталови потоци, когато се съживят."


В същото време Ганев посочи, че държавата не може да бяга от ангажиментите си като длъжник на бизнеса при смяна на правителството. Според него най-приемлива опция е разплащането да стане първо с пари от очакваните приходи, а едва след това при комбинирано използване на фискалния резерв и емисия глобални облигации.


Лъчезар Богданов от "Индъстри уоч" коментира, че е крайно време правителството да посочи дали ще води дясна или неокейнсианска политика. "Дефицит между 1 и 2% от БВП не трябва да е опция. Пари за разплащането на безспорните задължения трябва да се търсят в нови икономии от страна на държавата, но не да раздуват дефицита", каза той.

Коментари (42)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Бамайка
  *****
  Весело

  Мненията на БГ правителство и Бабаитаса като колелото на късмета-а врътнеш, а останеш изненадан. Два пъти едно и също попадение нема. Нема, нема!

 2. 2 Профил на Петко
  Петко
  Рейтинг: 494 Неутрално

  Гербовци и гербовки, прочетете си пак предизборните обещания и си ги спазвайте! Вие имате шанса да сте първото българско правителство, което да стои зад обявените си идеи -- не пропилявайте този шанс, че след няколко години няма вече да е актуално да се оправдавате със Сер-Гей!

  Погледнете бат' Обама - може САЩ да не са цъфнали и вързали под негова власт, но поне си изпълнява програмата - точка по точка.

  Damnant quod non intellegunt.
 3. 3 Профил на абв
  *****
  Неутрално

  Бумерангът, хвърлен с дългите приказки и късия ум на правителството, сега се връща върху главата им.

 4. 4
  Шаманов
  Рейтинг: Весело

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 5. 5 Профил на ?
  *****
  Любопитно

  До коментар [#2] от "chernobyl":

  "Вие имате шанса да сте първото българско правителство, което да стои зад обявените си идеи ...."

  Какъв шанс???? Да стои зад обявените си идеи????? Я виж да нямаш температура.

 6. 6 Профил на Хулиган
  *****
  Неутрално

  Не ви ли стана ясно, че с идването на професора-сингапурец на Дянкофф му слагат пръст. И ето го, голям храбрец, а от няколко дни кротна.

 7. 7 Профил на йое
  *****
  Любопитно

  Ба не знам. Демек ще теглим държавни заеми като луди, това ли означава прес-рилиза?

 8. 8 Профил на Пенчо
  *****
  Неутрално

  Двойно? Я пак си помислете и след 2-3 месеца пак се обадате.

 9. 9 Профил на констуктивно
  *****
  Неутрално

  ГЕРБ, я се вземете в ръце! Повишете акцизите, не плащайте на лекари, закриите болниците, повишете възрастта за пенсиониране, увеличете глобите, осигуровките, данъцитевземете "резерва" на Здравната каса,....а, те го били направили...Ами давайте още. Да "закрием" пенсионерите, болните, инвалидите, социално слабите. Припомнете си историята. Един вече го е правил. Да знаете Германия как се беше оправила!

 10. 10 Профил на Шаманов
  Шаманов
  Рейтинг: Весело

  До коментар [#6] от "Хулиган":

  Какъв професор, бе братче? Това са копелета от едно котило- ФИНАНСОВО-ИКОНОМИЧЕСКИ ЕКСТРАСЕНСИ.

 11. 11 Профил на +-
  *****
  Неутрално

  кофти работа, едрият бизнес си иска парите, които са му обещани, за (уж) свършена работа...разбирай основно инфраструктурни проекти - нали се сещате как се харечеше излишъка предни години с каква скорост и с какъв размах. Ако Дянков и Бойко не платят, се сещате какво ще им се случи, няма просто да има необичайни интервюта от неслучайни хора относно увеличението на ДДС за хазарта примерно, ами и по-сериозни мерки. Лошото е, че както се досещате, едрите риби (разбирай едрия бизнес) ще си вземат парите от по-дребните рибки (досещате се кои са те нали - ние шараните дето стоим и си чатим във форума)

 12. 12 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1346 Разстроено

  КРАЙ! ДА ВРЪЩАМЕ БСП И ДПС!

 13. 13 Профил на stoyan
  *****
  Неутрално

  Георги Ганчев от центъра за либерална стратегия и Лъчезар Богданов от" индъстри уоч"ще запеят друга песен, ако нямат пари да занесат на семеиствата си в края на месеца ,като стотици хора в България.

 14. 14 Профил на КОКО притеснителния
  *****
  Весело

  ББ, СД, ЦЦ и т.н! Ма големи сте "джукльовци" !
  А ударете по масата и заковете! Какво се каните като гладен да сере... или пу..ка на две или х.й на четири...!

 15. 15 Профил на нервна
  *****
  Разстроено

  "Правителството вече допуска предсрочни парлментарни избори" - от достоверен източник - самият Господ-Бог Борисов.

 16. 16 Профил на bg
  bg
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Май няма да се разминем без заем.А "хиените"само това чакат да чуят-дефицит.

 17. 17 Профил на еди кои си
  *****
  Неутрално

  за всичко е виновен...няма значение кой, достатъчно е да се посочи някой...и българина е доволен.

 18. 18 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1451 Неутрално

  Е тъпите най-после стигнаха до очевидното. Че трябва да платят. Можеха да го направят и преди няколко месеца. И да спестят поне 0,5% спад. И пълно блокиране на администрацията. А щяха да спестят и дефицита за тази година. Бе и приходите за миналата щяха да са по-големи. Но самозванеца требваше да се прави на мъж. А ББ щото е прост го слушаше. Айде сега да му бие шута. Няма какво да чака.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 19. 19 Профил на йое
  *****
  Весело

  До коментар [#18] от "Цецо":

  Сега ще ти бичнат минусите. Аз лично ти сложих плюс. Главно заради последното изречение. Няма какво да чака - определено.

 20. 20 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Влизаме в период на стагнация, това е, Дянков не го признава, за да не го критикуват за ЕРМ2 но завишава прогнозния дефицита за да не изгърми бюджета.

  The biggest risk in life is not taking one.
 21. 21 Профил на Анонимен
  *****
  Неутрално

  Нека някой ми обясни да не би нашият БВП да надхвърля 100 млрд., Доколкото знам нашият БВП е не повече от 18 млрд. като към него се включат всички помощи и закупуване на дълготрайни активи/държавна и общинска собственост, а ВЪНШНИЯ ДЪЛГ ежегодно нараства с 7-8 млрд. долара и вече е над 60 млрд. долара, което не се споменава.

 22. 22 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1451 Неутрално

  До коментар [#21] от "Анонимен":

  БВП е 60+ млрд лв. Държавния дълг е малък. И де факто намалява от доста години. Ако говориш за частния той е съвсем друга и доста дълга тема. И за там се реве не особено смислено.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 23. 23 Профил на edin
  *****
  Неутрално

  все специалисти по тия форуми... все големи разбирачи, а като ги питаш за конкретни идеи и мнения ааа ъъъъ тоя гей оня измамник... добре бе аз те питам за мнение ама ама и се на***ат. айде бе умници! айде да ви чуем като сте такива разбирачи! смотаняци сте си и смотаняци ще си останете, които само знаят да псуват...

 24. 24 Профил на Анонимен
  *****
  Неутрално

  До коментар [#22] от "Цецо":

  БВП е около 18 млрд. Тези 60 млрд. как се получиха?

 25. 25 Профил на edin
  *****
  Неутрално

  от #23 това не важи за 0.05% от хората тука- те си знаят кои

 26. 26 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1451 Неутрално

  До коментар [#24] от "Анонимен":

  Провери в НСИ.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 27. 27 Профил на Анонимен
  *****
  Неутрално

  До коментар [#26] от "Цецо":

  Грешката е моя - 65 млрд. е БВП, а републиканския бюджет е около 19 млрд.
  Темата за БВП е много сложна.

 28. 28 Профил на в
  *****
  Неутрално
 29. 29 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  Дянков, къде си?
  Кой ще се намеси?!

  www.berbenkov.hit.bg
 30. 30 Профил на Valio Euroto
  *****
  Неутрално

  Костов е прав, следваме този или онзи, и ето нови противоречия; идеята "дай да харчим повече", а после да му мислите, лично на мен не ми харесва. Нова мини-бананова кора...

 31. 31 Профил на Дефицит
  *****
  Неутрално

  Дефицита си е там без значение какво казва ББ. Ако не разплати тези задължения, дефицита няма да го има на книга, но реално си е там, само дето хората ще фалират и ще утече работата.
  Притеснителното е това иди ми дойди ми - а ще има Желева, а няма да има, а няма да има дефицит, а ще има. Това създава недоверие у инвеститорите и у бизнеса а и най-сетне у обикновените хора. Ето аз почвам да се притеснявам вече за ликвидността на банките и за валутния борд, щото ББ каза че иска евро и ще пази борда до тогава, ама това беше вчера а какво ще е утре, кой знае, а щом аз се замислям, какво остава за някой немец да дойде и да инвестира в БГ. Дянков е е стабилен, обаче както се вижда и той няма думата пред ББ.

 32. 32 Профил на Икономист
  *****
  Неутрално

  Всъщност новината е добра, тъй като означава, че държавата ще се разплати с фирмите. В момента това е най-важно за бизнес условията. Така ще се запазят и работни места.

 33. 33 Профил на Гео
  *****
  Неутрално

  "Всяко зло е за добро!". Те това е концентриран многогодишен опит и здрав разум народен! И ГЕРБ ще се отлее, както е вече било по-рано, и все нещо като изводи ще си направим ... дано!
  А Дянков се оказа един от многото: чиновник-схоластик.... Ама кой да го познава! Пък Бойко го "преценил"и цанил за 15 минути време... Ха-ха-ха...

 34. 34 Профил на инж. Филип
  инж. Филип
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Ще видим другата седмица какво ще кажат.
  Всяко решение е предпоследно - аз тъй знам.

  Гледам доста народ се ориентира към летищата днешно време. Пожелавам им успех!
 35. 35 Профил на slavei4e
  *****
  Неутрално

  До коментар [#8] от "Пенчо":

  Я пак си помислете и след 2-3 месеца
  пак се обадате.
  -------------------------------------------------
  След два дни ша запеят друга песен.

 36. 36 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1488 Неутрално

  Хаосът в очакванията, които внасят тия, е неописуем. Никой няма представа какво ще се случи след една седмица. Безспорно са майстори на "тука има, тука нема". Заявените преди месец с ЗДБРБ приоритети се променят само за месец.
  Баш като в пицария. Има брашно, няма брашно, кашкавала - кът, кашкавал иима, няма месо...
  Въпросите от страна на либералстващите са резонни. "Ко праим бе?", вика Ганев. Костов също не е в час. Никой не е в час. Какво става в страната и кои действия ще се предприемат е загадка. По-добре залагайте на еврофутбол. Хаос и импровизации.
  От много време говоря, че дефицит от1.5 до 2% от БВП в тази ситуация не е страшен. Само че, трябва да го заявиш като политика, за го заложиш в бюджетната рамка, да го обосновеш..
  Експерименталното поле "България" е пуснато да работи с пълно натоварване. От една страна - популизъм, от друга - изцъклен поглед на ловешки дебил, от трета - Михов и леля с виждания за неокейнсианство. В тази безумна какафония от взаимно противоречащи си тези, някои се опитват да се ориентират и да направи някакво средносрочно планиране на поведението си. Направо им трябват психотерапевти...Много.
  А януари не е минал. МФ даже не знае какво ще е касовото изпълнение на бюджета от първия месец на годината, за да се опита да прави прогнози и да изгражда поведение..
  Страната се управлява от малоумници. Пълни.

  Ecrasez l’infâme
 37. 37 Профил на Нашенец
  *****
  Весело

  Бат" Бойко, не вземай сериозно всички говньовски мнения, ти си на прав път ! Пестеливост, търпеливост и справедливост ! Последното означава, че е време министри от тройната мафия вместо указания да започнат да дават показания и да си стягат куфарите за пандиза !

 38. 38 Профил на ЦАРЯ Е ГОЛ !!!
  *****
  Неутрално

  Такааа, вече започват нещата да си идват на мястото, не може с закани, забрани и заповеди да влияеш на икономиката, нито да се излезе от кризата на еди коя си дата нито да напълниш хазната. Трябва ум и далновидност, нещо което е в огромен дефицит, другари.

 39. 39 Профил на AAA
  *****
  Неутрално

  Държавата трябва да провери внимателно качеството и количеството на услугите извършени по сключените договори и тогава да извърши плащането!Имам съмнение относно качеството на извършените услуги и отчитането на тяхното количество!За безумната цена, на която са сключени договорите ,мнократно по-висока от пазарната ,въобще няма да коментирам!

 40. 40 Профил на електорален матриал
  *****
  Неутрално

  Лошото е, че след тези ........екскременти може Серго наистина да се върне на бял кон....не дай си Боже.

 41. 41 Профил на Кратко
  *****
  Неутрално

  За да отлепим малко дефицитът трябва да е близо до горната допустима граница - 2,5 / 2,8%

 42. 42 Профил на Goro
  *****
  Неутрално

  Форумци, нека да не плюем излишно по правителството. Спомнете си Станишев и Виденов! Искате ли отново да сме под блокадата на Евросъюза?
  Идеални хора няма. Който не работи той не греши.
  Бойко ние сме с теб. Действувай смело! Мрънкащи винаги ще има.Това е заложено в гена на българина, а най-вече на комуниста свален от власт.
  П.Пенев отдавна го е написал: "Ще има пак звезди и кучета ще има, виещи към тях както преди..."

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK