Работодатели и икономисти: Увеличаването на възрастта за пенсиониране няма да реформира системата

Възможното решение е в по-високи вноски в личните сметки


Възможното решение е в по-високи вноски в личните сметки

Увеличаването на възрастта за пенсиониране е неизбежно, но няма да реши проблемите на пенсионната система, тъй като няма да промени нейните източници на финансиране. Това заявиха ръководители на работодателски организации и икономисти, които "Дневник" потърси за коментар по темата. На обратното мнение са синдикатите. "Няма да участваме в разговор за увеличаването на пенсионната възраст", заяви Ася Гонева от КНСБ пред БНТ.


"И увеличаването на възрастта и премахването на тавана на пенсиите са детайли от една система, която не работи", коментира Петър Ганев от Института за пазарна икономика. "Подобна схема работи добре в страни с повече млади хора и по-малко пенсионери. Когато е обратното, тя фалира, което стана и в България", каза Георги Ангелов, икономист от "Отворено общество". Според него средства за дългосрочното й поддържането в сегашния й вид може да се намерят само ако всяка година има бюджетни излишъци.
"Дали ще вдигнат възрастта или стажа разлика няма. В направените предложения никъде не виждам възможност за капитализиране на първия стълб, нито за оптимизирането на разходите за администрирането на системата", разкритикува предложенията на консултативния съвет по пенсионната реформа Евгений Иванов, изпълнителен директор на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България. "Целта на предложените идеи е повече хора да останат в системата, за да плащат текущите пенсии. Липсва анализ на истинския проблем, което ме кара да мисля, че реформа няма да има, посочи той.


Според икономистите, за да се реформира системата, трябва да се увеличи вноската в личните пенсионни сметки на работниците в частни фондове - т.нар. втори стълб. Според Георги Ангелов тя трябва да се увеличи двойно и да стане 10%. Това ще осигурява по-високи пенсии, отколкото сегашната система. За сметка на това осигуряването в солидарния стълб трябва да се намали или да се премахне изцяло, смята той. На същото мнение е и Петър Ганев.


"Хората трябва да имат избор колко да внасят и кога да се пенсионират. Така всеки ще вижда какво ще се натрупва в сметката му и ще знае колко ще получава. Така пенсиите няма да зависят от изборите и политическата обстановка, а от това, което всеки е спестил", обясни Ганев. Според Ангелов възможността на хората да контролират пенсионната си политика ще ги стимулира да се осигуряват.


Васил Велев също подкрепи идеята за увеличаване на осигуровките във втория стълб. Според него обаче, ако работещите престанат да внасят в първия стълб, ще възникне проблем с плащането на текущите пенсии. Георги Ангелов обаче коментира, че тази стъпка ще увеличи приходите в държавния бюджета, от който сега се запълва все по-нарастващият дефицит в осигурителната система, тъй като ще намали дела на сивата икономика и ще увеличи приходите от данъци.


Велев отбеляза, че трябва да се премахне забраната средствата от Сребърния фонд да се инвестират в българския капиталов пазар. "В този фонд са събрани пари, но реално няма управителен съвет, който да ги управлява, добави Евгений Иванов. Той добави, че пенсионната системата трябва да е единна, а не тристълбова, и да е основана на капиталови принципи. Работещите сами трябва да решават дали да се осигуряват в ниско- или високорискови фондове. Така те ще получават пенсии до 70-80% от заплатите си, а не 30%, както е сега, добави той.

Коментари (9)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на alterin
  alterin
  Рейтинг: Неутрално

  "Според Ангелов възможността на хората да контролират пенсионната си политика ще ги стимулира да се осигуряват."

  Повярвахте ли си?

 2. 2 Профил на Все още жив
  *****
  Неутрално

  Аз лично мисля, че замисляната реформа предвижда осигуряване на минимално число хора, останалите ще духат таратора. Моето предложение е следното: тристълбова система. Първи стълб минимилна държавна пенсия ( осигурявана от държавата задължително) срещу вноска около 12% от заплатата за срок от 15 години. Втори стълб - всеки го прави в частен пенсионен на спестовен принцип фонд по твърди правила и трети на застрахователен принцип на доброволни начала.. За частните пенсионни фондове прочетете за фирмените такива, които са изгоряли заради алчни капиталисти и ще се откажете. Въбще управляват ни некадърници, които даже не си правят труда да прочетат в интернет как става това по света и ни предлагат безумици само и само да ни лишат пенсии.

 3. 3 Профил на Nqkoisi
  *****
  Неутрално

  Да не говорим, че тези частни пенсионни фондове са на загуба от известно време. Я ги има след 10 години, я не. А ние за пореден път ще си изгубим спестяванията. Защо никой от държавата не коментира загубите и не ги гарантират, както с депозитите? В момента на депозит е далеч по-сигурно и доходно.

 4. 4 Профил на !!!
  *****
  Неутрално

  Защо за решаването на такъв проблем се натискат само работодатели и икономисти ?? Ако парите са на тези които са сиги заработили??? АААААААААААААААААА????? Ако тези пари влизат на смитка на човека който ги е изработил къде ще е тогава мястото за такова мнения??!!!

 5. 5 Профил на realno
  *****
  Неутрално

  Според мен решението е да се намали ДДС от 20% на 16% сега с цел 4-те %/ а по-късно и още 4% / да се внсят в първия стълб на пенсионния фонд. Само когато се отделят пари като % от потреблението и се внасят в пенсионната система ще се решат проблемите с пенсийте.Другото е илюзия или номера на факира .А той е следния :- След като събере пари от публиката факира инсценира гръм с много пушек.И като се разсее пушилката на сцената , публиката зяпва онемяла . Нито парите нито факира. /пример: случая с парите за пенсий до 89г. Те потънаха в сметките на един милиардер който отдавна не е между живите . Удави се "горкият" на яхтата си и парите изчезнаха яко дим/

 6. 6 Профил на дядо
  *****
  Неутрално

  УВАЖАЕМИ,
  с този адменистративен и научен потенциал неможе да се излезе от блатото.Трябва нестандартен подход и ново мислене!
  Трябва да се вьведат два критерия:
  1.ПЕНСИОННА ВЬЗРАСТ
  2. ПЕНСИОННИ СРЕДСТВА
  Това са две различни философии иполитики !!!!!!!!!
  Може да влезеш в пенсионна вьзраст но да не получаваш пенсионни средства!!!
  При определяне на пенсионната вьзраст СЛЕДВА ДА СЕ ОТЧЕТЕ НАУЧНО - ТЕХНИЧЕСКОТО НИВО НА ИКОНОМИКАТА И ПРОИЗВОДИТЕЛНОСТТА НА ТРУДА!!!!!!!!!!
  ЕКСТЕНЗИВНОТО производство е в историята !!!!
  НЕСЬВМЕСТИМИ СА нови технологии сьс стари хора!!!
  Пенсионната вьзраст за жените трябва да бьде 50 години , а за мьжете 55 години.Над тези години нетрябва да работят хора в дьржавните структури на безсрочни договори!!!!!!!!!!
  Знае се средно статестическата продьлжителност на живот у нас при жени и мьже!!!!!Сьпоставяки тези величени не енеобходимо да се говори за пенсионна политика!!!!!
  ОБЕЗМИСЛЯ СЕ ЖИВОТА НА ХОРАТА!!!!
  Всеки който е нормално мислещ ще напусне БЬЛГАРИЯ.!!!!!
  Вьзниква вьпроса кой стои зад този интерес и кай е против БЬЛГАСКИЯ НАРОД И ДЬРЖАВА???????

 7. 7 Профил на дядо
  *****
  Неутрално

  относно изразеното мое лично мнение по горе:
  Не коментирам вьпроса за неоходимите парични средства за пенсии. Пари винаги има!!!! Източници на пари колкото искаш .
  Вьпрос е дали искаш да се обхванат??????Изчисляването на пенсиите в момента е стара математическа глупост!!!!!!

 8. 8 Профил на Автор
  *****
  Неутрално

  Дядото си противоречи
  Средната продължителност на живот е по-никса при мъжете, отколкото тази при жените, но дядото има дава с 5 години по-висока възраст за пенсиониране.

 9. 9 Профил на дядо
  *****
  Неутрално

  Уважаеми,
  Жената се разглежда само като трудеща се!!!!!!
  В изчисленията кьде са:
  - жената родилка, жената майка , жената бдяща над деца, жената край огнището с топла храна, жената вьзпитателка,жената гледаща стари ридители и т.н.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK